No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаПлющ: вірити забобонам чи ні?

Плющ: вірити забобонам чи ні?

Мабуть, жодна рослина не оповита таким шлейфом легенд, переказів і забобонів, як плющ. І в цьому немає нічого дивного, адже плющ — одна з найдавніших шанованих людьми рослин. У Стародавньому Єгипті він був священним «деревом Осіріса» і символізував безсмертя. У Стародавній Греції і Римі його витончене листя зображувалося на орнаментах кубків і глечиків, якими прикрашалися […]

Мабуть, жодна рослина не оповита таким шлейфом легенд, переказів і забобонів, як плющ. І в цьому немає нічого дивного, адже плющ — одна з найдавніших шанованих людьми рослин. У Стародавньому Єгипті він був священним «деревом Осіріса» і символізував безсмертя. У Стародавній Греції і Римі його витончене листя зображувалося на орнаментах кубків і глечиків, якими прикрашалися статуї богів. У Малій Азії зображення гілок плюща було викарбовано на монетах.

     

Врятував Бога Діоніса

Стародавні греки вважали плющ священною рослиною. Адже він врятував від смерті самого бога Діоніса. Ось як це було.

Грозний Зевс покохав юну красуню царівну Семелу — дочку легендарного засновника міста Фіви і його чудової дружини Гармонії. На доказ любові Зевс пообіцяв виконати будь-яке її бажання. Дружина Зевса, богиня Гера, яка хотіла погубити суперницю, обернувшись годувальницею Семели, вселила в душу юної дівчини сумніви в тому, що її коханий — сам Зевс. Вона намовила Семелу попросити Зевса з’явитися до неї у всій своїй величі.

Цар богів не міг не виконати побажання Семели, адже він дав слово. І громовержець з’явився, граючи блискавками, але не розрахував, що це може погубити кохану. Спалахнуло все навколо, запалав царський палац. Охоплена жахом Семела впала на підлогу, її охопило полум’я. Зрозуміла вона підступність Гери, але було вже пізно.

Вмираюча царівна народила сина Діоніса і викинула дитину через вікно. Але хіба міг загинути син Зевса? Із землі з усіх боків його оповив густий плющ. Він покрив дитя своєю зеленню і врятував від смерті.

Коли Діоніс виріс, він став прекрасним і могутнім богом вина, богом сили, радості і родючості. Вічнозелений плющ разом з виноградною лозою супроводжував Діоніса протягом всієї міфічної життєдіяльності і став символом його влади.

Заснована легенда на тому цікавому факті, що плющ належить до 14 видів рослин, які погано горять і не сприяють поширенню вогню, а також швидко відновлюються після пожеж.

     

Символізує вічну любов

Згідно з кельтською легендою про Трістана та Ізольду, на могилі закоханих виросли і переплелися виноградна лоза і плющ — як символ вічного кохання. Багато разів наказували вирубати ліани, але вони виростали знову і знову, символізуючи вічну любов, яка триває навіть після смерті.

Оскільки пагони обвивають дерево і після його смерті продовжують жити, в християнській символіці плющ служив алегорією життя душі після смерті тіла.

     

Прикрашає інтер’єр

В останні десятиліття плющ стає все більш популярною рослиною в інтер’єрі. Вертикальне озеленення — це незмінний атрибут офісів провідних світових компаній і будинків успішних людей всього світу. Зелена стіна, зелений екран з живих рослин — це затребуваний дизайнерський прийом. Рослини створюють природний мікроклімат в приміщеннях без шуму і хімікатів. Кліматичні пристрої на таке не здатні.

Цікаво виглядає плющ в інтер’єрі, якщо він представлений різними сортами. Серед популярних видів — плющ канарський, колхідський, англійський, хедера.

Особливо популярний канарський плющ. Листя цього виду досить велике, його ширина — 15 см, довжина — 12 см. Колір — темно-зелений. Світлі прожилки утворюють на поверхні листа трикутник. Відмітна особливість цього сорту плюща — відсутність повітряних коренів, тому господар повинен подбати про надійну опору для ліани і регулярно забезпечувати вихованцеві «перукарські послуги». Кращими сортами канарського плюща вважаються: «Gloire de Marengo» (з червоними стеблами); «Золотий лист» (до основного кольору додаються золоті відтінки); «Бригіта» (у цього сорту найдрібніше зірчасте листя).

Листя колхідского плюща ще більше, ніж у «канарців», його середні параметри — 25х17 см. Листочки, як правило, цільні, дуже рідко — трилопатеві. На відміну від інших сортів плющ колхідський приємно пахне мускатом. Ось які сорти пропонуються для домашнього розведення: Dentata Variegata (овальне листя, блідо-жовте по краях); Sulphur Heart (листя злегка закручується всередину); Arborescens (має ефект «пониклих» пагонів).

Англійська плющ можна сформувати, як колоноподібне деревце або ампельну культуру.

Тетяна Ляшенко, садівниця, м. Первомайськ Миколаївської області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине