No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНебезпечні хвороби буряка

Небезпечні хвороби буряка

Хвороби буряка доволі поширені, але для того щоб з ними боротися, треба знати ознаки ураження. Тому сьогодні я познайомлю вас з найнебезпечнішими хворобами, їх проявами та способами лікування. Церкоспороз – найпоширеніше захворювання буряка у всіх районах його вирощування. Захворювання проявляється, в основному, в середині літа на листках у вигляді круглих (діаметром 2-5 мм) світло-сірих плям […]

Хвороби буряка доволі поширені, але для того щоб з ними боротися, треба знати ознаки ураження. Тому сьогодні я познайомлю вас з найнебезпечнішими хворобами, їх проявами та способами лікування.

Церкоспороз – найпоширеніше захворювання буряка у всіх районах його вирощування. Захворювання проявляється, в основному, в середині літа на листках у вигляді круглих (діаметром 2-5 мм) світло-сірих плям з темно-бурою облямівкою. Восени плями стають дуже дрібні, темні, майже чорні. У вологу погоду, переважно з нижнього боку листа, утворюється темно-сірий наліт. Крім листя, уражаються також черешки на насіннєвих рослинах, стебла квітконосів і насіння.

Без ефективних заходів боротьби розмноження шкідливого гриба зменшує врожай практично наполовину.

Для обмеження розвитку церкоспорозу важливо дотримуватися сівозміни. Вирощувати буряк на колишньому місці рекомендується не раніше, ніж через 3-4 роки. Кращими попередниками вважаються овочеві культури. Не рекомендується висівати буряки після люцерни, гороху, сої, картоплі, які теж можуть уражуватися церкоспорозом. Після збирання врожаю всі рослинні залишки ретельно збирають і знищують, а ґрунт орють. Проводять систематичне знищення бур’янів (щириця, лобода біла, осот, щавель, кульбаба, в’юнок і ін.) як резерваторів інфекції.

Альтернаріоз – хвороба проявляється на нижніх, фізіологічно старих листках у вигляді буро-чорних плям неправильної форми. Спочатку вони з’являються на верхівці листової пластинки, потім поширюються по всій периферії листа. Плями зливаються, тканина відмирає, покривається суцільним чорно-зеленим нальотом. Шкідливість хвороби така ж, як і при аскохітозі.

Заходи боротьби: дотримання сівозміни, внесення добрив, вапнування кислих ґрунтів, використання якісного посівного матеріалу, боротьба з бур’янами.

Аскохітоз – хвороба, яка проявляється на нижніх, фізіологічно старих листках, спочатку у вигляді округлих синювато-зелених плям, які поступово буріють. Їх центр темно-бурий, з великою кількістю чорних цяток.

Шкідливість хвороби полягає в зменшенні асиміляційної поверхні рослин в результаті передчасного відмирання уражених листків, зниженні продуктивності рослин. Недобір урожаю коренеплодів може сягати 5% від валових зборів. Аскохітоз успішно піддається лікуванню тільки фунгіцидами. І, крім лікування, важливо дотримуватися балансу ґрунту за допомогою добрив. Тут до уваги береться не тільки потреба ґрунту, а й самого коренеплоду.

Пероноспороз проявляється, як правило, на молодих листочках і квітконосних пагонах. При ураженні хворобою листя блідніє, з’являється сірувато-фіолетовий наліт, листові пластинки скручуються донизу краями. Також покриваються нальотом, деформуються і відмирають уражені пагони насінників. Пізніше листя чорніє і відмирає. Уражені квітконоси деформуються, відстають у розвитку і гинуть. При розвитку хвороби у червні і навіть у липні маса коренеплоду зменшується на 30%, а недобір насіння становить 60-65%. Крім того, коренеплоди з таких рослин мають понижену стійкість проти гнилі.

Треба своєчасно знищувати інфіковані рослини. Стебла сім’яників зрізаються дощенту, але попередньо вони обприскуються 1%-вою бордоською сумішшю (у відро води об’ємом 10 л додається по 100 г вапна і мідного купоросу.

Не варто забувати про знищення післяжнивних залишків, подальше перекопування ґрунту.

Фомоз – захворювання, яке частіше проявляється в кінці вегетаційного сезону. На нижніх, старіших листках утворюються круглі, світло-бурі (в дощову погоду чорні) концентричні округлі плями. Через них фомоз іноді називають «зональною плямистістю». Найбільш небезпечний фомоз в сховищах та на насінниках. Під час висадки постраждалих коренеплодів спостерігається слабке ураження сім’яників, а часто і їхня загибель. Широко поширений на буряках як першого, так і другого року життя. Врятувати рослини можна обприскуванням борною кислотою (3 г на 10 л води).

В останній період вегетації рослини підживлюють препаратами, що містять калій. Не можна забувати про дотримання правил сівозміни, своєчасне просапування рядків буряків і проріджування сходів. Всі опалі рослинні залишки з грядок прибирають і спалюють.

Бережіть свій урожай!

В.О. Юдічева, провідний спеціаліст Одеської обласної фітосанітарної лабораторії.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине