No menu items!
Вторник, 19 марта, 2024
ГлавнаяДачаСадівниця з Миколаївської області розповіла про вирощування гранату у відкритому ґрунті

Садівниця з Миколаївської області розповіла про вирощування гранату у відкритому ґрунті

Садівництво – це справжня хвороба. Кожного разу хочеться посадити щось новеньке, рідкісне, екзотичне. Ще років 20 тому ми навіть і не мріяли, що на українських ділянках може рости гранат. Так, на підвіконні цілком можливо, але не в саду. Проте сьогодні – це реально. З власного багаторічного досвіду вирощування граната можу сказати, що при дотриманні вимог […]

Садівництво – це справжня хвороба. Кожного разу хочеться посадити щось новеньке, рідкісне, екзотичне. Ще років 20 тому ми навіть і не мріяли, що на українських ділянках може рости гранат. Так, на підвіконні цілком можливо, але не в саду. Проте сьогодні – це реально. З власного багаторічного досвіду вирощування граната можу сказати, що при дотриманні вимог агротехніки і правильному підбору ранніх сортів, ще до настання заморозків можна отримати непоганий урожай солодких і смачних плодів. А крім того, гранат є окрасою саду: протягом усього літа на гілках розпускаються великі яскраво-червоні квітки серед ошатного блискучого вузького листя на тонких гілочках.

Плодоносить з третього року

Висаджують гранат на постійне місце навесні. Грунт повинен бути пухким, водопроникним, багатим на органіку (переважно легкі суглинки, чорноземи, хоча може рости і на супісках). Важливо: під час вегетації дерево граната (рослина субтропіків) вимагає регулярного поливу і дуже страждає від пересушування ґрунту.

При нестачі, як і при надлишку вологи в ґрунті плоди розтріскуються.

Протягом весни і літа, під час відсутності дощів, потрібно проводити до 10 поливів, рясно заливаючи пристовбурні кола водою. Після поливів ґрунт навколо кущів обов’язково рихлять, восени і навесні неодмінно перекопують на глибину 20-25 см. Перед осіннім перекопуванням під кожну плодоносну рослину вносять перепрілий гній (10 кг), суперфосфат (150-200 г), сульфат амонію (50-100 г).

Гранат з перших років життя формують кущем з 4-5 основними гілками і штамбом заввишки 40 см. Плодоносити деревце починає на третій рік, інтенсивно плодоносить з 7-ми до 30-річного віку. При гарному догляді в нашій місцевості середній урожай — 3-8кг смачних плодів.

Обрізка для плодоношення

Для забезпечення щорічного плодоношення кущів граната необхідна обрізка. При осінній обрізці видаляють поросль, жирові пагони, що перехрещуються, гілочки, які загущають крону та ті, що уражені хворобами. Пагони, що далеко виходять за межі крони, вкорочують. Для отримання врожаю дуже важлива річна обрізка куща. На початку цвітіння, в червні необхідно провести виламування 40-50% коротких трав’янистих пагонів поточного року і повністю видалити кореневу поросль, тому що при загущеній кроні на гранаті починається масове цвітіння дефективних квіток. Слід зазначити, що для граната характерно цвітіння квітками двох видів: одні великі, глечикоподібної форми, з нормально розвиненою зав’яззю, товкачем і тичинками, інші — значно дрібніші, своєю формою нагадують дзвоники, з недорозвиненою зав’яззю, товкачем і тичинками, які після цвітіння опадають.

На зиму треба вкривати

Гранат — субтропічна рослина, тому він боїться низьких температур. Тривале зниження температури до -20оС провокує загибель надземної частини рослини. Тому до настання холодів всі гілки обережно пригинають до землі (кладуть в траншею) і фіксують. Над гілками встановлюють жорсткий каркас із дроту. При настанні стійких холодів (мінусових температур), рослину накривають соломою, на каркас натягують плівку. Утеплення знімають лише при встановленні стійкої теплої погоди, а гілки піднімають з траншеї ще пізніше, так як вегетація у граната починається лише в середині квітня – на початку травня (в залежності від тепла).

Гранат мало уражується хворобами і шкідниками, але при настанні затяжних дощів, при різкому похолоданні може страждати від борошнистої роси, сірої гнилі. Проти сірої гнилі використовують препарат Топсин-М, проти борошнистої роси — Фундазол.

Плоди граната — цінний дієтичний продукт, смачний, високовітамінний, який містить велику кількість біологічно активних сполук і мінеральних речовин. Вони корисні при лікуванні серцево-судинних захворювань, недокрів’я, астми, порушення обміну речовин. Ранні сорти граната повністю визрівають у нас і дають урожай чудових за смаком плодів, радуючи садівників, їхніх дітей і онуків.

Купувати саджанці бажано у перевірених продавців, адже недобросовісні реалізатори часто копають дику поросль в лісопосадках Криму, а потім продають її. Від таких саджанців дуже довго доведеться чекати плодів, та й вони будуть дрібними і несмачними.

Тетяна Ляшенко, садівник-експериментатор, м. Первомайськ Миколаївської області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине