No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЩо треба встигнути зробити на дачі перед морозами

Що треба встигнути зробити на дачі перед морозами

Після масового опадання листя і його збирання, в пристовбурних колах дорослих дерев проводять вологозарядковий полив, піджвилення і перекопування. Лунки молодих 1-3-літніх саджанців і ягідних кущів після поливу неглибоко рихлять і засипають мульчею (шаром не менше 10 см), що захищає кореневу систему від пошкодження морозами.      Садові клопоти Опале листя після збирання (якщо немає ознак […]

Після масового опадання листя і його збирання, в пристовбурних колах дорослих дерев проводять вологозарядковий полив, піджвилення і перекопування. Лунки молодих 1-3-літніх саджанців і ягідних кущів після поливу неглибоко рихлять і засипають мульчею (шаром не менше 10 см), що захищає кореневу систему від пошкодження морозами.

    

Садові клопоти

Опале листя після збирання (якщо немає ознак хвороби), складають у компостну купу. Спалювання загрожує штрафом.

При плюсових денних температурах продовжують посадку і пересадку молодих саджанців фруктових дерев і ягідних кущів з обов’язковим рясним поливом саджанців. У нашому регіоні саме осінь — найсприятливіший час для вкорінення пересаджених рослин.

Молоді посадки полуниці (висаджені в серпні-жовтні цього року) рекомендується вкрити агроволокном до настання стабільно холодної погоди.

Молоді (1-2-річні) саджанці таких субтропічних культур як хурма, зизифус китайський при настанні стабільних холодів (з мінусовими температурами), утеплюють, обмотуючи стовбурці мішковиною, а зверху плівкою, присипають основу стовбура вище місця щеплення горбком землі. Рослини граната, інжиру, ківі обережно нахиляють до землі, накривають шаром утеплювача у вигляді соломи, рогози, поверх вкривають мішковиною і шаром поліетилену, який притискають до землі цеглою.

Лози укривного винограду, знімають з опор, проводять попередню формуючу обрізку, пов’язують батоги в пучки, укладають на землю і пришпилюють дротяними скобами. Виноград досить притиснути до землі і накрити шматками старого шиферу.

Увага! З огляду на той факт, що в цьому році на виноградниках продовжували лютувати грибкові хвороби, бажано перед укриттям обробити лози і пристовбурні кола винограду розчином мідного або залізного купоросу. Хворе виноградне листя прибрати з саду і обов’язково утилізувати.

     

Готуємо грядки

Виконують передзимове перекопування городніх грядок. Перед перекопуванням, по можливості, по ділянці розкидають органічні добрива (гній, компост), деревний попіл, суперфосфат. В процесі перекопування максимально намагаються вибрати з ґрунту коріння багаторічних бур’янів — пирію, осоту, берізки і ретельно просушують його за межами грядок.

На початку листопада висаджують в грядки озимий часник і морозостійкі сорти цибулі, в кінці листопада проводять підзимні посіви моркви, цибулі-чорнушки, салату, шпинату, кропу.

Скручують і прибирають поливальні шланги, звільняють від залишків води поливальні ємності і труби, чистять і складають на зберігання садовий інструмент.

У разі необхідності інтенсивного просушування підвалу в будь-який час року ефективний такий спосіб: при відкритих душниках припливно-витяжної вентиляції в підвалі біля витяжної труби (на початку труби) встановлюється палаюча свіча. Горіти вона повинна не менше 10 хвилин. Ця тяга забезпечить тривалу осушувальну вентиляцію підвалу.

     

Фрукти та овочі на зберіганні

Важливими роботами листопада є остаточне сортування і закладка врожаю плодів і овочів на зимове зберігання.

Перебирають, сортують і закладають на зимове зберігання пізні сорти яблук і груш. Сортувати плоди рекомендується за розміром і ступенем стиглості. Оптимальна температура зберігання яблук і груш 1-4 градуси тепла при відносній вологості повітря 80-90%. Зберігають плоди в пластикових ящиках. Для захисту плодів від гнилі яблука можна перекласти листям папороті пошарово, якщо така зростає у вас на клумбі.

Буряк і редька добре зберігаються в сітчастих мішках або ящиках. Можна зберігати їх навалом, пересипавши вологим піском.

Збереження моркви покращиться, якщо перед закладкою на зберігання обприскати її настоєм лушпиння цибулі (100 г цибулиння заливають 1 літром гарячої води і дають настоятися 1-2 доби за кімнатної температури). Білокачанну капусту зберігають у великих пластикових ящиках, в сітчастих мішках або на стелажах.

Вирвану з коренем кольорову капусту «садять» у відра з вологим піском (по 2-3 штуки) і при настанні нічних морозів заносять у підвал. Так вона ще довго збереже високі товарні якості і навіть підросте.

Тетяна Ляшенко, садівниця, м. Первомайськ Миколаївської області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине