No menu items!
Суббота, 27 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк збирати рекордні врожаї обліпихи

Як збирати рекордні врожаї обліпихи

Сьогодні хочу поділитися своїми напрацюваннями з вирощування обліпихи, яку культивую вже майже 40 років. Почнемо! Традиційна агротехніка Краще саджати обліпиху на нейтральних неважких ґрунтах, на відкритій сонячній ділянці. Садіння аналогічне більшості плодових рослин: викопується яма глибиною і діаметром близько 50 см, коренева шийка після усадки землі повинна розташовуватися на рівні ґрунту. Лунку пролити після посадки […]

Сьогодні хочу поділитися своїми напрацюваннями з вирощування обліпихи, яку культивую вже майже 40 років. Почнемо!

Традиційна агротехніка

Краще саджати обліпиху на нейтральних неважких ґрунтах, на відкритій сонячній ділянці. Садіння аналогічне більшості плодових рослин: викопується яма глибиною і діаметром близько 50 см, коренева шийка після усадки землі повинна розташовуватися на рівні ґрунту. Лунку пролити після посадки рослини, присипати землею.

Обрізку обліпихи проводять навесні, до того як розпустяться бруньки. До 4-5 років обрізкою формують крону, вирізаючи пагони, які неправильно ростуть. Після 8-10 років роблять омолоджувальну обрізку, видаляючи старі гілки з маленьким приростом, залишаючи трирічні пагони. І щороку, звичайно ж, потрібно проводити профілактичну обрізку, видаляючи пошкоджені, засохлі і хворі пагони.

Есклюзивні поради

Усі знають, що обліпиха дводомна рослина та запилюється вітром, але ніде не йде мова про вивчення Рози вітрів на квітень (час цвітіння обліпихи), а це є головним критерієм урожайності. І немає різниці: чи ви висаджуєте два дерева, чи ціле поле. У вас може рости чоловіче дерево від жіночого в межах 100, а то й більше метрів, та урожайність буде щорічна і максимальна. Або дерева висаджені на відстані 3 м, але жіночі дерева з невеличкою кількістю ягід.

Висновок один: урожайність залежить від напрямку пануючих вітрів під час цвітіння.

Під час цвітіння у квітні ви маєте спостерігати за жіночими деревами. Жіноча квітка -це маточка, яка знаходиться у пазусі листя по кілька штук, розміром 1 мм, з якої виростає рильце теж до 1 мм. Саме в цей час на рильце і потрапляє чоловічий пилок, запліднюючи її. При цьому рильце відразу засихає. Якщо погода була безвітряна, або вітер дув у зворотному напрямку, запилення не відбулось. Тоді рильце на маточці продовжує рости до 5-6 мм. Чим раніше ви це помітите, тим більше шансів виправити ситуацію. Побачивши ріст рильця наріжте гілля з чоловічого дерева та потрусіть над жіночими. Потім прив’яжіть до верхівки пластикову пляшку з водою та поставте в неї гілку. На другий день повторити процедуру уже із зрізаною гілкою.

На великих підприємствах мають бути потужні вітрогенератори. Великі насадження краще вирощувати квадратами. В середині жіночі, по периметру чоловічі. Чим сильноросліші чоловічі дерева, тим краще. Проте, основна помилка у Китаї — висадження чоловічих та жіночих дерев разом. Через те, що чоловічі дерева «жирують» не даючи ягід, у них з’являється дуже багато кореневої порослі, яка в подальшому заглушує жіночі дерева та пришвидшує непридатність ділянки. Спонукати до цього буде і перегрівання ґрунту з розтріскуванням. Для тих, хто вирощує усього кілька дерев, щоб не травмуватись колючками при зборі ягід, раджу вирізати їх протягом зими. На обрізку шипів дорослого дерева у мене витрачається 10 хвилин.

Коли вся сила у листі

Окремо хочу зупинитись на чоловічих деревах. Отримую багато телефонних дзвінків з проханням допомогти вивести з ділянки чоловічу обліпиху. Мовляв, жіноче дерево пропало, а з чоловічого ніякого толку немає. Тож хочу попередити усіх, хто має таку думку, що вони помиляються.

Якщо бути обізнаному, то на усій ділянці, мабуть, рідко знайдеться дерево, яке може бути кориснішим за обліпиху.

Жіночі дерева накопичують більше корисних речовин переважно у ягодах. У той час, як чоловіче дерево — у листі. Головне, що окремі компоненти за своєю дією перевищують ягоди. Зупинюсь лише на головних лікувальних властивостях листя чоловічої обліпихи. За допомогою листочків можна позбутися поганого холестерину, також вони розщеплюють та виводять з організму сечову та щавлеву кислоти. Аптечні препарати – не з дешевих. А тут лише треба піти нарвати листя та висушити його. Пити протягом року смачний, до речі, з фруктовими нотками чай та оздоровлюватись самому та родині. Листя для цілющого чаю збирають на початку вересня.

На останок, не можу залишити поза увагою так звану самоплідну обліпиху. На сьогоднішній день існують два сорти з подібним плодоношенням. Сорт Нарцис (російської селекції) та сорт Фрісдорфер (європейської). Ці сорти ще дуже недосконалі. Врожайність в одиночних посадках низька, в змішаних — краща. Тож раджу бажаючим придбати такі зразки зачекати до появи кращих сортів.

Готуємо ягідний концентрат

Не можу не поділитися рецептом приготування ягідного концентрату. Зібрані ягоди разом з кісточкою добре подрібнюють у блендері. Доводять до кипіння, охолоджують та розливаються у склянки. Зберігають у холодильнику. Можна відразу з блендера розливати у порційні комірки, заморожувати у морозильній камері. Далі один льодяний кубик на склянку окропу і напій готовий. Пийте на здоров’я!

В’ячеслав Францішко, науковий співробітник Інституту садівництва НААН України

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине