No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаКольорова картопля - аптека здоров’я

Кольорова картопля — аптека здоров’я

Дуже дивно, коли при складанні щоденного раціону харчування через активну пропаганду продуктів «здорового харчування» дієтологи нехтують чудовим надвітамінним овочем, другим хлібом — картоплею. Джерело антиоксидантів Для порівняння, у картоплі набагато більше селену, ніж у насінні горіха, клітковини більше, ніж у банані. Картопля насичена вітаміном С, а такої кількості калію нема ні в хлібі, ні в […]

Дуже дивно, коли при складанні щоденного раціону харчування через активну пропаганду продуктів «здорового харчування» дієтологи нехтують чудовим надвітамінним овочем, другим хлібом — картоплею.

Джерело антиоксидантів

Для порівняння, у картоплі набагато більше селену, ніж у насінні горіха, клітковини більше, ніж у банані. Картопля насичена вітаміном С, а такої кількості калію нема ні в хлібі, ні в м’ясі, ні в рибі. Виразку шлунку та гіпертонію також можна вилікувати за допомогою картоплі, точніше свіжого соку. Всім працюючим у шкідливому середовищі, а особливо людям, які живуть у промислових центрах з великим викидом шкідливих газів бажано споживати свіжозварені бульби «в мундирах», бо в такій картоплі крохмаль не перетравлюється в кишечнику, але схожий на сітку, яка виловлює молекули різних шкідливих з’єднань — від нітратів до канцерогенів.

Забруднення навколишнього середовища, неповноцінне харчування, стреси — одні з основних причин раку, артрозу, порушення імунітету та прискореного старіння, тому важливо, щоб у раціоні містилася достатня кількість антиоксидантів — речовин, що здатні захистити організм людини від цих захворювань.

Джерело антиоксидантів — плоди зелених овочів, капусти броколі, столового буряку, моркви, помідорів. Так от до цих традиційних овочів, завдячуючи українським селекціонерам, можна додати і чудову, дієтичну, з великим вмістом антиоксидантів картоплю з червоною, фіолетовою та синьою м’якоттю.

За даними дослідників, у бульбах із забарвленою м’якоттю міститься в 4 рази більше антиоксидантів, ніж у бульбах з білою та жовтою м’якоттю та навіть більше, ніж у моркві, цибулі і білому перці.

Не ГМО, а натуральний продукт

Зараз активно розвивається селекція кольорової картоплі в Японії, США, Китаї, Латинській Америці, Південній Кореї. Не відстають від світових розробок також науковці України та держав СНГ — Росії, Білорусі, Казахстану. В Європі в ресторанах вже подають вишукані страви з кольорової картоплі, в Японії є фабрики з виготовлення кольорових чіпсів, а у Південній Кореї виробляють омолоджуючу маску.

Майбутнє кондитерської промисловості — барвники з кольорової картоплі, які не токсичні та не мають негативного впливу на здоров’я людини. В країнах Європи, Канаді та США надають перевагу сортам із кольоровою м’якоттю, особливо при купівлі молодої картоплі. Це просто домашня аптека з корисними вітамінами. Тому хочу відмітити винахід українськими селекціонерами кольорової картоплі. Вже от-от, і різнокольорові бульби з’являться на прилавках овочевих магазинів.

Але є одна проблема. Люди бояться, думають, що кольорова картопля — геномодифікована, проте це повний абсурд. Я не селекціонер, а просто любитель-картопляр, але хочу вам стисло розповісти про походження цього чудового лікувального овоча. Виведення цих сортів — багаторічна, важка селекційна робота. А саме: беруться дикорослі перуанські (батьківщина картоплі) сорти та відібрані для схрещування українські сорти картоплі. З останніх дуже чудово себе зарекомендували: Довіра, Тирас, Сантарка. При багаторічній роботі в схрещуванні дикорослих перуанських та вітчизняних вивели чудові сорти картоплі з синьою, фіолетовою та червоною м’якоттю.

Тож, дорогі городники та фермери, не бійтеся цих сортів. Якщо ви десь побачите в продажу кольорову картоплю — купляйте, висаджуйте на своїх ділянках ці цінні, дієтичні, з великим вмістом антиоксидантів бульби. Правда, хочу відмітити, що не всі з цих сортів є високоврожайними, але у відсотковому лікувальному еквіваленті вони все ж перевищують сорти картоплі з білою та жовтою м’якоттю.

Надійний стимулятор росту

Зараз у себе на картопляній ділянці, окрім чудових оздоровлених сортів картоплі з білою та жовтою м’якоттю, велику частину відводжу для вирощування кольорових бульб. А в майбутньому планую засаджувати 80% від усіх посадок. У моїй колекції є французькі (з горіховим присмаком), голандські, корейські, російські та чудові українські сорти кольорової картоплі.

При нагоді ще маю велике бажання поділитися з вами досвідом застосування чудового біопрепарату, стимулятора росту біоглобін, (в народі його називають — «білок життя»).

В першу чергу цей препарат є чудовим стимулятором росту та накопичувачем врожаю у спекотні дні, оскільки у його складі є поліпептиди (білкові з’єднання) та набір амінокислот. При його використанні рослина в кілька разів краще засвоює елементи NPK (азот, фосфор, калій) за рахунок стрімкого росту кореневої системи.

Препарат чудово себе зарекомендував при передпосадковому замочуванні не лише картоплі, а й будь-якого насіння, чудовий ефект він дає і при листовому удобрюванні під час вегетації. Інтервал підживлення — 2-2,5 тижня. Після замочування картоплі в розчині біоглобіну на 40 хвилин (3 ч. ложки на 10 л води) за 30 днів до посадки, росточки на вічках пробуджуються одночасно по всій картоплі. Картопля сходить на 7-9-й день, а не на 15-20-й. Листове підживлення неодмінно потрібно провести у момент бутонізації та цвітіння, так як в цей період починається максимальний ріст столонів кореневої системи та зав’язування бульб. Через 2 тижні після цвітіння, при застосуванні препарату, бульби чудово накопичують свою масу та смакові якості.

Після трьох років використання у себе на ділянках біоглобіну, можу з впевненістю сказати, що він дійсно допомагає рослинам.

Бажаю всім картоплярам та городникам багатого та екологічно чистого врожаю. Оздоровлюйте себе, родину та близьких кольоровою картоплею.

Василь Крутофіст, картопляр-аматор. м. Київ.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине