No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяЗдоровьеЕхінацея пурпурова подарує молодість та здоров`я

Ехінацея пурпурова подарує молодість та здоров`я

Наше життя настільки непаредбачуване, що іноді нагадує гостросюжетний фільм і досить часто головними сценаристами є ми, звісно, не без Божої помочі. У житті Володимира Івановича Удода з с. Мишурін Ріг Дніпропетровської області теж були моменти, котрі варто було б зафільмувати, аби прийдешні покоління на його власному прикладі навчилися любити рідну землю, природу і навколишній світ. […]

Наше життя настільки непаредбачуване, що іноді нагадує гостросюжетний фільм і досить часто головними сценаристами є ми, звісно, не без Божої помочі.

У житті Володимира Івановича Удода з с. Мишурін Ріг Дніпропетровської області теж були моменти, котрі варто було б зафільмувати, аби прийдешні покоління на його власному прикладі навчилися любити рідну землю, природу і навколишній світ.

Володимир Іванович своє покликання у землеробстві знайшов більше півсотні років тому, просто в один момент він зрозумів, що не може жити без саду, городу, квітника. Його ділянка була схожа на експериментальний центр, на території якого росли не лише традиційні овочеві, плодові, декоративні культури, а й екзотичні, котрі в той час було важко знайти в Україні.
З ранньої весни і до пізньої осені він не розлучався зі своїми рослинами, можна сказати, днював і ночував на присадибній ділянці. Поки в 2008 році донька не запросила переїхати на постійне місце проживання до Америки. Після довгих безсонних ночей, проведених у роздумах, Володимир Іванович все ж таки прийняв пропозицію доньки, але за умови, що йому виділять невеличкий клаптик землі біля будинку. Проте не так сталося, як гадалося.

У столиці штата Колорадо — Денвері, де оселився наш герой, на нього чекали газон і невеличкі клумби, збиті з дощок. Там не прийнято закладати сади, засаджувати городи. Природа цьому не сприяє. Місто Денвер знаходиться на висоті 1609 м над рівнем моря, через що дуже часто влітку поривчастий вітер може принести з гір сніг або іншу негоду.

Не міг В.І. Удод жити на чужині. Щодня він згадував свій сад, город, і так важко ставало на душі. Туга за рідним краєм взяла верх — через 4 роки Володимир Іванович повернувся в Україну. І знову почав займатися рослинництвом. Тепер йому вже ніхто і ніщо не завадить, бо він знає справжню ціну української землі.

Оксана Корольова

Справжня поліська красуня

Останнім часом досить популярною серед населення стала ехінацея пурпурова. Її називають чудодійною рятівницею і домашнім лікарем. Нещодавно з’явився новий сорт ехінацеї пурпурової — Поліська Красуня. Як і інші сорти ця ехінацея — багаторічний трав’янистий кущ з родини айстрових. Росте вона і на моїй ділянці.

Чудовий медонос

Поліська красуня не тільки прикрашає квітник, а й є одним з найбільш перспективних багаторічних медоносів, що квітує з ранньої весни до пізньої осені і гектар посіву може дати до 600 кг цілющого меду. Крім основної квітки діаметром 5-10 см, на кущі формується ще від 3 до 10 додаткових, з меншим діаметром.

Поліська Красуня любить світлі, сонячні місця, відносно теплолюбива і не вибаглива до грунту. Насіння можна висівати пізньої осені або весною. Кущі добре витримують пересадку, якщо викопати рослину з землею і залишити на поверхні грунту, то вона і там може рости і цвісти все літо. Цей сорт має насіння високої кондиції, значну вегетативну масу, більший вміст біологічно активних речовин і значно витривалий проти посухи і морозу, ніж звичайна ехінацея пурпурова.

Вітамінний чай

Не обов’язково переробляти вирощену ехінацею на дорогі ліки. Її можна споживати у якості чаю з осені і до літа. Для цього в кінці вегетації збирають надземну частину, висушують у затінку, подрібнюють і готують чай. Влітку, використовувуючи зелену масу і квіти для заварювання ароматного чаю, ви забудете про хвороби.

Ця диво-квітка — природний цілющий охоронець нашого здоров’я і невтомний цілитель. Вона лікує не тільки нас, але і друзів наших менших: тварин, птахів, бджіл, рослин.

А тепер повернемося до модної течії: «здоров’я трудящих — справа рук самих трудящих». Дійсно, кожен, хто вирощує ехінацею Поліська красуня, має можливість пити найбільш ефективний чай з її свіжих квіток щодня з кінця травня — початку червня до осінніх приморозків. 2-3 квітки заливають 0,5 л окропу (не менше, як на 40 хвилин) і вживають протягом дня. Інші сорти ехінації розквітають на 10-15 днів пізніше.

Комплексне лікування з використанням уже наявних методів у поєднанні із вживанням ехінацеї здивує навіть найбільших песимістів-спеціалістів і самих хворих.

І білі, і махрові

Останнім часом з’явились нові сорти ехінацеї. Замість пурпурової, можна вирощувати рослини з білими квітками.

Два роки тому з-за кордону я отримав саджанці сортів Indiana, в якої з середини тичинок повинні були рости додаткові пелюстки, та Razzmatazz (махрова ехінацея). Перша виявилася звичайною квіткою, а друга порадувала мене своєю красою і елегантністю.

Найкращі рецепті

Хочу поділитися з читачами «Одеського дачника» рецептами, розробленими в Інституті оздоровлення і відродження народів України, якими вже багато років користуюся і я.

  1. Чай з надземної частини рослини, зібраної в кінці вегетації. 1 ч. ложка подрібненої рослинної маси запарити в склянці води і настояти. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день перед їжею.
  2. Подрібнений на борошно порошок з усіх частин рослин, зібраної в кінці вегетації, змішують з медом в пропорції 1:3 і п’ють з чаєм. Цю суміш можна також використовувати для лікування ран і запалень місцево.
  3. Зовнішньо водні або горілчані настої ехінацеї використовують для місцевого лікування ран. Спиртову настойку застосовують у вигляді вологих компресів при запаленнях і ранах, додавши до неї третину води або 20% аптечного препарату димексиду.
  4.  Свіжим соком листя і квіток рослини змазують на ніч обличчя при пігментних плямах, вуграх, лишаях, гнійничкових ураженнях, передчасних зморшках.
  5.  При бронхопневмонії, тривалому кашлю натирають спину (особливо під лопатками) 7 днів поспіль спиртовою настоянкою ехінацеї.

На цьому рецепти з використанням ехінацеї не закінчуються. Ця рослина — справжнє диво. Вона гідна того, аби її вирощували на кожній присадибній ділянці.

Володимир Удод, колекціонер лікарських рослин.
с. Мишурін Ріг, Верхньодніпровский район, Дніпропетрівська обл.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине