No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаКоли і як саджати саджати грушу

Коли і як саджати саджати грушу

Для закладки грушевого саду використовую 1-2-річні саджанці висотою 110-120 см. Густота посадки дерев на клоновій підщепі ВА-29 в центральній зоні садівництва становить 3х4 м. Щоб забезпечити повноцінне плодоношення, в саду поруч з деревами основного сорту, який був обраний для культивування, потрібно посадити кілька дерев інших сортів для перехресного запилення. Якщо на ділянці мало місця, можна […]

Для закладки грушевого саду використовую 1-2-річні саджанці висотою 110-120 см. Густота посадки дерев на клоновій підщепі ВА-29 в центральній зоні садівництва становить 3х4 м. Щоб забезпечити повноцінне плодоношення, в саду поруч з деревами основного сорту, який був обраний для культивування, потрібно посадити кілька дерев інших сортів для перехресного запилення. Якщо на ділянці мало місця, можна прищепити сорт-запильник в крону основного сорту. Сорти-запилювачі розміщують поперек рядів основного сорту (кожне 8-10-е дерево в ряду).

Кращі строки для посадки в нашій кліматичній зоні – осінні (жовтень). Садибні ями розміром 80х80х80 см бажано викопати і заправити органічними і мінеральними добривами за місяць до посадки. У дерев на вегетативно-розмножувальних підщепах місце щеплення при садінні розміщую на 2-3 см вище рівня ґрунту, у щеплених на насіннєвих підщепах – на рівні ґрунту. Відразу після садіння поливаю насадження (30-40 л води на дерево).

На зиму деревця підгортаю землею, а напровесні розкриваю. Міжряддя в саду засіваю травами (люцерна). Пристовбурні смуги (у мене в саду дерева висаджені в ряд) шириною в 1 м тримаю під чорним паром. Протягом літа трави скошую і залишаю в саду як органічну мульчу, завдяки чому земля збагачується органічними речовинами, поліпшуються її агрофізичні властивості, збільшується вологоємність і водопроникність, випаровується менше води.

Іван Дзигора, вчений агроном, с. Оникієво Кіровоградської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине