No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧому груші передчасно осипаються

Чому груші передчасно осипаються

Деякі осінні і пізньоосінні сорти (Бере Клерже, Вільямс, Говерла, Маргарита Марілен) схильні до передчасного осипання плодів в передзбиральний період. Фізіологічні причини цього явища недостатньо вивчені і з великою ймовірністю визначаються сортовою особливістю. Осипання можна уникнути, якщо провести обприскування дерев слабким розчином (0,002-0,004%) нафтилоцтової кислоти за 10-20 днів до збору врожаю. Правда, передчасне осипання плодів для […]

Деякі осінні і пізньоосінні сорти (Бере Клерже, Вільямс, Говерла, Маргарита Марілен) схильні до передчасного осипання плодів в передзбиральний період. Фізіологічні причини цього явища недостатньо вивчені і з великою ймовірністю визначаються сортовою особливістю. Осипання можна уникнути, якщо провести обприскування дерев слабким розчином (0,002-0,004%) нафтилоцтової кислоти за 10-20 днів до збору врожаю. Правда, передчасне осипання плодів для деяких великоплідних сортів груші — це нормальне явище, яке свідчить про їхню фізіологічну зрілість (своєрідний «сигнал» до початку збору плодів).

А спробу штучно продовжити перебування плодів на дереві можна розглядати як втручання в природні процеси. Тому ми не схильні застосовувати, особливо в приватному секторі, хімічні речовини, що впливають (прискорюють або сповільнюють) на фізіологічні процеси, які відбуваються в рослині.

Аналізуючи продуктивність сортів груші різного еколого-географічного походження, можна констатувати, що вона залежить від таких факторів:

  • вибір сорту з певними біологічними особливостями;
  • підбір запилювачів;
  • нормування врожаю;
  • підтримання оптимального водно-поживного режиму;
  • проведення необхідних захисних заходів від шкідників і хвороб.

Дотримання цих вимог дозволить мінімізувати вплив негативних умов зовнішнього середовища на сорт і регулярно отримувати якісні плоди.

Микола Матвієнко, кандидат сільськогосподарських наук, Інститут садівництва УААН

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине