Статьи

Чернігівські овочівники вирощують 50 найбільш врожайних і смачних сортів томату

Томати – популярна культура на українських городах, їх вирощують скрізь, в усіх куточках нашої країни. Вони не лише смачні, а й дуже корисні, врожайні. Без томатів город, наче сирота. Знайшла ця культура своє місце на присадибній ділянці Анатолія Сенчука з м. Чернігова. Своє захоплення чоловік називає «хворобою», ліків від якої просто не існує.

Уже 10 років поспіль він вирощує цю рослину. В його колекції найпродуктивніші і найсмачніші сорти. Для Анатолія Сенчука у томатах найголовніше – смакові якості, тому прописує на грядках лише ті сорти, які відповідають цьому критерію, інших просто не тримає. Також не менш важливим овочівник вважає стійкість проти хвороб і шкідників. Звичайно, абсолютно стійких помідорів не буває, проте є такі, що уражуються менше.

Поратися на томатних грядках Анатолію Сенчуку допомагає дружина Галина, спільне захоплення згуртовує, є про що поговорити холодними зимовими вечорами.

Через руки подружжя пройшов не один десяток сортів. Ті, які повністю влаштовували обох — залишали, а які чимось не влаштовували — вибраковували. Так сформувалася колекція з 50 кращих з кращих сортів.

Повністю поринути у світ томатів Анатолій зміг після виходу на заслужений відпочинок. З’явилося більше вільного часу, та й зайняти себе треба було чимось, аби не нудьгувати і занепадати духом. Адже більшість вважає, що пенсія – це захід життя, проте Анатолій Сенчук на власному досвіді переконався, що на пенсії життя тільки починається.

Звісно, не томатами єдиними. На своїх 6 сотках подружжя Сенчуків вирощує картоплю, моркву, гарбузи, кукурудзу, кавуни, смородину, малину, кілька сортів суниці садової. Анатолій і Галина перевагу віддають органічному землеробству. Намагаються не застосовувати хімічні препарати, а якщо вже без них ніяк, то використовують мінімальні дози.

Оксана Корольова

За «цукерками» на… грядку

Давно відомо, що помідори багаті корисними речовинами: калієм, натрієм, магнієм, фосфором, йодом, різними вітамінами. У 100 г плодів міститься половина добової норми каротину, а за вмістом вітаміну С томати не поступаються апельсинам і лимонам. Тому не дивно, що міцно прописалася саме ця культура і на наших грядках. Ось і ми щороку вирощуємо більше сотні сортів томатів. Незважаючи на аномальну спеку і малу кількість дощів, минулого літа врожай був також рясний. І все це — завдяки не тільки дбайливому догляду за рослинами, але й хорошим сортам. Розповім лише про деякі з них, можливо, читачам «Одеського дачника» це стане в нагоді.

Низькорослі сорти з високими врожаями

Бенефіс, Кайро, Ранній Орегон — суперранні новинки із США. Всього через 55-60 днів після появи сходів ми вже отримали повноцінні стиглі помідори масою до 120 г — червоні, круглі, соковиті і смачні. На кущах, заввишки всього 60 см, їх було досить багато. До того ж рослини встигли віддати урожай ще до спалаху фітофтори. Порадували рясним врожаєм і не «заморські», теж низькорослі, томати: Пролісок, Ранній-83, Екстремал, Снігур, Скороспілка та інші.

Вдалися у нас минулого літа і безліч інших низькорослих сортів, які завжди вирізняються невибагливістю та стійкістю до стресів, дають прекрасні врожаї без пасинкування і особливого клопоту в догляді. Не секрет, що маса плода в 300-400 г для таких помідорів — досягнення, а якщо більша — то і рекорд. Відзначу лише кілька низькорослих сортів з досить великими плодами. Це — Вологда, Рамбінік (томати круглі, червоні, масою до 400 г), такої ж ваги досяг і червоний округлий помідор Кращий нектар. Орегонський чемпіон (серцеподібні червоні плоди) набирає масу до 0,5 кг і більше.

