Статьи

Захищаємо томати від хвороб

Якщо ви хочете отримати хороший урожай томатів, необхідно постійно підтримувати родючість ґрунту. Допоможе звичайнісіньке мульчування. Мульча перегниваючи, стає компостом і збагачує землю органікою. Щоб цей процес проходив швидше, я застосовую розчини ЕМ-препаратів (Байкал ЕМ-1, Сяйво).

Обов’язкові підживлення

Влітку, в період активного росту рослин, використовую рідкі підживлення. Змінюючи співвідношення окремих видів мікродобрив при підживленні, можна регулювати розвиток рослин. Починаю підгодовувати розсаду через тиждень після того як вона приживеться і закінчую, коли рослини досягнуть останнього дроту. Підгодовую пташиним послідом в поєднанні з мікродобривами. Пташиний (курячий) послід закладаю в бочку до половини її обсягу і заливаю водою доверху. Через добу, як тільки добриво розмокне і його можна розмішати, розчин придатний для підгодівлі. Бродіння чекати не потрібно, нехай воно проходить в ґрунті. Крім того, в ґрунті затримується аміак, який під час бродіння в бочці випаровується.

Склад мікродобрив, які використовуються для комплексного підживлення рослин: Гумісол — 1 л, мікродобриво Ефект — 0,5 л, кальцієва селітра — 20 г, Сеньйор-помідор — 1 упаковка, Крісталон — 25 г, Кеміра квіткове — 50 г, гумат — 50 г. Усі компоненти змішую і розчиняю в 3 л води. Для підгодівлі використовую робочий розчин (2 ст. ложки приготованої суміші, 1 л курячого посліду і 0,5 г борної кислоти на 10 л води), виливаючи під корінь кожної рослини 6-8 л. Всі кореневі підживлення поєдную з поливом, а позакореневі — проводжу за необхідності, поєднуючи їх з обробкою рослин проти хвороб.

Мої улюблені 4 сорти

У зв’язку з розгулом фітофтори в останні роки я не ризикую і висаджую тільки свої улюблені чотири сорти, які відносно стійкі проти цієї підступної хвороби.

Іннеса. Ранньостиглий дуже врожайний сорт. Плоди транспортабельні, округлі, правильної форми, темно-вишневого кольору, великі, масою 300-400 г (окремі до 600 г), відмінного смаку, м’якоть щільної консистенції.

Ювілейний професора В. Н. Христюка. Плоди за формою нагадують гігантську «сливку» помаранчевого кольору, масою 300-400 г (окремі до 500 г), гарного смаку, м’ясисті, з щільною ніжною м’якоттю.

Перцеподібні. Дуже врожайні, плоди транспортабельні, середнього розміру, гарного смаку, ідеально підходять для переробки.

Де-Барао. Цей сорт — один з найбільш стійких проти фітофторозу. Його плоди за формою нагадують «сливку» червоного кольору, масою 80-110 г, дуже щільні і лежкі, прекрасно зберігають форму в соліннях і маринадах.

Захист від фітофторозу

Виростити томати, дотримуючись тієї чи іншої технології, — не така вже й складна справа, а от захистити їх від фітофторозу виявилося не під силу багатьом городникам. Сьогодні в умовах зміни клімату і забруднення ґрунту боротьба з фітофторозом набуває першочергового значення. Починати її слід з протруювання насіння і вирощування здорової розсади. Посадка, підживлення, хороший догляд за рослинами, мульчування, установка опор і підв’язування кущів — все це підпорядковано єдиній, найголовнішій меті — боротьбі проти фітофторозу. Дуже важливо своєчасно попередити хворобу, не дати їй поширитися. Як правило, великою помилкою городників є те, що головні зусилля в боротьбі проти фітофторозу вони направляють на хворі рослини і не вживають заходів для знищення збудника фітофтори в ґрунті.

Збудник хвороби зимує в землі на рослинних рештках. З настанням тепла створюються сприятливі умови для його розвитку. Спори гриба проростають, інфікують рослини і знову разом з рослинними залишками потрапляють в ґрунт. Такий життєвий цикл у фітофтори і багатьох інших грибних хвороб. Саме тому «голий» ґрунт під рослинами, нижнє листя яких постійно забризкуються брудом, — основне джерело поширення фітофторозу. Використання мульчі, як було зазначено вище, і є одним із способів боротьби проти цієї хвороби, а обробка ЕМ-препаратами підвищує імунітет рослин і стимулює загальне оздоровлення ґрунту.

Відомо, що спалах фітофтори припадає, як правило, на липень. Тому не чекаючи перших ознак хвороби, я роблю попереджувальний удар: обриваю все листя до першої кисті, що сформувалася, щоб рослини краще провітрювалися, і обприскую їх спеціальним захисним розчином (50 г хлорокису міді і 1 мл Емістиму-С — на 20 л води).

Через 8 днів обробляю томати препаратом Татту. Своєчасна обробка дозволяє попередити розвиток хвороби, дає гарантію тривалого захисту рослини.

Подальша обробка хімічними препаратами не тільки небажана, але й шкідлива. Тому в процесі вегетації під час збору томатів кожні 10-15 днів обробляю рослини сироваткою (2 л сироватки і 200 г цукру на 10 л води) — молочно-кислі бактерії пригнічують збудника фітофторозу. Сироватку чергую з деревним попелом, в якому містяться мікроелементи, необхідні для нормальної життєдіяльності рослин

В’ячеслав Левенець, вчений агроном, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Новое на сайте

  • Новости

Ирландский пирог со щавелем — оригинально, бюджетно и очень вкусно

Ирландский пирог со щавелем можно отнести к сезонным блюдам: именно весной у нас обилие щавеля.…

28/04/2024 10:59
  • Статьи

Чтобы получить субсидию на лето, заявление можно подать онлайн: как это сделать

С мая субсидии на неотопительный сезон (с 1 мая по 30 сентября) в основном будут…

28/04/2024 09:31
  • Статьи

Кто из украинцев имеет право на бесплатный протез и как его получить

Для получения протеза не следует ожидать установления инвалидности.

28/04/2024 08:44
  • Новости

28 апреля: какой сегодня праздник и кого можно поздравлять

Сегодня воскресенье, 28 апреля 2024 года. 119-й день года по григорианскому календарю. До окончания остается…

28/04/2024 07:35
  • Новости

Таких вкусных оладий вы еще не готовили: ни кефир, ни ряженка вам не понадобятся

Оладьи можно приготовить не только на основе кефира, кислого молока или ряженки, но и из…

28/04/2024 06:31
  • Новости

Для чего умные водители держат в салоне автомобиля иголку или шпильку – вы будете удивлены

Автомобильные эксперты рассекретили хитрый прием многих водителей. И теперь вы тоже будете знать, для чего…

27/04/2024 22:58