Після масового опадання листя і його збирання, в пристовбурних колах дорослих дерев проводять вологозарядковий полив, піджвилення і перекопування. Лунки молодих 1-3-літніх саджанців і ягідних кущів після поливу неглибоко рихлять і засипають мульчею (шаром не менше 10 см), що захищає кореневу систему від пошкодження морозами.
Опале листя після збирання (якщо немає ознак хвороби), складають у компостну купу. Спалювання загрожує штрафом.
Молоді посадки полуниці (висаджені в серпні-жовтні цього року) рекомендується вкрити агроволокном до настання стабільно холодної погоди.
Молоді (1-2-річні) саджанці таких субтропічних культур як хурма, зизифус китайський при настанні стабільних холодів (з мінусовими температурами), утеплюють, обмотуючи стовбурці мішковиною, а зверху плівкою, присипають основу стовбура вище місця щеплення горбком землі. Рослини граната, інжиру, ківі обережно нахиляють до землі, накривають шаром утеплювача у вигляді соломи, рогози, поверх вкривають мішковиною і шаром поліетилену, який притискають до землі цеглою.
Лози укривного винограду, знімають з опор, проводять попередню формуючу обрізку, пов’язують батоги в пучки, укладають на землю і пришпилюють дротяними скобами. Виноград досить притиснути до землі і накрити шматками старого шиферу.
Увага! З огляду на той факт, що в цьому році на виноградниках продовжували лютувати грибкові хвороби, бажано перед укриттям обробити лози і пристовбурні кола винограду розчином мідного або залізного купоросу. Хворе виноградне листя прибрати з саду і обов’язково утилізувати.
Виконують передзимове перекопування городніх грядок. Перед перекопуванням, по можливості, по ділянці розкидають органічні добрива (гній, компост), деревний попіл, суперфосфат. В процесі перекопування максимально намагаються вибрати з ґрунту коріння багаторічних бур’янів — пирію, осоту, берізки і ретельно просушують його за межами грядок.
На початку листопада висаджують в грядки озимий часник і морозостійкі сорти цибулі, в кінці листопада проводять підзимні посіви моркви, цибулі-чорнушки, салату, шпинату, кропу.
Скручують і прибирають поливальні шланги, звільняють від залишків води поливальні ємності і труби, чистять і складають на зберігання садовий інструмент.
У разі необхідності інтенсивного просушування підвалу в будь-який час року ефективний такий спосіб: при відкритих душниках припливно-витяжної вентиляції в підвалі біля витяжної труби (на початку труби) встановлюється палаюча свіча. Горіти вона повинна не менше 10 хвилин. Ця тяга забезпечить тривалу осушувальну вентиляцію підвалу.
Важливими роботами листопада є остаточне сортування і закладка врожаю плодів і овочів на зимове зберігання.
Буряк і редька добре зберігаються в сітчастих мішках або ящиках. Можна зберігати їх навалом, пересипавши вологим піском.
Збереження моркви покращиться, якщо перед закладкою на зберігання обприскати її настоєм лушпиння цибулі (100 г цибулиння заливають 1 літром гарячої води і дають настоятися 1-2 доби за кімнатної температури). Білокачанну капусту зберігають у великих пластикових ящиках, в сітчастих мішках або на стелажах.
Вирвану з коренем кольорову капусту «садять» у відра з вологим піском (по 2-3 штуки) і при настанні нічних морозів заносять у підвал. Так вона ще довго збереже високі товарні якості і навіть підросте.
Тетяна Ляшенко, садівниця, м. Первомайськ Миколаївської області
Будут ли геомагнитные волнения в этот день?
Как отличить настоящую сметану от фальсификата без лаборатории? Украинка проверила 4 вида сметаны, и результаты…
Владельцы карт «Ощадбанка», которые их не используют в течение года, рискуют потерять лишние деньги. Однако…
Кабмин существенно расширил возможности ЦНАП. Что еще украинцы смогут делать сразу в одном месте?
Хрустящие снаружи, сочные внутри — домашние чебуреки с говядиной легко приготовить, если знать пару кулинарных…
Детальное сканирование при каждом въезде. Какие еще «приятные» сюрпризы ждут украинцев в Европе с октября?