Плоди Церкви лежать до грудня

Не можу не розповісти і про один з найулюбленіших томатів — середньостиглий високоврожайний сорт Церква. Йому більше 100 років, і прийшов він до нас з Америки. За легендою, цей сорт вирощували кілька поколінь ченців в одному з храмів. Плодоносить Церква до самих заморозків, а зірвані в жовтні бурі помідори лежать на підвіконні до грудня. Це один з небагатьох сортів, який може похвалитися плодами — справжніми важкоатлетами: найменший важить не менше 0,5 кг. І таких томатів за сезон на одному кущі зав’язується до 30 штук.

Не перший рік нас приваблють і китайські сорти, головні переваги яких — висока продуктивність і стійкість проти ураження хворобами. Один з найпопулярніших таких томатів — Китайський малиновий, який вирізняється серед інших красою невилягаючого міцного стебла і неповторним смаком малинового плода. А стійкість до хвороб дозволяє продовжити його плодоношення на півтора-два місяці і отримати значну надбавку врожаю. Словом, не підвів він, як і його «земляки», Мао-Фей, Тайваньська богиня, Гігант-бегемот, і в минулому сезоні році.

Для здорового життя

Як відомо, за своїми лікувальними властивостями неперевершеним є сорт помідорів Здорове життя, який по-праву займає чільне місце на нашій помідорній грядці. Це — ранній високорослий і надзвичайно продуктивний сорт, плоди вагою до 30-40 г, червоні, високої якості і неповторного смаку, багатоґронові з 10-15 помідорами в кожному ґроні. Він найсолодший з усіх чері-помідорів з високим вмістом вітамінів. І, як стверджують фахівці, цей сорт має підвищений вміст лікопину, який є протипухлинним засобом.

Але справжньою окрасою грядок і рекордсменом за вагою, красою і, особливо, за своїми смаковими якостями, став середньостиглий, високорослий, з насиченим червоно-оранжевим кольором і красивою формою плодів, томат Цукерки Вірджинії. Цей сорт, який прийшов до нас з однойменного штату США, добре прижився і на українській землі. Рослини і плоди не хворіють, а врожайність — до 30 кілограмів з куща. Але найголовніше — ці томати дуже солодкі, не розтріскуються, довго зберігаються на кущах і, навіть будучи зірваними, тривалий час не втрачають своїх смакових якостей. Напевно, саме тому їх і назвали цукерками.

Нам вдалося зібрати значну кількість насіння сорту Цукерки Вірджинії, тому безкоштовно надішлемо їх потроху всім бажаючим, хто вкладе в лист підписаний конверт з марками.

Анатолій Сенчук, вул. М. Небаби, 100, кв. 27, м. Чернігів-5. 14005

Новое на сайте

  • Новости

Пенсионерам начали возвращать деньги: Пенсионный фонд признал ошибку

Неожиданная история – Пенсионный фонд признал свою ошибку и начал возвращать деньги пенсионерам и делать…

18/05/2024 07:29
  • Новости

Праздники и народные приметы 18 мая – почему в этот день обязательно пекут овсяное печенье

18 мая в Украине отмечают День науки. Православные чтут память мученика Феодота Анкирского и семи…

18/05/2024 06:27
  • Новости

Весь секрет в тесте: оладьи получатся пышные и высокие — вот как готовят их опытные хозяйки

Оладьи – это любимое блюдо для завтрака, но не у всех хозяек получается приготовить пышные…

18/05/2024 05:31
  • Новости

Никогда не засыпайте этот порошок в стиральную машину – сильно пожалеете

Многие хозяйки отдают предпочтение при стирки в стиральной машинке порошкам. Но именно порошок может стать…

17/05/2024 23:51
  • Статьи

Максимальная защита: роль адвоката ТЦК в сотрудничестве с Адвокатским объединением «Actum»

В условиях повышенной напряженности и военного положения, важность юридической защиты для военнообязанных становится ключевым аспектом.…

17/05/2024 23:44
  • Новости

Для чего умные дачники развешивают на деревьях в саду пакеты – вы будете удивлены

Собирать хорошие урожаи фруктов садоводам мешают не только болезни, но и вредные насекомые. Но есть…

17/05/2024 23:20