No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаОбираємо сидерати для майбутнього врожаю

Обираємо сидерати для майбутнього врожаю

З приходом осені, коли основний урожай вже зібраний, потрібно подбати про ґрунт. Один із кращих варіантів збагачення землі натуральним добривом і відновлення її структури — засіяти грядки сидератами. Жито краще не сіяти Мабуть, не існує городника краще і досвідченіше, ніж сама Природа. Наприклад, якщо після збирання врожаю ви не засієте ґрунт сидератами, природа зробить це […]

З приходом осені, коли основний урожай вже зібраний, потрібно подбати про ґрунт. Один із кращих варіантів збагачення землі натуральним добривом і відновлення її структури — засіяти грядки сидератами.

Жито краще не сіяти

Мабуть, не існує городника краще і досвідченіше, ніж сама Природа. Наприклад, якщо після збирання врожаю ви не засієте ґрунт сидератами, природа зробить це сама, але іншими травами. Це один з її законів — захистити землю рослинністю. Проте багато городників ігнорують його, залишаючи на зиму грядки без зеленого покривала. І даремно! Адже навесні до висадки розсади озимі сидерати встигають наростити зелену масу.

І якщо її закласти в ґрунт до дозрівання насіння — вийде прекрасне органічне добриво, а якщо залишити скошеною на грядці — відмінна мульча. До того ж такий прийом допомагає заощадити дорогоцінний весняний час.

Є багато різноманітних видів зелених добрив: озима вика, озимий ріпак, буркун, озима суріпиця, люцерна та інші.

Для більш швидкого розкладання органіки і оздоровлення ґрунту можна посипати грядки добривом ЕМ-бокаші.

Навесні теж не завадять

Навесні висаджують розсаду прямо в зростаючі на грядці сидерати, роблячи в них лунки. Перший час вони ростуть усі разом, а коли сидерати починають заважати розсаді, акуратно зрізують їх і мульчують ними грядку. Ранньою весною перед посадкою картоплі можна посіяти такі зелені добрива, як гірчиця, фацелія, рапс, редька олійна, еспарцет, вика яра. До речі, деякі квіткові рослини теж цілком можуть служити відмінними сидератами, наприклад, тагетес, майорець, календула. Не варто відмовлятися від такої можливості, навіть якщо на грядках вже лежить «соломка» посіяних восени сидератів. Потрібно просто трошки розрідити мульчу і прямо в неї висіяти насіння. Оскільки сидерати і овочі одного сімейства одночасно висаджувати не можна, щоб не ламати собі голову, що після чого посадити, можна змішати насіння різних сімейств зелених добрив і засіяти ними грядку. Як правило, в такі суміші входять хрестоцвітні (гірчиця, олійна редька, ріпак), бобові (вика, люпин, горох, соя), злакові (овес, ячмінь, пшениця), гречані (гречка) і гідрофіли (фацелія). Така суміш сидератів насичує ґрунт органікою, розпушує її, робить водо- і повітропроникною. Головне, не перекопувати верхній родючий шар, інакше вся робота по підвищенню родючості, виконана рослинами і «підземними жителями», буде марною. Просто залиште рослини зимувати на грядках.

Томати товаришують з гірчицею

Навесні потрібно обережно розпушити грядку, вкриту ковдрою з рослин-добрив. Як тільки встановиться сприятлива погода, за переробку органічних рослинних залишків візьмуться черв’ячки. Під цією масою волого і м’яко, тому висаджуючи розсаду, будьте обережні.

В саду також висаджують сидерати, які швидко зацвітають і приваблюють комах-запилювачів. Перевагу варто віддавати фацелії, еспарцету і гречці. Коли зацвітає перша хвиля сидератів, повністю їх скошують і тут же сіють інший вид зелених добрив. Спостерігайте за деревами, якщо їм підходять посаджені сидерати або квіти, сійте їх і далі.

Як правило, в червні грядки вже треба замульчувати органікою. Але якщо мульчі не вистачає, висаджують додаткові сидерати біля коріння овочевих рослин. Наприклад, до високорослих томатів, спрямованих на шпалеру, підсівають гірчицю. Коріння цієї рослини пов’язують ґрунт, притіняють його і збирають ранкову росу. Користь отримують усі — і рослини, і ґрунт, і «підземний світ», який робить землю родючою.

Підсів сидератів і овочів проводять протягом усього сезону, до основного збору врожаю. Як тільки звільняється грядка, висаджують нову овочеву культуру або сіють зелене добриво, щоб земля не була порожньою.

Запам’ятайте головне правило городника: без рослин родючого ґрунту не буває. Грунт, рослини і підземні жучки-черв’ячки працюють спільно. Як тільки в цій дружній команді щось порушується, родючість ґрунту знижується, його починають атакувати хвороби і паразитуючі мікроорганізми. Це одна з причин зменшення врожаю. Годуйте свою землю, вкривайте її зеленим покривалом з органіки, і вона віддячить вам щедрим урожаєм здорових рослин.

Галина Просяна, Донецька область

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине