No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДача6 методів перевірки якості вина

6 методів перевірки якості вина

Виноградне вино – складний продукт, який містить воду, спирт, цукор, органічні кислоти, білкові та дубильні речовини, мінеральні солі, вітаміни. Багаточисленні цінні для людського організму компоненти, які входять до складу виноградного вина, дають повне право розглядати його як продукт харчування. Все це наводить на думку, що таке вино повинно бути смачним, ароматним і якісним продуктом. Але […]

Виноградне вино – складний продукт, який містить воду, спирт, цукор, органічні кислоти, білкові та дубильні речовини, мінеральні солі, вітаміни. Багаточисленні цінні для людського організму компоненти, які входять до складу виноградного вина, дають повне право розглядати його як продукт харчування.

Все це наводить на думку, що таке вино повинно бути смачним, ароматним і якісним продуктом. Але із значним розвитком технологій недобросовісні виробники навчилися видавати за справжнє вино суміш води, цукру, барвників, лимонної кислоти і ароматизаторів.

Вміння розкривати смакові якості вина, давати найбільш точну дегустаційну оцінку, підкріплюючи її певним порівнянням, вміння визначити минуле, теперішнє та майбутнє вина і є по суті справи тим, що називають мистецтвом, майстерністю справжнього творчого виробника.

Все це добре, коли є можливість представити вино на дегустації, але як бути, коли немає такої можливості? А якщо ви купуєте вино в магазині або у невідомого виробника? Тепер підробити пляшку та етикетку відомої виноробної марки можна навіть в домашніх умовах. В цьому випадку при визначенні якості вина можна покладатися лише на зовнішній вигляд.

Якість вина – це його відповідність нормативним показникам за хімічним складом, забарвленням, прозорістю, ароматом і смаком. Але як показує практика, це не завжди відповідає дійсності.

Тому пропоную вашій увазі способи визначення якості вина простими і доступними методами:

Характеристика зовнішнього вигляду. Це прозорість, колір і текучість, які визначаються візуально.

Кількість осаду. Пляшку направляють на світло і різким рухом перевертають вниз шийкою. Якщо з’явилося багато осаду – це ознака поганого напою. Вина хорошої якості містять невелику кількість осаду, так званого винного каменю. У цьому випадку осад швидко опуститься на дно.

Увага на корок. Відразу після відкриття пляшки слід оглянути корок. Він не повинен бути пересохлим, а якщо на нюх відчувається затхлий запах, то вино зіпсувалося або його якість погана. Це є результатом недотримання правил зберігання вина.

Смак та запах напою. Кожна марка вина – це свій неповторний смаковий відтінок, але ознаки спиртового присмаку – це явна ознака низької якості вина. Також не повинно бути навіть легкого присмаку цвілі, а якщо таке відчувається, то вино не варто вживати, воно неправильно зберігалось.

Перевірка водою. Для цього невелику кількість вина наливаємо у пляшку, затискаємо горлечко рукою. Опускаємо у воду та повільно відпускаємо палець. Якісне вино не повинно змішуватися з водою. Якщо вино змішується з водою – значить, в ньому присутні домішки та добавки.

Метод гліцериновий. Якщо гліцерин додати в якісне вино в пропорції 1:5, то він осяде на дно і не змінить свого кольору. В іншому разі неякісне вино набуде жовтого, фіолетового або червоного відтінку.

Думаю, що за допомогою таких нескладних способів можна відрізнити справжнє натуральне вино від підробок. Адже це збереже ваше здоров’я і залишить приємний спогад про марку цього вина.

Богдан Іванічок, член клубу «Виноградарі Прикарпаття», м. Івано-Франківськ. 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине