No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСадівниця з Миколаївщини вирощує імбир у відкритому ґрунті

Садівниця з Миколаївщини вирощує імбир у відкритому ґрунті

Тетяна Степанівна Ляшенко з м. Первомайська Миколаївської області належить до справжньої династії садівників. Кілька поколінь її пращурів протягом 100 років займалися вирощуванням різномантіних плодових, ягідних і декоративних культур. До революції у родини був багатогектарний сад, в якому росли цінні сорти фруктових дерев, що були завезені з-за кордону. Саме за це господаря під час розкуркулення відправили […]

Тетяна Степанівна Ляшенко з м. Первомайська Миколаївської області належить до справжньої династії садівників. Кілька поколінь її пращурів протягом 100 років займалися вирощуванням різномантіних плодових, ягідних і декоративних культур. До революції у родини був багатогектарний сад, в якому росли цінні сорти фруктових дерев, що були завезені з-за кордону. Саме за це господаря під час розкуркулення відправили на Соловки. Любов до рослин успадкували нащадки і заклали невеличкий сад на 40 сотках землі, проте і йому не судилося пригощати своїми плодами господарів. Друга світова війна знищила усе до останку.

Та ось вже майже 20 років садівничою справою займається Тетяна Степанівна разом зі своєю сім’єю. Правду кажуть, що якщо в родині хтось плекав сад, то обов’язково хтось з нащадків піде стежиною своїх предків. Так і сталося.

Тетяна Ляшенко не уявляє свого життя без рослин. Вона опанувала агротехнічну науку і сьогодні вже ділиться секретами вирощування фруктових дерев, ягідників і декоративних кущів з початківцями, часто публікується на шпальтах періодичних видань.

В її саду ростуть не лише традиційні плодові культури, а й екзотичні, які не часто можна зустріти на українських подвір’ях. Звичайно, їм потрібен посилений догляд, проте отримані плоди того варті.

Запорукою успішного садівництва Тетяна Степанівна вважає любов до своєї справи. Якщо поратися в саду в задоволення, значить, ви на вірному шляху. Рослини відчувають настрій свого господаря, тому без любові до них краще не підходити.

     

Вчимося вирощувати імбир

Імбир давно підкорив світ своїми унікальними властивостями, неповторним пряним смаком і оригінальним ароматом. І хоча батьківщина цієї багаторічної рослини субтропіки Південно-Східної Азії, вчені стверджують, що його цілком можна успішно вирощувати у відкритому ґрунті на півдні України.

    

Обираємо якісний корінець

Важливою умовою успішного обробітку імбиру є попереднє пророщування корінців при температурі 15-18оС і хорошому освітленні. Пророщувати починають з березня місяця, як і картоплю. Слід враховувати, що вирощування імбиру у відкритому ґрунті передбачає наявність хоча б десятка пророщених корінців (немає сенсу поратися біля одного кущика).

Придбати посадковий матеріал можна на ринку або в супермаркеті. При виборі кореня імбиру для вирощування слід звернути увагу на його зовнішній вигляд. Корінець повинен мати гладку шкірочку, яка має трохи блищати, з добре помітними бруньками (які в магазинах часто вирізають, щоб поліпшити товарний вигляд).

Для пророщування корінь слід розділити по перемичках (так, як ми ділимо навесні іриси). Після цього провести обробку корінців слабким дезинфікуючим розчином. Ця процедура істотно знижує ризик виникнення грибкових захворювань.

Також рекомендується витримати корінь рослини протягом кількох годин в теплій воді. Це дасть хороший імпульс брунькам для зростання. Для пророщування треба взяти широкий горщик або пластиковий контейнер з обов’язковими отворами для стоку води і дренажним шаром, щоб уберегти коріння від загнивання.

    

Тепличка не буде зайвою

Земляна суміш для імбиру готується з трьох компонентів: дернової землі, перегною, чистого річкового піску в рівних частинах. Така суміш буде мати гарну повітропроникність.

Корінь рослини слід висаджувати так, щоб вічка дивилися вгору, а земля покривала корінець на кілька сантиметрів. Після посадки ґрунт рясно зволожують. Розмістити горщик бажано біля добре освітленого вікна, але щоб полуденне сонце не попадало на рослини. В перші тижні можна створити тепличні умови, накривши горщик зверху поліетиленом.

У квітні висаджують пророщені кореневища у відкритий ґрунт. Їх закопують на 2-3 см в землю бруньками вгору. Місце для імбиру краще знайти в півтіні (захищене від полуденного сонця), але з великою кількістю світла. Для весняної посадки можна використовувати невеликий парничок з дугами, які потім прибирають.

Можна висаджувати імбир в звичайний ґрунт, якщо він досить повітропроникний, добре підживлений перегноєм-сипцем і має хороші дренажні властивості. Вже через пару тижнів після висадки повинні з’явитися пагони юної рослинки. У цей час будуть потрібні часті, але помірні поливи і підтримання тепла (при загрозі заморозків рослини накривають плівкою, агроволокном.)

    

Дозріває пів року і більше

Процедура догляду нескладна: перш за все, регулярний полив, не допускаючи пересихання ґрунту. Не варто забувати про підживлення (два рази на місяць, використовуючи для цього 10%-вий розчин коров’яку, настій кропиви).

Важливим етапом в процесі підживлення вважається серпень. З початку місяця потрібно подбати про внесення калійних добрив. Вони дуже благотворно позначаться на формуванні великих нових бульб. Необхідно пам’ятати, що калійні добрива будуть добре сприяти зростанню кореня імбиру, а фосфорні створять умови для цвітіння рослини.

Для того щоб корінь рослини добре визрів, потрібно чекати пів року і більше. В кінці вересня полив потрібно практично припинити. Урожай збирають відразу після підсихання і початку опадання листя. Викопані кореневища очищають від землі і підсушують кілька днів на сонці. Зберігати коріння можна в холодильнику або підвалі при температурі близько 5оC.

Тетяна Ляшенко

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине