Статьи

Баклажан: час приступати до висадки розсади

На постійне місце розсаду баклажанів висаджують у другій декаді травня. Ямки копають завглибшки 15-20 см. У кожну висипають 0,5 літрової банки перегною і банку попелу, ретельно перемішують з ґрунтом. Потім виливають літрову банку води і чекають доки вона всмокчеться. Обережно виймають розсаду з грудкою землі й міцно втискують її в ямку. Далі ще раз поливають, присипають сухою землею і мульчують. Підживлення рослин поєднують з поливами під корінь.

Для профілактики грибних захворювань рослини обприскують 1-2%-м розчином бордоської рідини

Баклажани збирають на початковій стадії стиглості, саме в цей період вони найкорисніші для людського організму. Плоди потрібно акуратно зрізувати, а не зривати. Зірвані квітки не слід викидати – їх можна висушити, а потім робити з них відвар і мити ним волосся, щоб воно було блискучим і шовковистим. Настій із квіток вживають при болях у животі або коли дошкуляють солі. Перепаленою шкіркою баклажанів можна чистити зуби — вони стають білими та міцними.

Насіння збирають, коли плоди перестигнуть і кущик почне всихати. Я розрізую баклажан, а потім ламаю його на маленькі шматочки, щоб не пошкодити насіння. У миску наливаю теплу води і у воді видавлюю насіння. Воно легко відстає від рук. Повноцінне, достигле зерно ляже на дно, а некондиційне спливе. Кілька разів промиваю, останній раз – у солоній воді (1 ч. ложка солі на склянку теплої води). Через 15 хвилин  солену воду зливаю, промиваю чистою водою, підсушую зерна і зберігаю в паперових пакетах у прохолодному (+14оС) місці.

Найбільш злісний ворог баклажанів колорадський жук. Тому багато хто відмовляється вирощувати ці овочі, вважаючи, що краще купити їх на ринку. Але, звісно, найсмачнішим є баклажан, який вирощений власноруч. Свої баклажани, помідори, картоплю я рятую від жуків таким рецептом.

На відро води додаю 0,5 ч. ложки борної кислоти, стільки ж мідного купоросу, актари та на кінчику ножа — марганцівки. Ретельно перемішую, повністю умочую розсаду в цей розчин – і все літо немає жуків.

А щоб кущі баклажанів були міцними, пригощаю їх квасом. Його я готую так: у трилітрову банку кладу пів склянки цукру чи склянку варення, 10 г дріжджів, заливаю водою і на тиждень виставляю на сонце. Одну склянку квасу розводжу в 10 л води і раз на тиждень підживлюю баклажани, перець, помідори та огірки. Дорослі рослини підживлюю один раз на місяць.

Раджу всім вирощувати баклажани. Не бійтеся труднощів і колорадських жуків!

Лідія Бондаренко, м. Гола Пристань Херсонської області.

Новое на сайте

  • Новости

Пенсионеры будут получать больше: в Украине повысят минимальную пенсию

Правительство намерено повысить размер минимальной пенсии в Украине. Рассказываем, сколько именно.

01/07/2025 08:50
  • Новости

Опасная температура: почему нагревается зарядка для телефона и что в этом случае делать

Заметили, что зарядное устройство сильно нагревается при зарядке смартфона? Это может быть как нормой, так…

01/07/2025 07:30
  • Новости

Достигли 65 и есть стаж — государство повышает пенсию до гарантированного уровня

Для пенсионеров, достигших 65-летнего возраста, государство гарантирует выплату не менее 40% минимальной зарплаты. Но, чтобы…

01/07/2025 05:33
  • Новости

Погода в Украине на вторник, 1 июля

1 июля ожидается небольшой дождь в Луганской области, на остальных территориях без осадков.

30/06/2025 22:54
  • Новости

Магнитные бури во вторник, 1 июля 2025 года

Каким будет этот день?

30/06/2025 22:17
  • Новости

Украинцам начнут блокировать звонки: что меняется в мобильной связи

Кабмин утвердил важное постановление, которое изменит повседневное использование мобильной связи: борьба со спамом, новые права…

30/06/2025 21:49