Якщо ви хочете отримати хороший урожай томатів, необхідно постійно підтримувати родючість ґрунту. Допоможе звичайнісіньке мульчування. Мульча перегниваючи, стає компостом і збагачує землю органікою. Щоб цей процес проходив швидше, я застосовую розчини ЕМ-препаратів (Байкал ЕМ-1, Сяйво).
Влітку, в період активного росту рослин, використовую рідкі підживлення. Змінюючи співвідношення окремих видів мікродобрив при підживленні, можна регулювати розвиток рослин. Починаю підгодовувати розсаду через тиждень після того як вона приживеться і закінчую, коли рослини досягнуть останнього дроту. Підгодовую пташиним послідом в поєднанні з мікродобривами. Пташиний (курячий) послід закладаю в бочку до половини її обсягу і заливаю водою доверху. Через добу, як тільки добриво розмокне і його можна розмішати, розчин придатний для підгодівлі. Бродіння чекати не потрібно, нехай воно проходить в ґрунті. Крім того, в ґрунті затримується аміак, який під час бродіння в бочці випаровується.
У зв’язку з розгулом фітофтори в останні роки я не ризикую і висаджую тільки свої улюблені чотири сорти, які відносно стійкі проти цієї підступної хвороби.
Іннеса. Ранньостиглий дуже врожайний сорт. Плоди транспортабельні, округлі, правильної форми, темно-вишневого кольору, великі, масою 300-400 г (окремі до 600 г), відмінного смаку, м’якоть щільної консистенції.
Ювілейний професора В. Н. Христюка. Плоди за формою нагадують гігантську «сливку» помаранчевого кольору, масою 300-400 г (окремі до 500 г), гарного смаку, м’ясисті, з щільною ніжною м’якоттю.
Перцеподібні. Дуже врожайні, плоди транспортабельні, середнього розміру, гарного смаку, ідеально підходять для переробки.
Де-Барао. Цей сорт — один з найбільш стійких проти фітофторозу. Його плоди за формою нагадують «сливку» червоного кольору, масою 80-110 г, дуже щільні і лежкі, прекрасно зберігають форму в соліннях і маринадах.
Виростити томати, дотримуючись тієї чи іншої технології, — не така вже й складна справа, а от захистити їх від фітофторозу виявилося не під силу багатьом городникам. Сьогодні в умовах зміни клімату і забруднення ґрунту боротьба з фітофторозом набуває першочергового значення. Починати її слід з протруювання насіння і вирощування здорової розсади. Посадка, підживлення, хороший догляд за рослинами, мульчування, установка опор і підв’язування кущів — все це підпорядковано єдиній, найголовнішій меті — боротьбі проти фітофторозу. Дуже важливо своєчасно попередити хворобу, не дати їй поширитися. Як правило, великою помилкою городників є те, що головні зусилля в боротьбі проти фітофторозу вони направляють на хворі рослини і не вживають заходів для знищення збудника фітофтори в ґрунті.
Відомо, що спалах фітофтори припадає, як правило, на липень. Тому не чекаючи перших ознак хвороби, я роблю попереджувальний удар: обриваю все листя до першої кисті, що сформувалася, щоб рослини краще провітрювалися, і обприскую їх спеціальним захисним розчином (50 г хлорокису міді і 1 мл Емістиму-С — на 20 л води).
Через 8 днів обробляю томати препаратом Татту. Своєчасна обробка дозволяє попередити розвиток хвороби, дає гарантію тривалого захисту рослини.
Подальша обробка хімічними препаратами не тільки небажана, але й шкідлива. Тому в процесі вегетації під час збору томатів кожні 10-15 днів обробляю рослини сироваткою (2 л сироватки і 200 г цукру на 10 л води) — молочно-кислі бактерії пригнічують збудника фітофторозу. Сироватку чергую з деревним попелом, в якому містяться мікроелементи, необхідні для нормальної життєдіяльності рослин
В’ячеслав Левенець, вчений агроном, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області.
Пижама – домашняя одежда для сна и отдыха, которая характеризуется комфортом ношения и мягкостью ткани.…
После перехода на новоюлианский календарь дата Дня святого Николая изменилась. Православная церковь Украины с прошлого…
Будет ли в субботу тепло или готовиться к дождям и снегу? Что говорят синоптики.
Будет ли геомагнитная активность повышена в этот уикенд? Какие прогнозы делают эксперты..
Позаботьтесь, чтобы ваш виноград легко перенес зиму и порадовал вас хорошим урожаем в следующем году.
Потрясающе вкусный десерт за рекордно короткое время – прийдете в восторг от этого рецепта.