Щоб домогтись бажаного результату у вирощуванні інжиру і смакувати стиглими плодами, необхідно все-таки прикласти деякі зусилля. Які саме — читайте нижче. Сьогодні піде мова про інжир, який росте у відкритій землі.
Надійне укриття на зиму, вчасне розкриття, правильне формування в ранньовесняний період і підживлення комплексно-мінеральними і органічними добривами у травні — це важливий старт для рослини.
Літо — найбільш відповідальна пора у догляді за інжирними кущами. Рослина дуже швидко росте і часто буває, що навіть вступає в плодоношення в рік садіння. Мої кущі посаджені під нахилом якомога нижче до ґрунту для того, щоб було зручно вкривати на зиму. Тому під масою листя і плодів гілки пригинаються до самісінької землі, під окремі доводиться підставляти дерев’яні підпірки.
Важливим моментом є нормування врожаю. До цього кожен має підійти індивідуально, враховуючи місцевість вирощування і сорти інжиру. На Прикарпатті, зазвичай, на початку літа прищипую гілки над п’ятим-сьомим листочком. Таким чином провокую появу маленьких фіг. Після цього із верхніх пазух листочків знову виростають пагони, які вже не мають великої сили росту. Подальше прищипування проводжу в залежності від сили їхнього росту. Секатором вирізаю поросль, яка забирає багато поживних речовин, затінює рослину, затримує ріст і достигання плодів. Залишаю нові пагони, котрі ростуть під нахилом біля самої землі, якщо виникає потреба замінити основні скелетні або пошкоджені за зиму морозами чи при необхідності омолодити кущ.
Велику роль у розвитку інжиру відіграє підживлення. Я віддаю перевагу органіці. Останнім часом роблю «живильний чай» для всіх городніх рослин і інжиру. Скошену газонну траву, а краще різнотрав’я, посічену кропиву і лободу набиваю вщент у темний мішок для сміття і кладу на сонце. Під дією високої температури проходить ферментація і через кілька днів отримую темно-коричневу масу з приємним запахом, яка мені нагадує силос, котрим відгодовували велику рогату худобу в колгоспі. Потім цю масу вкидаю у пластикову бочку чи другу ємність до половини і заливаю доверху водою, через кілька годин вода вбирає в себе поживні речовини і настій готовий до використання. Розбавляти водою не потрібно. Суміш заливаю знову водою і залишаю на добу. Проціджую, а використаною масою мульчую городні рослини і кущі.
Також використовую і перевірені часом добрива, такі як коров’як (розведений у воді 1:10), кінський гній (1:7), курячий послід (1:20), перегній, компост.
Підживлення кущів інжиру можна проводити по листю. Гарний ефект дає обприскування плантафолом. В ньому міститься весь комплекс добрив, таких необхідних рослині під час вегетації.
Але перед підживленням варто звернути увагу, на яких землях вирощується інжир. На бідних – можна підсилити підживлення і, навпаки, на багатих родючих землях — скоротити, щоб не викликати надмірний ріст і загущення кущів.
З другої половини літа починають достигати перші плоди, як правило, в цей час виключаю підживлення азотними добривами переходжу на фосфорно-калійні для кращого дозрівання деревини і плодів. Використовую монофосфат калію, вношу під кущ попіл із загортанням у землю або витяжку із попелу по листю і під кущі. У будь-яку ємність насипаю більше половини попелу і заливаю водою, на день по можливості кілька разів помішую. Через 10 днів відстояну маслянисту рідину зливаю, витяжка готова. До 9 л води додаю 1 л витяжки і у вечірній час обприскую по листю кущі інжиру. Для покращення якості і цукристості плодів потрібно скоротити полив, а при дощовій погоді тимчасово забрати мульчу.
Такі прості і нехитрі заходи гарантують вам хороший результат, на який ви сподівалися ще з весни.
Радо відповім читачам на всі запитання по телефону і вдячний буду за цікаві і корисні дописи на сторінках улюбленого видання. З повагою до шанувальників смоківниці!
Богдан Гаморак, садівник-експериментатор, м. Тлумач Івано-Франківської області.
Фото автора.
Когда приходит время оформлять пенсию, годы обучения в вузе могут играть значительную роль. В некоторых…
Погода в среду будет мало отличаться от вторника. Над Украиной - область повышенного атмосферного давления,…
Астрономы фиксируют повышенную активность магнитосферы: на Солнце продолжаются вспышки. Специалисты советуют быть внимательными пожилым и…
Лето — пора арбузов и дынь. Эти сочные фрукты не только освежают, но и приносят…
Владельцам квартир и домов в Украине напомнили: до 1 сентября необходимо рассчитаться с налогами за…
Пока одни обновляют айфоны, другие остаются верны кнопочным «Нокиям». Но мобильные операторы, похоже, решили: интернет…