No menu items!
Вторник, 16 апреля, 2024
ГлавнаяДачаУ мешканця Хмельниччини плодоносить бергамот

У мешканця Хмельниччини плодоносить бергамот

Бергамот — рослина з сімейства цитрусових, зовні схожий на лимон. З його шкірки добувають олію, якою ароматизують чай. Плоди бергамота дуже легко очищаються від шкірок, а м’якоть досить соковита, з невеликим вмістом насіння.        Гіркоти більше, ніж у грейпфруті Бергамот смачний і трохи кислий фрукт, але гіркий. До речі, навіть грейпфрут має менше […]

Бергамот — рослина з сімейства цитрусових, зовні схожий на лимон. З його шкірки добувають олію, якою ароматизують чай. Плоди бергамота дуже легко очищаються від шкірок, а м’якоть досить соковита, з невеликим вмістом насіння.

      

Гіркоти більше, ніж у грейпфруті

Бергамот смачний і трохи кислий фрукт, але гіркий. До речі, навіть грейпфрут має менше гіркоти у своєму смаку. Бергамот має заспокійливі властивості, поліпшує травлення, є хорошим антисептиком.

Чорний чай з бергамотом допоможе підбадьоритися, забути про втому, дасть ясність думок і допоможе сконцентруватися. Також чай з бергамотом дуже корисний для шкіри. При регулярному вживанні проходять пігментні плями і веснянки.

      

Справжня фантастика — сорт фантастіко

Сьогодні в моїй колекції є два сорти: Фантастіко і Мелароза.

Фантастіко — один з італійських клонів бергамота, гібрид популярних сортів Femminello і Castagnaro. Дерево у нього сильноросле, морозостійке (витримує до -8оС), з густою кроною і гнучкими гілками. Має схильність до чергування плодоношення: один рік високий урожай, на другий — нижче середнього.

Плоди середнього розміру, вагою близько 130 г. Шкірка з грубою текстурою. Основний період цвітіння припадає на березень-квітень. Плоди дозрівають у грудні-лютому.

Живець бергамота Фантастіко я отримав ще в березні 2014 року, а значить моєму деревцю вже 4 роки. Навіть без належного догляду він відмінно ріс, в основному, вертикально, і без проблем подарував мені перший плід. Завдячуючи вертикальній кроні, він дуже компактний, хоча і високий.

Перший плід був невеликий, він майже повністю зафарбувався в яскраво-жовтий колір. М’якоть соковита, теж яскраво-жовта. У плоді є кілька насінин. Аромат класичний бергамотовий, але не дуже сильний. А ось смак — зовсім інша справа: на відміну від Меларози, бергамотові нотки є не тільки в гіркій шкірці, але і в кислуватій м’якоті.

       

Мелароза нагадує каламондін

Відплодоносив уперше і бергамот Мелароза. Тепер я нарешті спробував чай з бергамотом! Ні, я не маю на увазі те, що нам продають під назвою «Earl Grey», а чай зі шматочком реального цитруса. І тепер, після дегустації сорту Мелароза, я можу сказати з впевненістю, що це не лимон, а бергамот або ж його гібрид.

Перший плід першого врожаю вийшов маленьким. Зав’язався він ще минулого літа, але до зими не встиг дозріти. Деревце непогано перенесло несприятливий період на теплому підвіконні, але в цьому році плід практично не збільшився. Коли він почав жовтіти, я прийняв рішення провести дегустацію і розвантажити цитрус, тим більше, що поруч почала збільшуватися нова зав’язь.

Коли я зрізав з дерева цитрус, то зразу ж відчув звичний нам по бергамотовому чаю аромат. Але ось коли розрізав плід, аромат був зовсім іншим: віддалено цитрусовий, який чимось нагадує каламондін.

М’якоть кислувата, за смаком трохи нагадує лимонну. А ось шкірка містить величезну кількість ефірних олій. Вона досить гірка, з обпікаюче-освіжаючим ефектом. Післясмак дуже довгий і якраз саме він схожий на те, чого очікуєш від бергамота.

Може це самонавіювання, але мені здалося, що цей цитрус — відмінний анестетик. У день дегустації першого плоду у мене сильно боліло горло, що я навіть не міг говорити. Так ось після ласування Меларозою біль зник.

При додаванні шматочка бергамота до чаю, цікаво спостерігати, як зі шкірочки виходять ефірні олії і утворюють маслянисті плями на поверхні. Сам смак чаю зовсім не схожий на «Earl Grey»: відчувається лише лимонна кислинка і знову-таки лише слабкий післясмак дає нам зрозуміти, що в чашці знаходиться бергамот.

Сергій КОРОЛЬ, колекціонер екзотичних рослин, м. Славута Хмельницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине