No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаРозвінчуємо найпоширеніші міфи про малину

Розвінчуємо найпоширеніші міфи про малину

Всім початківцям хотів би розповісти про міфи, з якими ви можете зіткнутися, бажаючи купити саджанці малини. Саджанців в Україні зараз дуже багато, їх пропонують на ринках і в Інтернеті. Конкуренція велика. І для того щоб залучити покупців, вигадують різні нісенітниці. Міф 1 – дерево-малина Один з міфів – це дерево-малина. В характеристиках сорту так і […]

Всім початківцям хотів би розповісти про міфи, з якими ви можете зіткнутися, бажаючи купити саджанці малини. Саджанців в Україні зараз дуже багато, їх пропонують на ринках і в Інтернеті. Конкуренція велика. І для того щоб залучити покупців, вигадують різні нісенітниці.

Міф 1 – дерево-малина

Один з міфів – це дерево-малина. В характеристиках сорту так і пишуть. І пояснюють, що ця малина росте як дерево. Тобто розуміється наявність багаторічних пагонів. Але справа в тому, що пагони малини живуть всього два роки, а потім відмирають. Тому на кущах ви не знайдете гілок старше дворічного віку. Ну і звичайно ж, основний акцент робиться на тому, що ці сорти не потребують підв’язки. Це дуже вигідно. Відпадає необхідність в шпалерах і підв’язці пагонів. А це величезна економія коштів і часу. Це вже ближче до істини. Але правильним буде поняття – штамбовий сорт, яким і ко-ристуються професіонали. Це сорти з прямими, дуже потужними, товстими пагонами, які можуть утримувати ягоду без підв’язки. Ще однією особливістю цих сортів є довгі плодушки. Своїм виглядом така малина дійсно нагадує маленьке деревце. Першими штамбовими сортами були літні Здоровань і Таруса. Але ми від них відмовилися, тому що ягода надто прісна, а пагони, незважаючи на їхню товщину, під вітровим навантаженням або згинаються до землі, або обламуються.А ось серед ремонтантних сортів є такі, які можна вирощувати без підв’язки, – Полка, Полана, АП-32, Євразія, Атлант, Пінгвін та ін. Але в будь-якому випадку пагони живуть всього два роки.

Міф 2 – малина постійного плодоношення

Теж досить часто зустрічається в житті. Мабуть по аналогії з суницею постійного плодоношення. Але назва в корені неправильна. Немає таких сортів малини, які б плодоносили без перерви з червня до морозів. А є ремонтантні сорти. Перший урожай на них дозріває в червні на торішніх пагонах. А другий – з серпня і до морозів. Але перерва все ж є. Між закінченням плодоношення на дворічних пагонах до початку плодоношення на молодих може пройти від двох тижнів до місяця, в залежності від сорту і умов вирощування. Є сорти, що культивують тільки для отримання одного врожаю, а є ті, з яких збирають два врожаї. Їх називають тутаймери. Використання того чи іншого сорту визначається регіоном вирощування, агротехнікою і завданнями, які ви собі поставили. У теплицях малину вирощують переважно як тутаймер (ремонтантний сорт, придатний для подвійного плодоносіння – від англійського «два рази»).

Олег Савейко, садівник, с. Хорішки Полтавської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине