No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаЯкі ягідні культури не варто саджати поряд

Які ягідні культури не варто саджати поряд

Виноградні і ожинові шпалери створюють гарне притінення, а значить, в міжряддях можна висадити якусь ягідну культуру — найчастіше висаджують суницю. Ці культури відмінно поєднуються і підсилюють зростання одне одного. Єдина складність — при обробці виноградника від хвороб і шкідників рядки суниці необхідно захищати від попадання отрутохімікатів на ягоди. Чорну смородину — окремо Такий захист легко […]

Виноградні і ожинові шпалери створюють гарне притінення, а значить, в міжряддях можна висадити якусь ягідну культуру — найчастіше висаджують суницю. Ці культури відмінно поєднуються і підсилюють зростання одне одного. Єдина складність — при обробці виноградника від хвороб і шкідників рядки суниці необхідно захищати від попадання отрутохімікатів на ягоди.

Чорну смородину — окремо

Такий захист легко забезпечити, натягнувши поверх кущиків суниці який-небудь покривний матеріал — спанбонд, плівку. При цьому посадки суниці не повинні заважати укриттю ожини і винограду на зиму.

У міжряддях винограду і ожини можна висадити білу, червону смородину, а також аґрус. А ось чорну смородину краще висаджувати окремо — вона пригнічує всі культури. Були випадки загибелі дорослих дерев черешні після посадки під ними чорної смородини. Єдина культура, яка переносить близьке сусідство смородини чорної — біла і червона смородина. Їх можна висаджувати поруч один з одним, але подалі від аґрусу.

Справа в тому, що на квітках аґрусу набагато більше нектару, ніж на смородині, тому в змішаних посадках бджоли будуть віддавати перевагу аґрусу, а смородина залишиться без уваги. Звичайно, сучасні сорти смородини добре зав’язують плоди і при самозапилення, однак при перехресному запиленні формується більша кількість ягід, вони крупніші і відповідно врожайність набагато вище, ніж при самозапилення.

Кущовий або плодова стіна

При посадці малини, смородини та аґрусу не забувайте, що є два способи вирощування цих культур — кущовий, при якому формуються окремі потужні кущі, і більш інтенсивна технологія, при якій формується плодова стіна. Кущова форма: рослини малини висаджують на відстані 1 м один від одного, а смородину і аґрус — не менше 1,5 м при міжряддях в 1,8-2 м.

Плодова стіна: всі культури висаджують в ряду, кущі малини на відстані 50- 60 см один від одного, смородини і аґрусу — 60-70 см, міжряддя — не менше 1,5 м. Через 2-3 роки формується суцільна плодова стіна шириною 60-80 см, її розмір підтримується шляхом видалення і обрізки зайвих пагонів.

У смородини і аґрусу пагони видаляють після другого плодоношення, замінюючи їх молодими. Такий прийом сприяє збільшенню розміру і маси ягід і відповідно врожайності, а також довговічності посадок. Після 7-10 плодоношень ягідник розкорчовуються, так як його продуктивність знижується. При нестачі місця краще вибрати другий спосіб вирощування: він дозволяє отримати більший урожай з ділянки. На ягідниках необхідно обов’язково підтримувати високий агрофон і виконувати всі прийоми, що підвищують врожайність: поливи, підживлення, прополки і розпушування, захист від хвороб і шкідників і так далі. Тому до проведення садіння слід уважно вивчити агротехніку тих культур, які ви збираєтеся вирощувати. Це дозволить уникнути помилок і отримувати високі врожаї.

Олег Савейко, садівник, с. Хорішки Козельщинського району Полтавської області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине