Долина Центр
Самое популярное


Чина і нут допомагають хворим на діабет

29 апр. 2020 12:27 | №100 0 295 0

Чина і нут дають дуже смачні і поживні боби, які містять багато білків. Часто ці культури плутають з горохом. Молоде насіння, як і зелений горох, можна їсти в сирому вигляді, а стигле використовувати для приготування супів, начинок для пирогів, вареників, окремих страв.

Ці рослини засухостійкі, не пошкоджуються зернівкою. Практикують чисті посіви, або як ущільнювачі кукурудзи, картоплі, буряків та інших культур. Сіють чину і нут в ті ж строки, що і горох. Найкраща схема для нуту – широкорядна, з міжряддями 45-50 см з загортанням насіння на глибину 5-7 см. Чину висівають широкорядно через 30-35 см, загортають дещо глибше – на 6-9 см. Обидві культури з коротким вегетаційним періодом. Догляд полягає в розпушуванні, видаленні бур’янів, роблять 2-3 поливи. Зелені боби збирають в міру достигання, а на зерно – коли більша частина плодів пожовтіє.

Чина і нут – високопоживний продукт, вміст білка 20-35%, вуглеводів до 7%, а також є вітаміни групи В, С, РР і мінеральні солі. Вживання в їжу чини і нуту знижує кров’яний тиск, надмірну вагу, допомагає при лікуванні діабету II типу.

Добавить комментарий

Добавить комментарий

Соблюдайте правила комментирования. При несоблюдении, Вы можете быть забанены.

Если Вам надоело каждый раз вводить капчу – потратьте один раз две минуты и станьте полноправным участником соцсети "На пенсии", а главное комментируйте, без всякой капчи, сколько хотите.

Загрузка