No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНадійний спосіб розмноження інжиру

Надійний спосіб розмноження інжиру

Для кожної пори року — свої способи й особливості розмноження інжиру. Осінь — слушна пора для поділу куща і розмноження кореневими відростками. Улітку — дуже зручно розмножувати зеленими вегетуючими живцями, горизонтальними відсадками і повітряним укоріненням. А ось зима-весна (починаючи з лютого і по травень) — найбільш підходять для укорінення здерев’янілих живців (завдовшки 12-15 см, з […]

Для кожної пори року — свої способи й особливості розмноження інжиру. Осінь — слушна пора для поділу куща і розмноження кореневими відростками. Улітку — дуже зручно розмножувати зеленими вегетуючими живцями, горизонтальними відсадками і повітряним укоріненням. А ось зима-весна (починаючи з лютого і по травень) — найбільш підходять для укорінення здерев’янілих живців (завдовшки 12-15 см, з 3-5 бруньками).

Це один із найпоширеніших способів розмноження інжиру, хоча і складніший за інші вищезгадані. Адже для цього необхідні належні умови: тепло, світле вікно або додаткове підсвічування. Але найголовніше — живці. Зазвичай їх заготовляють із плодоносної рослини заздалегідь (у фазі спокою, до розпускання бруньок) і зберігають до часу вкорінення у холодильнику чи погребі, у вологому піску або тирсі.

Висаджувати живці для укорінення можна в кімнатних умовах у звичайні квіткові горщики, заповнені сумішшю дернової і листяної землі з додачею піску, в пропорції 2:2:1. При цьому живець треба заглибити на 3-5 см і накрити прозорим пакетом або скляною банкою, аби створити тепличні умови. Гарні результати дає укорінення в крупнозернистому річковому піску, шаром 5 см, під яким знаходиться поживна землесуміш. В обох випадках обов’язково має бути дренаж з керамзиту чи битої цегли. Для кращого укорінення в нижній частині живця варто зробити кілька поздовжніх подряпин.

Стимулюють укорінення і спеціальні ростові препарати (корневін, гетероауксин), а також мед і сік алое. За сприятливих умов (при температурі повітря 20-24оС, вологості та гарному освітленні) живці вкоріняться через 3-4 тижні.

Існує також спосіб укорінення у воді. Найкраще для цього підходить тала, дощова чи відстояна вода. У воду бажано опустити таблетку активованого вугілля, щоб запобігти загниванню живців. Після появи зачатків корінців на корі (білого напливу) живці пересаджують у квіткові горщики невеликого об’єму із ґрунтосумішшю й укривають прозорими матеріалами. У міру вкорінення і появи листочків міні-тепличку поступово слід відкривати.
Я не рекомендую укорінений інжир одразу висаджувати у відкритий грунт. Краще це зробити наступного року, коли рослини зміцніють. Як тільки мине загроза заморозків, інжир у горщику можна винести на балкон, лоджію чи в сад до осені. Лише потрібно враховувати, що коренева система розвивається швидко, тож улітку його потрібно пересадити ще раз у ємність більшого розміру.

Висаджувати рослини на постійне місце краще наприкінці квітня або в травні у підготовлену заздалегідь садивну яму з легкою, поживною ґрунтосумішшю. Зверху бажано спорудити міні-тепличку для комфортного приживлення.

Богдан Гаморак. м. Тлумач. 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине