No menu items!
Вторник, 19 марта, 2024
ГлавнаяДачаЄ сорти малини, які не потребують догляду

Є сорти малини, які не потребують догляду

Ну хто з нас не шукає сорти малини, яким не потрібен щоденний догляд, особливо це актуально для дачників. Адже часто бувати на своїй ділянці змога є не у кожного. Причому стосується це не лише малини, а й інших культур. Хоча усі рослини потребують нашої уваги і піклування, просто одні трохи більше, інші — трохи менше. До […]

Ну хто з нас не шукає сорти малини, яким не потрібен щоденний догляд, особливо це актуально для дачників. Адже часто бувати на своїй ділянці змога є не у кожного. Причому стосується це не лише малини, а й інших культур. Хоча усі рослини потребують нашої уваги і піклування, просто одні трохи більше, інші — трохи менше. До останніх належать сорти малини Полка та Харітейдж. Вони радують дуже високою врожайністю, стійкістю проти хвороб та подовженим періодом плодоношення (липень-жовтень) при мінімальному догляді.

Для посадки цих сортів краще обирати сонячні, затишні місця. В південних регіонах бажано віддати перевагу напівтіні. Відстань між кущами повинна бути не менше 50 см, між рядами — 2 м. Під кожен саджанець викопайте яму 30х30х30 см, на дно висипте 0,5 відра перегною і втрамбуйте, поверх насипте грунтосуміш з 1 відра землі, 1 відра перегною і літрової банки попелу (шаром 5 см). Розмістіть саджанець на 3-5 см глибже, аніж він ріс до цього і засипте тим же поживним грунтом, залишивши лунку, в котру треба влити 5 л води. Після того, як вбереться вода, лунку замульчуйте.

Мульчувати кущі треба обов’язково, краще використовувати перегній — це забезпечить рослинам підживлення, збереже вологу і захистить коріння від морозів, а найголовніше -продовжить молодість і забезпечить отримання щедрих врожаїв протягом багатьох років.

Не забуваємо про обрізку при посадці, не раджу ігнорувати цей агроприйом. Проводимо її так, аби від рівня землі до верхівки пагону було не менше і не більше 10 см. Після перших морозів накриваємо наші саджанці пластиковою пляшкою із зрізаним верхом чи низом (на ваш розсуд) та засипаємо землею або перегноєм, останній попередить вимерзання.

Як тільки зійде сніг, землю біля пляшки можна розгорнути, проте її треба зняти лише на початку травня, коли на обрізаному пагоні розпустяться бруньки (знімайте у похмуру погоду, щоб не спалити під сонячними проміннями молоді листочки).

Полка та Харітейдж не уражуються шкідниками та хворобами, тому обробляти їх непотрібно.

Приблизно у червні проб’ються молоді пагони, в цей час в обов’язковому порядку треба вирізати минулорічний пагін (той, що перезимував), навіть якщо він цвіте. Інакше він не дасть молодим розвиватися.

Восени, після перших морозів, усі пагони на плантації вирізають під корінь, не лишаючи пеньків, і мульчують перегноєм, шаром 5-10 см. Таку процедуру проводять щороку. Не бійтеся, навесні з’являться нові плодоносні пагони.

В.В. КОВАЛЬ, садівник-експериментатор, ​с. Колоденка Рівненського району Рівненської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине