Долина Центр
Самое популярное

У мешканця Хмельниччини плодоносить бергамот

23 мая 2018 16:32 | №100 0 444 0

Бергамот — рослина з сімейства цитрусових, зовні схожий на лимон. З його шкірки добувають олію, якою ароматизують чай. Плоди бергамота дуже легко очищаються від шкірок, а м'якоть досить соковита, з невеликим вмістом насіння.

      

Гіркоти більше, ніж у грейпфруті

Бергамот смачний і трохи кислий фрукт, але гіркий. До речі, навіть грейпфрут має менше гіркоти у своєму смаку. Бергамот має заспокійливі властивості, поліпшує травлення, є хорошим антисептиком.

Чорний чай з бергамотом допоможе підбадьоритися, забути про втому, дасть ясність думок і допоможе сконцентруватися. Також чай з бергамотом дуже корисний для шкіри. При регулярному вживанні проходять пігментні плями і веснянки.

      

Справжня фантастика - сорт фантастіко

Сьогодні в моїй колекції є два сорти: Фантастіко і Мелароза.

Фантастіко — один з італійських клонів бергамота, гібрид популярних сортів Femminello і Castagnaro. Дерево у нього сильноросле, морозостійке (витримує до -8оС), з густою кроною і гнучкими гілками. Має схильність до чергування плодоношення: один рік високий урожай, на другий — нижче середнього.

Плоди середнього розміру, вагою близько 130 г. Шкірка з грубою текстурою. Основний період цвітіння припадає на березень-квітень. Плоди дозрівають у грудні-лютому.

Живець бергамота Фантастіко я отримав ще в березні 2014 року, а значить моєму деревцю вже 4 роки. Навіть без належного догляду він відмінно ріс, в основному, вертикально, і без проблем подарував мені перший плід. Завдячуючи вертикальній кроні, він дуже компактний, хоча і високий.

Перший плід був невеликий, він майже повністю зафарбувався в яскраво-жовтий колір. М'якоть соковита, теж яскраво-жовта. У плоді є кілька насінин. Аромат класичний бергамотовий, але не дуже сильний. А ось смак — зовсім інша справа: на відміну від Меларози, бергамотові нотки є не тільки в гіркій шкірці, але і в кислуватій м'якоті.

       

Мелароза нагадує каламондін

Відплодоносив уперше і бергамот Мелароза. Тепер я нарешті спробував чай з бергамотом! Ні, я не маю на увазі те, що нам продають під назвою «Earl Grey», а чай зі шматочком реального цитруса. І тепер, після дегустації сорту Мелароза, я можу сказати з впевненістю, що це не лимон, а бергамот або ж його гібрид.

Перший плід першого врожаю вийшов маленьким. Зав'язався він ще минулого літа, але до зими не встиг дозріти. Деревце непогано перенесло несприятливий період на теплому підвіконні, але в цьому році плід практично не збільшився. Коли він почав жовтіти, я прийняв рішення провести дегустацію і розвантажити цитрус, тим більше, що поруч почала збільшуватися нова зав'язь.

Коли я зрізав з дерева цитрус, то зразу ж відчув звичний нам по бергамотовому чаю аромат. Але ось коли розрізав плід, аромат був зовсім іншим: віддалено цитрусовий, який чимось нагадує каламондін.

М'якоть кислувата, за смаком трохи нагадує лимонну. А ось шкірка містить величезну кількість ефірних олій. Вона досить гірка, з обпікаюче-освіжаючим ефектом. Післясмак дуже довгий і якраз саме він схожий на те, чого очікуєш від бергамота.

Може це самонавіювання, але мені здалося, що цей цитрус — відмінний анестетик. У день дегустації першого плоду у мене сильно боліло горло, що я навіть не міг говорити. Так ось після ласування Меларозою біль зник.

При додаванні шматочка бергамота до чаю, цікаво спостерігати, як зі шкірочки виходять ефірні олії і утворюють маслянисті плями на поверхні. Сам смак чаю зовсім не схожий на «Earl Grey»: відчувається лише лимонна кислинка і знову-таки лише слабкий післясмак дає нам зрозуміти, що в чашці знаходиться бергамот.

Сергій КОРОЛЬ, колекціонер екзотичних рослин, м. Славута Хмельницької області.

Добавить комментарий

Добавить комментарий

Соблюдайте правила комментирования. При несоблюдении, Вы можете быть забанены.

Если Вам надоело каждый раз вводить капчу – потратьте один раз две минуты и станьте полноправным участником соцсети "На пенсии", а главное комментируйте, без всякой капчи, сколько хотите.

Loading...
Загрузка