No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаХмельничанин вирощує червоном’ясі яблука

Хмельничанин вирощує червоном’ясі яблука

Вкотре повертаюсь до теми червоном’ясих яблук. 6 років тому я вперше звернув увагу садівників на новий напрямок у яблучному садівництві. Цей напрямок виник на початку 21 століття та має великі перспективи у сучасному світі. Почалось усе з виходу на європейський ринок кількох сортів яблук з червоною м’якоттю, автором яких був Маркус Кобельт із Швейцарії. Яблука […]

Вкотре повертаюсь до теми червоном’ясих яблук. 6 років тому я вперше звернув увагу садівників на новий напрямок у яблучному садівництві. Цей напрямок виник на початку 21 століття та має великі перспективи у сучасному світі. Почалось усе з виходу на європейський ринок кількох сортів яблук з червоною м’якоттю, автором яких був Маркус Кобельт із Швейцарії. Яблука вражали не лише своїм зовнішнім виглядом, але й споживчо-біологічною цінністю. По своїй корисності їх прирівнювали до гранату.

     

Допомагає зберігати молодість

Новинка досить швидко поширилась світом. Ось що сказав про це Тім Бірн, президент яблучної асоціації США: «Яблуко виглядає на мільйони доларів, потрібно лише покращити смакові якості». У 2010 році у французькому місті Анже (аграрна столиця Європи) була проведена яблучна конференція за темою яблук з червоною м’якоттю. У ній брали участь 14 світових лідерів з виробництва яблук з 13 країн, 5 континентів.

Головною темою було вирощування екологічно чистих яблук з високим вмістом антоціанів та антиоксидантів, те що диктує час та катастрофічне забруднення екології планети. Також був проведений обмін садивним матеріалом та досвідом. Закінчилась конференція об’єднанням усіх членів у яблучний консорціум під назвою «IFORED». Абревіатура була взята з IFO (спілка яблучних виробників Франції, заснована в 2004 році) та RED (основна тема яблучної конференції). Підписано угоду про співпрацю у цьому напрямку.

З того часу події розвиваються досить стрімко. IFORED залучив до створення та вивчення нових сортів провідних спеціалістів світу. Зокрема, Оклендський Університет «Дослідження рослин та продуктів харчування», що посідає перше місце в світі у рейтингу університетів за версією журналу Times Higher Education (THE). У цьому університеті вивчається вміст антоціанів та антиоксидантів у кожному сорті багатьох плодових культур та їхній вплив на організм людини. Доктор університету Річард Эсплі, який займається яблуками, зауважив що саме яблука з червоною м’якоттю корисніші за звичайні у сотні разів. Найбільша перевага навіть не через унікальний антоціановий склад, який стимулює імунну систему, а в антиоксидантному складі, який запобігає передчасному старінню організму людини. Найперший доказ цього є розрізане яблуко, що не коричневіє, тобто не окислюється при доступі повітря до м’якоті, як це буває у звичайних яблуках, а старіння організму людини – не що інше, як окислення (твердження деяких провідних біологів світу).

     

Поінформований – озброєний

Селекція у цьому напрямку ведеться у багатьох країнах світу. Висаджені сотні гектарів. Уся продукція реалізовується на місці. У 2018 році на обмеженому заході «Fruit Attraction» у Мадриді консорціумом IFORED були презентовані перші комерційні нові сорти яблук Rouge, Orange и Juane під торговою маркою Kissabel. Не шукайте їх у плодових розсадниках, то марна справа. Ці сорти лише для комерційного використання членами консорціуму IFORED. Під них заплановано відвести 55000 гектарів. Уже у цьому році яблука потраплять на внутрішні ринки країн виробників. На світовому ринку поява запланована через 5 років.

Як бачите напрямок досить чіткий та перспективний. А що з цього приводу робиться в Україні? Дуже мало, усе на рівні приватного садівництва. Того самого 2018 року у Кам’янці-Подільському проходила 8 міжнародна яблучна конференція. Організовано було все на високому рівні. Присутні міжнародні представники майже з усіх європейських країн та країн пострадянського простору. Я дуже уважно слухав кожен виступ. Було зрозуміло чому делегати з європейських країн оминули тему червоном’ясих яблук, бо ніхто не бажає мати потужного конкурента у себе під боком. А ось те, що цей напрямок не було озвучено українськими організаторами конференції – прикро. Теми вирощування екологічно чистої продукції та насадження імунних яблуневих сортів були розкриті добре.

Але найбільше усіх присутніх цікавив досвід хімічного захисту молодих та уже плодоносних садів. А з іншого боку, навіщо розвивати ту тему, з якою нас не випустять за межі країни. Тож як кажуть: «Поінформований означає озброєний». Нам залишається обмежитись своїми садами та малими фермерськими господарствами, які будуть працювати не у великих масштабах, але на наш внутрішній ринок.

В’ячеслав Францішко, науковий співробітник лабораторії селекції і технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине