No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНа Закарпатті садівниця вирощує декоративну тропічну рослину

На Закарпатті садівниця вирощує декоративну тропічну рослину

Юка нитчаста — нова для багатьох квітникарів рослина. У дикому вигляді вона зустрічається на Ямайці, Бермудських островах, в Мексиці, Центральній Америці, південних регіонах Північної Америки. Відомо близько 20 видів юки. У природі вона росте на сухих сонячних місцях. Приносить щастя і успіх За легендами індіанців, гілочки юки колись допомагали кораблям, що збилися з курсу, дістатися […]

Юка нитчаста — нова для багатьох квітникарів рослина. У дикому вигляді вона зустрічається на Ямайці, Бермудських островах, в Мексиці, Центральній Америці, південних регіонах Північної Америки. Відомо близько 20 видів юки. У природі вона росте на сухих сонячних місцях.

Приносить щастя і успіх

За легендами індіанців, гілочки юки колись допомагали кораблям, що збилися з курсу, дістатися берега. Вона нібито притягувала їх до рідних місць. І до цього дня в народі вважають, що юка нитчаста приносить щастя і здоров’я, успіх у справах і бізнесі, а в будинку, де вона росте, панують тиша і спокій, взаєморозуміння і повага.

Згодом рослина перекочувала і в Європу. Спочатку юку дуже довго вирощували в оранжереях. Але з кожним роком популярність її росла. Її стали вирощувати на підвіконнях житлових кімнат. А оскільки рослина ця велика, то власники виносили юку в сади, часто залишаючи її там на зиму під укриттям з мішковини. На території країн колишнього Союзу юку культивують на Чорноморському узбережжі Кавказу та Криму з 1816 року, особливо відома юка нитчаста.

Кращий час для посадки, пересадки, ділення юки — весна. Пересадку вона переносить добре. Цьому сприяє потовщена основа кореневища, яке містить достатньо поживних речовин і вологи. Навіть в жарку погоду їй достатньо одного поливу на тиждень.

Завдяки досвіду, квітникарі прийшли до висновку, що юка нитчаста дуже добре розмножується. А зацвітає молода рослина через 3-4 роки. Дуже важливо вибрати місце для посадки юки. Безсумнівно, хочеться, щоб рослина стало справжньою окрасою ділянки, але не слід забувати і про її потреби.

Не варто висаджувати юку нитчасту в низинних сирих холодних місцях, не можна допускати, щоб на неї лилася дощова вода з дахів будівель, а також розміщувати її «на семи вітрах».

Способи розмноження

Часто квітникарі-початківці, посадивши юку, починають вести спостереження за нею, які не завжди приносять радість: розетка розвалюється і поступово всихають листя. В такому випадку доведеться їх обрізати. Найголовніше — не викидати саму рослину. Досвідчені квітникарі рекомендують дочекатися наступного року — навесні з розетки з’являться нові листочки. А на третій рік рослина може викинути потужний, висотою до 2 м, квітконос і зацвісти.

Через кілька років напровесні можна розділити кущ. Кращий час для посадки, пересадки, ділення юки – весна. Оскільки у дільонок немає свого коріння, висаджують їх у підготовлені пластикові ємності і відразу ж накривають таким же ковпаком. Необхідно помірно їх поливати. Шматки кореневища юки в місцях зрізу присипають товченим вугіллям і пару днів підв’ялюють під навісом, а потім висаджують в лунки на глибину 7-10 см і рясно поливають. Тижнів через три-чотири паростки проклюнуться. В якості розсади можна використовувати і верхівку рослини. Тоді у відокремленої верхівки з підсушеним зрізом потрібно видалити нижнє листя, а решту листя зібрати до центру стовбура, щоб зменшити випаровування вологи. Підготовлений таким чином живець помістити у вологий пісок, накрити плівкою і поставити в тепле місце, що регулярно провітрюється. Через 3-4 тижні після вкорінення юку нитчасту вже можна висаджувати на постійне місце.

Крім верхівки, для вкорінення підходять і частини стовбура юки. Їх викладають в миску з вологим піском, міцно притискають до ґрунту і накривають плівкою. Коли з бруньок з’являться нові паростки, стебло юки розділяють так, щоб в кожній частині був паросток з корінням. Їх розсаджують в різні горщики і доглядають як зазвичай.

Сонце і вода – запорука успіху

Юка дуже невибаглива. Сонце і вода — запорука її цвітіння. Квітконіс після цвітіння видаляють, як і саму стару розетку, коли вона дасть нові.

Слід також пам’ятати, що в півтіні нитчаста юка відчуває себе некомфортно і може втратити яскраве забарвлення. Це потрібно враховувати тим, хто вирішив все-таки поселити на своїй ділянці цю красиву і незвичайну рослину. Для зимівлі їй слід створити комфортні умови. У разі холодної зими — надійно укрити, а в м’яку і теплу зиму — захистити від зайвої вологи. При дуже сильних морозах вимерзає центральна брунька, але рослина відновлюється за рахунок підземних столонів. Юка нитчаста добре розвивається без будь-яких агротехнічних прийомів. Рослина не любить «жирних» ґрунтів, зайвих підживлень, і особливо чутлива до надлишкової вологи.

Лариса Марущак, м. Виноградів, Закарпатська область

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине