Новости

Черкаський травознай розповів, чому варто вирощувати шавлію

Серед лікарських рослин, які ми вирощуємо, особливе місце займає шавлія лікарська (Salvia officinalis). Особливість шавлії — широкий спектр лікувальних властивостей. Вона здавна використовується в народній і традиційній медицині. Широкому загалу більш відомі лікувальні властивості шавлії при захворюваннях органів дихання. Але тут слід додати, що шавлія має набагато ширший спектр застосування. Вона допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок. Також шавлія з успіхом використовується як зовнішній засіб при ураженнях шкіри, ранах, виразках, вуграх.

Легше вирощувати з насіння

Все-таки основна причина, що спонукала мене написати про шавлію – це дослідження німецьких вірусологів з університетської клініки Ессена. Вони дійшли висновку, що чай із шавлії, навіть за короткочасного прийому, значно пригнічує розмноження COVID-19.

Тому, далі я опишу, як вирощувати і застосовувати шавлію лікарську.

Виростити шавлію доволі просто. Найпоширеніший спосіб – це вирощування з насіння. Весною висіваємо, в нашій місцевості, в кінці березня, або на початку квітня. Слід зауважити, що врун слід очікувати доволі довго, до місяця, зазвичай 14-20 днів. Значно кращі результати дає висівання шавлії з осені, в такому випадку навесні потрібно лише періодично відвідувати грядку і очікувати появи врун. При цьому висівати потрібно якомога пізніше, щоб рослини не проросли до морозів, інакше вони загинуть.

Ми висіваємо шавлію доволі густо: міжряддя 40-50 см, а в рядку 3-5 см між насінинами. Після появи врун, шавлія в перший рік росте доволі повільно, тому потрібно слідкувати, щоб на грядці не було бур’янів. Після того, як рослини трохи підростуть, ми проріджуємо їх в рядку, залишаючи відстань 15-20 см, і так шавлія росте до осені. Культура добре переносить таке загущення. Вже восени слід обов’язково розсадити шавлію на відстань до 70 см одна від одної.

Шавлію можна вирощувати також з розсади. Вирощену в теплиці, чи в кімнаті розсаду вже в травні можна відразу висаджувати в ґрунт, залишаючи 70 см між рослинами. Це потрібно тому, що шавлія утворює потужні кущі до 80 см, а іноді навіть до 1 м заввишки.

Не тільки корисна, а й красива

Взагалі шавлія досить невибаглива рослина, добре справляється із засухами, які спостерігаються в нашій місцевості в останні роки. Але ми її все-таки поливаємо. Оскільки при засухах листя на ній стає сухуватим і меншим за розміром. А воно якраз і є лікарською сировиною.

Слід звернути увагу на те, що шавлія не любить надмірного зволоження. Також вона може рости практично на будь-яких ґрунтах без особливого підживлення. Оскільки ми вирощуємо шавлію як лікарську рослину, то не використовуємо хімічних добрив, тільки органіку. При цьому вносимо органічні добрива лише перед садінням, а далі шавлія прекрасно себе почуває протягом 4-6 років на одному місці.

Вже на другий рік шавлія самостійно справляється з бур’янами, які їй загрожували в перший рік. Міцні, високі стебла, широкі листочки і розлогий кущ створюють стійку тінь, в якій важко утриматися бур’янам. А потужне коріння шавлії на додачу забере всю вологу і поживу, не залишаючи їм жодного шансу. Принагідно слід зауважити, що шавлія може стати прикрасою вашого квітника, вона не тільки корисна, але і красива.

Іван Шульц, травознай, с. Вільховець, Звенигородський р-н, Черкаська обл., 20260

Новое на сайте

  • Статьи

Укрепить сердце и спастись от приступов стенокардии помогает особый отвар трав

Сердечно-сосудистые заболевания являются одной из ведущих причин смерти во многих странах мира. И поэтому так…

06/05/2024 20:59
  • Статьи

Лечение дарами природы: акация белая — отличный медонос и универсальное лекарственное средство

Белая акация (робиния обыкновенная) – листопадное, до 35 м высотой дерево семейства бобовых. Цветет в…

06/05/2024 19:40
  • Статьи

Сохраните гармонию: 7 антистрессовых диетических добавок

Современная жизнь полна стрессов. Работа, семейные заботы, общественные вызовы — все это сложно решить и…

06/05/2024 18:58
  • Статьи

Идем сдавать анализы: зачем назначают онкомаркеры

Чтобы уточнить диагноз, врачи иногда отправляют пациентов сдавать онкомаркеры. Что это такое и зачем они…

06/05/2024 18:34
  • Статьи

Готовим вкусно: котлеты из субпродуктов — сочные, вкусные и бюджетные

Субпродукты очень полезны для полноценного питания нашего организма. Калорийность субпродуктов небольшая, а вот витаминов и…

06/05/2024 17:56
  • Статьи

Как избежать мошенничества при оформлении кредита

В мире, где финансовые операции все чаще проводятся онлайн, риск стать жертвой мошенничества существует всегда,…

06/05/2024 17:19