Часто в життєвій метушні ми забуваємо про те, настільки багато безкоштовних, ефективних і нефальсифікованих ліків дарує нам природа. Однією з найцінніших широко поширених лікарських рослин в України є глід. Родова назва глоду – crataegus — походить від грецького krataios — міцний, що характерно для деревини глоду. Рід глоду налічує близько 1250 видів, які ростуть, як правило, в північних широтах земної кулі.
Глід — лікарська рослина, котра відома ще з часів Діоскорида. Стародавні римляни і кельти вірили, що гілки квітучого глоду, розвішані на вікнах і дверях відганяють від будинку злих духів. А християни вважають, що глід може лікувати головні і серцеві болі тому, що він був одним із кількох рослин, призначених для сплетення вінка Ісусу Христу.
«Хлібниця» — так шанобливо називали селяни ці ягоди, тому що мука з плодів глоду надавала тісту приємний жовтуватий колір і фруктовий аромат. А ще, з ягід варили узвари, киселі, робили начинку для пирогів. І, звичайно ж, цілющі чаї та відвари.
Деревина глоду міцна, в’язка. Вона використовується для створення різноманітних столярних виробів, сувенірів, художнього посуду.
Плоди глоду містять органічні кислоти, цукри, сорбіт, вітаміни групи В, К, Е, антоціани, лейкоантоціани, катехіни, кавову, урсолову і олеїнову кислоти, пектинові речовини, мікроелементи калій, марганець, залізо та ін. В плодах також знайдені оксикумарини, які здатні знижувати протромбіновий індекс крові.
Препарати на основі глоду покращують загальний стан хворого при слабкості організму внаслідок фізичного і розумового перенавантаження, а також при сильних нервових потрясіннях. Вони з успіхом застосовуються при лікуванні початкових стадій гіпертонії, стенокардії, атеросклерозу, серцево-судинної недостатності, при пневмонії, грипі та інших інфекційних захворюваннях.
Збір квіток проводять на початку цвітіння, коли більшість бутонів ще не розпустилися. Сировину розстилають тонким шаром і сушать в тіні. Зрілі плоди сушать в печі або духовці при температурі 50 градусів. Зберігаються квітки 2 роки, сухі плоди — до 8 років.
Садівникам для вирощування можна порекомендувати великоплідні види і сорти глоду, які, крім високих лікувальних властивостей, мають такі достоїнства, як відмінний смак плодів, великоплідність і, найчастіше, відсутність колючок. Це, наприклад, глід Пояркової, Турнефора, Нікітіна, Понтійський, а також нові сорти — Злат (жовтий), Китайський №1, Людмил, Шаміль.
Шкідники і хвороби практично не приносять шкоди деревам і врожаю, що дозволяє обійтися без хімічного захисту, отримуючи екологічно чисту продукцію. Вживайте чаї з плодами і квітками глоду і будьте завжди здорові!
Тетяна Ляшенко, садівник-експериментатор, м. Первомайськ Миколаївської області.
Пижама – домашняя одежда для сна и отдыха, которая характеризуется комфортом ношения и мягкостью ткани.…
После перехода на новоюлианский календарь дата Дня святого Николая изменилась. Православная церковь Украины с прошлого…
Будет ли в субботу тепло или готовиться к дождям и снегу? Что говорят синоптики.
Будет ли геомагнитная активность повышена в этот уикенд? Какие прогнозы делают эксперты..
Позаботьтесь, чтобы ваш виноград легко перенес зиму и порадовал вас хорошим урожаем в следующем году.
Потрясающе вкусный десерт за рекордно короткое время – прийдете в восторг от этого рецепта.