No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧому зізіфус не плодоносить

Чому зізіфус не плодоносить

Зізіфус вступає в плодоношення на другий-третій рік після садіння, живе 50 років. Доросле дерево здатне дати до 50-100 кг плодів. Квітки зізіфуса, на відміну від інших плодових рослин, надзвичайно дрібні, діаметром 0,3-0,5 см, зеленувато-білі, з ніжним ароматом; зібрані по 3-6 штук в суцвітті, розташованому в пазусі листа плодоносного пагону. Цвітіння починається в червні і триває […]

Зізіфус вступає в плодоношення на другий-третій рік після садіння, живе 50 років. Доросле дерево здатне дати до 50-100 кг плодів.

Квітки зізіфуса, на відміну від інших плодових рослин, надзвичайно дрібні, діаметром 0,3-0,5 см, зеленувато-білі, з ніжним ароматом; зібрані по 3-6 штук в суцвітті, розташованому в пазусі листа плодоносного пагону. Цвітіння починається в червні і триває півтора місяця. Плід – кістянка, 1,5-3 см в діаметрі і 2-5 см завдовжки, в залежності від сорту. Колір зрілого плоду від жовто-коричневого до темно-коричневого. Форма плодів найрізноманітніша: куляста, сливоподібна, грушоподібна, веретеноподібна. Дозрівають плоди у вересні жовтні. М’якоть в залежності від сорту буває біла, кремова, блідо-салатна, по консистенції соковита або борошниста, солодка або кисло-солодка, з легким ароматом.

Висаджують екзотичні рослини на сонячних місцях, на південних і південно-західних, захищених від вітру схилах. Зізіфус росте на будь-яких ґрунтах, крім солончаків, боліт і важких глин. На важких суглинках і чорноземах в глибоку садивну яму кладуть на дно шар дренажу (10 см), потім суміш землі, піску і перегною-сипцю, і засипають корінь такою ж легкою землесумішшю.

Садіння проводять навесні в березні-квітні або восени — у жовтні з подальшим утепленням молодого саджанця на зиму. Стовбурець молодого саджанця до трьох років, поки не утвориться товстий шар кори треба обов’язково утеплювати на зиму.

Щеплені саджанці висаджують так, щоб місце щеплення знаходилося над рівнем ґрунту, «колінцем» на південь. При садінні секатором обрізають тільки коріння, обрізку надземної частини роблять в травні, після розпускання бруньок.

Іноді буває, що зізіфус цвіте і не зав’язує плоди — це тому, що його квітки для наших комах — дивина, вони їх не запилюють. В таких випадках в перші 2-3 роки, поки дерево не почне масово цвісти, залучаючи комах ароматом нектару, квітки запилюють вручну, легенько проводячи ніжним білячим (або хутром з котячого хвоста) пензликом.

Зізіфус стійкий проти хвороб і шкідників, він не вимагає хімічного захисту, дає екологічно чисті плоди оригінального смаку, які можна в’ялити і сушити, хоча і свіжі вони дуже смачні.

Тетяна Ляшенко, м. Первомайськ Миколаївської області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине