No menu items!
Четверг, 28 марта, 2024
ГлавнаяДачаФейхоа в домашніх умовах

Фейхоа в домашніх умовах

Фейхоа – екзотична рослина, яка останнім часом все частіше з’являється в колекціях поціновувачів. В природі – це досить велике дерево, яке росте в канадських лісах як підлісок, але теж плодоносить. В цілому, дерево фейхоа невибагливе, витримує брак освітлення і сухість повітря, нормально себе почуває в приміщеннях навіть зі східного боку або західного.      Плоди […]

Фейхоа – екзотична рослина, яка останнім часом все частіше з’являється в колекціях поціновувачів. В природі – це досить велике дерево, яке росте в канадських лісах як підлісок, але теж плодоносить. В цілому, дерево фейхоа невибагливе, витримує брак освітлення і сухість повітря, нормально себе почуває в приміщеннях навіть зі східного боку або західного.

    

Плоди містять йод

Плід фейхоа – ароматна, велика, соковита і м’ясиста ягода, що нагадує за смаком ківі, суницю і ананас. Зовні плоди схожі на сливу, дуже смачні, з особливим ароматом і характерним йодистим відтінком. У цій ягоді дійсно дуже багато йоду. А ще, ця рослина ідеально підходить для прикраси інтер’єру, особливо в період цвітіння – в квітні-травні, коли покривається рожево-білими квітками з великою кількістю коралово-червоних тичинок. Цвітіння триває близько місяця.

У плодах фейхоа велика кількість вітамінів, а також мікро- і макроелементів (йод, кальцій, калій, натрій), багато інших корисних речовин. Фейхоа відносять до дієтичних продуктів, тому що в м’якоті плодів присутні легкозасвоювані білки і жири.

Часто лікарі рекомендують людям з порушеннями роботи щитоподібної залози вживати плоди фейхоа в їжу. Бажано також вживати фрукт при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, авітамінозі, гастриті та інших хворобах.

Також багато корисних речовин в шкірці плодів фейхоа. Наприклад, таких, які знижують ризики захворювання на рак, – лейкоантоцін і кахетін. Ці речовини є потужними антиоксидантами.

В основному, в Україну завозять фейхоа з Грузії і Азербайджану. Але, якщо у вас є бажання їх можна виростити в домашніх умовах.

    

Обов’язкові підживлення

Висота рослини від 20 до 30 см. Термін до початку плодоношення – 3,5 роки.

Починається все з того, що, коли їмо фейхоа, ми вибираємо з нього насіння, а після – їх висаджуємо. Із маленького сіянця виростає красиве деревце, якому не потрібно багато світла, полив теж помірний. Практично не потрібно обприскувати. Доросла рослина фейхоа формується протягом 4-5-х років. Виростає більше 1 м у висоту, дає квітки і перші плоди.

Не забуваємо про пересадки. Як тільки коріння з’являться з-під низу горщика, необхідно перевалити в ємність в два рази більше. Проводити цю процедуру варто приблизно раз на півроку, а після двох років – раз на рік. Грунт для фейхоа потрібний слабокислий (рН в районі 6). Грунт краще купувати, зараз асортимент досить великий. Також його можна приготувати власноруч, поєднавши одну частину торфу і одну частину піску.

Полив – помірний. Його потрібно проводити, коли верхній шар ґрунту сухий і не липне до пальців. Поливаємо по бортах. Водичка, як завжди, повинна бути відстояною і кімнатної температури.

Корисне для рослини і підживлення. Постійно вносимо мінеральні та органічні добрива. За день до такого «харчування» деревце слід обов’язково полити водою. Для підживлення фейхоа рекомендується розчин коров’яку (1:5) або готовий препарат на основі біогумусу.

Органічну підгодівлю проводять регулярно, через кожні два тижні. Азотні і калійні добрива вносять в період інтенсивного росту рослин – навесні, а фосфорні – влітку, перед початком і в момент цвітіння, для кращого зав’язування плодів.

    

Поливи не пропускаємо

Коли придбали саджанець, краще відразу підібрати йому постійне місце. Оптимальніше – на балконі або біля південного вікна.

Ці рослини дуже люблять приплив свіжого повітря та розсіяне світло. Надмірної вологості, як бананам, їм не потрібно, але в спекотні липневі дні все-таки рекомендуємо обприскувати крону водичкою. І перевіряйте вологість ґрунту, тому що пропускати полив не можна. Якщо листочки скрутилися, вони слабо відходять. Треба чекати, поки наростуть нові. Можна, звичайно, влітку ставити рослину на східну сторону, щоб уберегти від палючих променів, а на зиму переносити на південне вікно.

Садівникам з південних областей – Одеської, Миколаївської, Херсонської – можна рекомендувати висаджувати трирічні саджанці у відкритий ґрунт. Деревця витримують короткочасно до 20оС морозу. Якщо температури нижчі, треба рослини на зиму вкривати.

Віталій Маркуш, колекціонер екзотичних рослин, м. Київ. Моб.: 097-271-85-25.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине