Щороку на своїх грядках вирощую нові сорти солодкого перцю, бо згодна із твердженнями вчених, що ця овочева культура заслуговує на отримання трьох медалей: за вміст каротину, вітаміну р та вітаміну С. Добову норму цих вітамінів можна задовольнити, споживаючи 40-50 г плодів солодкого перцю.
Завдяки вмісту вітамінів солодкий перець сприяє зміцненню кровоносних судин, виводить холестерин, нормалізує еластичність стінок судин та артеріальний тиск, запобігає розвитку склерозу. Сік перцю сприяє зміцненню нігтів і волосся, поліпшує роботу сальних залоз і слізних протоків. Корисно вживати його при недокрів’і, занепаду сил, а також мешканцям у зонах із підвищеним рівнем радіоактивності. У солодкому перці також багато вітаміну Е (захищає від раннього старіння та онкологічних захворювань), каротину (провітаміну А), калію (необхідного для серця), кальцію (потрібного для зубів та кісток), заліза (поліпшує склад крові). А ще, перець може захистити від інсульту – досить з’їдати одну перчину в день, щоб знизити ризик наполовину. Перець зеленого кольору знижує ризик виникнення злоякісних пухлин. Червоний містить більше аскорбінової кислоти і провітаміну А. В жовтих сортах найбільше калію та фосфору, а також багато рутину, який робить стінки кровоносних судин більш еластичними. На салат згодяться різні за кольором перці, а для гарячих страв – лише червоні та жовті. Зелені перці після термічної обробки гірчать.
Іноді солодкий перець іще називають болгарським, адже, хоч його батьківщиною є Латинська Америка, потрапив він до нас саме з Болгарії. А ще, його називають паприкою, хоча він належить не до родини перцевих, а до родини пасльонових. Солодкий перець є родичем томатів і баклажанів, тому й догляд за ними майже однаковий.
Лідія Бондаренко, Херсонська область