No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаВиноградар з Прикарпаття назвав сорти, які не бояться весняних поворотних заморозків

Виноградар з Прикарпаття назвав сорти, які не бояться весняних поворотних заморозків

Цьогоріч столові сорти через поворотні весняні заморозки залишили мене без врожаю, проте технічні і кишмишні потішили. З найкращими вас сьогодні познайомлю.       Маркетт — нове досягнення генетики Завдяки успішному розвитку генетики на світовому ринку постійно з’являються нові форми, які витісняють або замінюють старі винні сорти. До новинок належить і сорт Маркетт. Маркетт – […]

Цьогоріч столові сорти через поворотні весняні заморозки залишили мене без врожаю, проте технічні і кишмишні потішили. З найкращими вас сьогодні познайомлю.

     

Маркетт — нове досягнення генетики

Завдяки успішному розвитку генетики на світовому ринку постійно з’являються нові форми, які витісняють або замінюють старі винні сорти. До новинок належить і сорт Маркетт.

Маркетт – складний міжвидовий гібрид технічного винограду. Складність полягає в тому, що він отриманий шляхом схрещування сортів МН 1094 і Рава 202, в родословній якого відзначився знаменитий Піно Нуар.

Спеціалісти із Університету Міннесота довго працювали над створенням сорту винограду, який би був стійким проти мілдью, оїдіуму, чорної гнилі. І в них вийшло. Маркетт відповідає цим вимогам. Лише одна профілактична обробка фунгіцидами за весь період вегетації дозволяє зберегти листковий апарат і урожай.

Маркетт — технічний сорт винограду, який поєднує в собі стійкість проти різних хвороб і низьких температур з чудовою якістю виготовлених з нього вин.

Цей сорт належить до ранньо-середніх сортів з періодом вегетації 125-130 днів.

Його з успіхом можна вирощувати в будь-якому регіоні України. Практично всюди, де він визріває його культивують в неукривній формі завдяки просто феноменальній морозостійкості (-38оС). При цьому слід враховувати той факт, що вічка розпускаються дуже рано, що може мати негативні наслідки весняних заморозках.

Сила росту кущів — вище середньої. Квітки двостатеві, а це значить, що проблем із запиленням точно не буде. Однорічні пагони визрівають добре. Лоза після цього стає світло-коричневою.

Розмір ґрон стандартний — як для технічного сорту. В довжину вони сягають 10-12 см, а середня вага 100-120 г. Форма китець злегка конічна. Структура рихла або помірно щільна. Ягоди невеликі, округлі, темно-сині, покриті захисним шаром. Діаметр ягід 10-12 мм, м’якоть світло-рожевого кольору.

Вихід соку з даного сорту складає 70-75%.

Завдяки підвищеному вмісту цукру вино з Маркетту виходить достатньо міцним (14%). Щоб отримати більш лагідний напій його варто купажувати з менш солодкими сортами.

Колір дозрілого вина з Маркетту має насичений темно-рубіновий колір. При цьому букет дуже багатогранний, а отриманий аромат дає можливість відчути у післясмаку нотки ожини, вишні, смородини, шоколаду і сливи. При витримуванні в дубових бочках таке вино стає більш повнотілим і структурованим.

Виноград Маркетт відкрив нову еру у вирощувані гібридних сортів.

    

Юпітер майже без кісточок

Під цією назвою виноградарі вирощують два різних сорти винограду: один селекції США, а другий – Юпітер зі Словенії. Ці сорти з дуже різними характеристиками, але обидва заслуговують на увагу.

Сьогодні наша розмова піде про кишмиш Юпітер, який вивели американські селекціонери (штат Арканзас) в 1998 році. Виноград стійкий до морозу, без укриття витримує до -27оС. Весняні заморозки йому також не страшні. Кущ витримує значні навантаження, навіть коли на пагонах зав’язуються 3-5 ґрон і не потребує нормування урожаю. Даний сорт урожайний, ґрона масою 250-400 г, а деякі екземпляри 500 г, з ягодою до 6 г.

В ягодах відсутнє насіння, в рідкісних випадках можуть бути рудименти. Показує хороше цукронакопичення – до 22%, при кислотності – 6-7 г/л. Смак ягід чудовий з легким мускатним ароматом і нотками фруктів: полуниці і чорної смородини. Це ранній сорт з терміном дозрівання 110-115 днів. Транспортабельність висока, а ягоди тривалий час зберігають свіжий вигляд.

Грона сорту мають форму конуса, або циліндра, в деяких випадках – з крилами. Дуже цікавий колір ягід. При дозріванні ґрона набувають кольорів веселки – рожеві, червоні, темно-сині, фіолетові і ін. Форма ягоди – яйцеподібна, або продовгувато-овальна, кінчик загострений. Виноградинки покриті тонкою, зате щільною шкіркою, що унеможливлює пошкодження осами. Крім цього вони не тріскаються.

Лоза у сорту Юпітер червонувато-коричнева, або світло-коричнева. Листки великі, насиченого зеленого кольору. Добре розмножується чубуками.

Богдан Іванічок, виноградар-винороб, м. Івано-Франківськ

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине