Статьи

Основи догляду за інжиром влітку

Щоб домогтись бажаного результату у вирощуванні інжиру і смакувати стиглими плодами, необхідно все-таки прикласти деякі зусилля. Які саме — читайте нижче. Сьогодні піде мова про інжир, який росте у відкритій землі.

Формування кущів

Надійне укриття на зиму, вчасне розкриття, правильне формування в ранньовесняний період і підживлення комплексно-мінеральними і органічними добривами у травні — це важливий старт для рослини.

Літо — найбільш відповідальна пора у догляді за інжирними кущами. Рослина дуже швидко росте і часто буває, що навіть вступає в плодоношення в рік садіння. Мої кущі посаджені під нахилом якомога нижче до ґрунту для того, щоб було зручно вкривати на зиму. Тому під масою листя і плодів гілки пригинаються до самісінької землі, під окремі доводиться підставляти дерев’яні підпірки.

Кущ має бути так сформований, щоб гарно просвічувався сонцем і продувався вітром. Загущення затримує достигання плодів. Щоб домогтись цього я постійно видаляю пагони, які ростуть в середину крони, жирові та пошкодженні, гілки які переплітаються. Цю операцію з формування можна робити як весною, так і літом.

Нормування врожаю

Важливим моментом є нормування врожаю. До цього кожен має підійти індивідуально, враховуючи місцевість вирощування і сорти інжиру. На Прикарпатті, зазвичай, на початку літа прищипую гілки над п’ятим-сьомим листочком. Таким чином провокую появу маленьких фіг. Після цього із верхніх пазух листочків знову виростають пагони, які вже не мають великої сили росту. Подальше прищипування проводжу в залежності від сили їхнього росту. Секатором вирізаю поросль, яка забирає багато поживних речовин, затінює рослину, затримує ріст і достигання плодів. Залишаю нові пагони, котрі ростуть під нахилом біля самої землі, якщо виникає потреба замінити основні скелетні або пошкоджені за зиму морозами чи при необхідності омолодити кущ.

«Живильний» чай

Велику роль у розвитку інжиру відіграє підживлення. Я віддаю перевагу органіці. Останнім часом роблю «живильний чай» для всіх городніх рослин і інжиру. Скошену газонну траву, а краще різнотрав’я, посічену кропиву і лободу набиваю вщент у темний мішок для сміття і кладу на сонце. Під дією високої температури проходить ферментація і через кілька днів отримую темно-коричневу масу з приємним запахом, яка мені нагадує силос, котрим відгодовували велику рогату худобу в колгоспі. Потім цю масу вкидаю у пластикову бочку чи другу ємність до половини і заливаю доверху водою, через кілька годин вода вбирає в себе поживні речовини і настій готовий до використання. Розбавляти водою не потрібно. Суміш заливаю знову водою і залишаю на добу. Проціджую, а використаною масою мульчую городні рослини і кущі.

Також використовую і перевірені часом добрива, такі як коров’як (розведений у воді 1:10), кінський гній (1:7), курячий послід (1:20), перегній, компост.

Інжир дуже полюбляє поливи, щоб зменшити випаровування вологи землю навколо куща необхідно замульчувати.

Підживлення кущів інжиру можна проводити по листю. Гарний ефект дає обприскування плантафолом. В ньому міститься весь комплекс добрив, таких необхідних рослині під час вегетації.

Але перед підживленням варто звернути увагу, на яких землях вирощується інжир. На бідних – можна підсилити підживлення і, навпаки, на багатих родючих землях — скоротити, щоб не викликати надмірний ріст і загущення кущів.

 

Готуємо витяжку із попелу

З другої половини літа починають достигати перші плоди, як правило, в цей час виключаю підживлення азотними добривами переходжу на фосфорно-калійні для кращого дозрівання деревини і плодів. Використовую монофосфат калію, вношу під кущ попіл із загортанням у землю або витяжку із попелу по листю і під кущі. У будь-яку ємність насипаю більше половини попелу і заливаю водою, на день по можливості кілька разів помішую. Через 10 днів відстояну маслянисту рідину зливаю, витяжка готова. До 9 л води додаю 1 л витяжки і у вечірній час обприскую по листю кущі інжиру. Для покращення якості і цукристості плодів потрібно скоротити полив, а при дощовій погоді тимчасово забрати мульчу.

Такі прості і нехитрі заходи гарантують вам хороший результат, на який ви сподівалися ще з весни.

Радо відповім читачам на всі запитання по телефону і вдячний буду за цікаві і корисні дописи на сторінках улюбленого видання. З повагою до шанувальників смоківниці!

Богдан Гаморак, садівник-експериментатор, м. Тлумач Івано-Франківської області.

Фото автора.

Новое на сайте

  • Новости

Таких вкусных пирожков с картошкой вы еще не ели: секрет в тесте с неожиданным ингредиентом

Пирожки – это отличный перекус, дополнение к первым блюдам. Но часто хозяйки жалуются, что пирожки…

02/05/2024 05:31
  • Новости

Это растение обязательно должно быть на вашей кухне – оно поддерживает здоровье и уют

Люди все больше стремятся к здоровому образу жизни и выбирают натуральные способы улучшения своего здоровья.…

01/05/2024 22:57
  • Новости

​ Погода в Украине на четверг, 2 мая

В Украине 2 мая будет солнечно и тепло, температурные показатели порадуют своими значениями. Синоптики уверены,…

01/05/2024 22:19
  • Новости

Магнитные бури на четверг, 2 мая

Стоит ли ожидать в этот день геомагнитные волнения?

01/05/2024 21:36
  • Новости

Православный церковный календарь на май 2024 года по новоюлианскому и юлианскому стилю

Переход Православной церкви Украины (ПЦУ) на новоюлианский календарь вызвал изменения в календаре. В 2024 году…

01/05/2024 20:59
  • Статьи

Гороскоп друидов: Жасмин (для рожденных 1 – 14 мая; 3 -11 ноября)

Мы продолжаем публиковать гороскоп друидов в соответствии с датами календаря. Всего в этом гороскопе 22…

01/05/2024 19:54