No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяЗдоровьеХімія, яка нас вбиває

Хімія, яка нас вбиває

За останні десятиліття хімічна та біологічна галузі зробили значні кроки у своєму розвитку. З точки зору науки — це дійсно великий прорив у всіх галузях виробництва. Винаходи, що покращують наш побут, підвищують рівень життя. Але якщо десь додається, в іншому місці — має віднятись. У цій статті я, посилаючись на свій досвід, спостереження та знання, […]

За останні десятиліття хімічна та біологічна галузі зробили значні кроки у своєму розвитку. З точки зору науки — це дійсно великий прорив у всіх галузях виробництва. Винаходи, що покращують наш побут, підвищують рівень життя. Але якщо десь додається, в іншому місці — має віднятись. У цій статті я, посилаючись на свій досвід, спостереження та знання, хочу висвітлити іншу сторону прогресу та підняти тему, що стосується усіх, хто займається чи бажає займатися садівництвом: застосування хімічних препаратів в роботі і побуті.

Препарати, які несуть зло

Почну з двох, на мою думку, найшкідливіших груп препаратів, що використовуються у садівництві та квітникарстві. Препарати першої групи описуються, як підсилювачі дії інших хімічних препаратів. Масово рекламуються у деяких періодичних виданнях, де у кращому випадку може бути вказана назва діючої речовини. Дія цих препаратів полягає в тому, що вони відкривають доступ іншим препаратам до ядра живої клітини. Зламується імунний опір рослини, яка переходить на хімічне живлення та захист.

Ще страшнішою є група препаратів, які рекомендуються для збільшення розмірів та ваги плодів, ягід та квітів; підсилення кольору та смаку. Вони викликають миттєвий поділ та ріст клітин. Найбільш популярний в застосуванні у виноградарстві. В багатьох країнах світу ці препарати заборонені для масового використання.

Біда, що без запаху та смаку

Окрема тема — це період часу між застосуванням препарату та споживанням продукції. За останнє десятиліття корпорації, що їх виготовляють, скоротили цей час з 40 днів до 2-3. Обумовлено це тим, що покупець завжди обирає засіб з меншим строком дії. Головним чином, це стосується тих засобів, що використовуються для боротьби з різними грибковими хворобами, які спричиняють гниття плодів та ягід, насамперед, малини, суниці, сливи та винограду.

Найбільша біда цих препаратів у тому, що вони без запаху та смаку.

Не менш небезпечними є гормональні засоби, які нам пропонуються для швидкого розмноження різних рослин. Випускаються у вигляді розчину, порошку та гелю. Вони також викликають бурхливий ріст та поділ живих клітин на свіжому зрізі рослини. Схожі гормональні препарати використовуються і в городництві. Допомагають дозрівати плодам не у властиві рослинам строки. Найбільш поширений в тепличному господарстві, зокрема у вирощуванні томатів.

Страджають не лише рослини

Хімія та біологія співпрацюють також в галузях тваринництва, птахівництва та рибництва. Тут повний набір. Якщо риба з ікринки може вирости за 3 місяця до 4,5 кг (нещодавно у новинах демонстрували це досягнення з Китаю), що можна тоді сказати про худобу, свиней та курей…

Більшість людей через брак інформації сприймає все, як благо цивілізації. Кому не хочеться виростити гарний врожай, чи в стислі строки забезпечити родину м’ясними продуктами! Але варто подумати про наслідки. А вони, на жаль, можуть бути невтішними. Особисто в мене є побоювання, що реакція людського організму на препарати, що відкривають доступ до ядра й викликають поділ клітин, може бути схожою на реакцію рослин, а це, в свою чергу, може бути причиною онкологічних захворювань.

Поради, як зберегти здоров’я

Для тих, хто має можливість, вирощуйте усе самі, тільки в цьому випадку ви будете впевнені в тому, що споживає ваша родина. Для людей, що не мають такої можливості: старайтеся купувати ягоди та фрукти у знайомих та перевірених продавців. Якщо і таких немає, тоді покладіться на спостережливість.

У регіонах, де масово вирощують виноград, продавці пропонують ягоди прямо з виноградника. Переключіть свою увагу з ягід на листя рослин у зоні грона. Листки, де використовується не дуже агресивна хімія, завжди розпрямлені, зелені. Де всипано по повній — листя, зазвичай, випукле, блискуче, бугристе, з рожевим або коричневим відтінком. Якщо купуєте на ринку, уважно огляньте грона. Коли готується виноград на продаж, то між стиглими ягодами, які не оброблялися хімією, завжди трапляються надгнилі, тріснуті з ознаками плісняви, які ретельно вирізаються. Тож на гроні досить гарно видно пеньочки від зрізу ягід. Кроплений виноград — добірний, з виповненим гроном. Можуть бути тріснуті ягоди, але без ознак плісняви.

Зелень не ламається, а гнеться

З усіх плодів найбільший ризик для споживання у малини та суниці (полуниці). Ніколи не купуйте їх на прилавку, де виставлено одразу велику кількість ягід, тим більше у супермаркетах. Малина та суниця псуються одними з найперших. Необробленими вони не можуть зберегтися навіть протягом доби. Продавці, що торгують «чистою» ягодою, вибирають її вранці, перед реалізацією на ринку. Тож велику кількість зібрати неможливо, значні об’єми треба вибирати за добу як мінімум, а в такому випадку — плоди можуть запліснявіти. Холодильник — це затратно, та і після нього ягода потіє, втрачає привабливий вигляд і товарність. Отже, в більшості випадків вибір на користь хімії.

Дуже легко перевірити зелень цибулі, кропу, петрушки та ін. на вміст нітратів. Треба взяти пучок та зігнути навпіл, якщо стебла не зігнуться, а зламаються, таку зелень купляти не потрібно. Вміст нітратів у ній зашкалює.

Наостанок хочу дати пораду, як зменшити хімічний вплив на кухні та заразом зберегти екологію. Замість дорогих засобів для миття посуду можна використовувати порошок гірчиці. Він дуже гарно справляється з будь-якими жирами, а головне, безпечний для вашої родини. Ще більш бюджетний варіант — сіра або коричнева глина. Перед використання її потрібно змішати з водою до пластиліно-подібної маси і поставити на кухні біля мийки. Перед застосуванням втираємо її у вологу ганчірку та миємо жирний посуд. Ефект вам сподобається.

P.S. Спеціально не вказував назви препаратів, щоб не було зворотної дії.

В’ячеслав Францішко. м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине