Статьи

Літні турботи в інжирному саду

Літо переступило свій рубікон. Садівники, виноградарі і городники вже подумки сподіваються на гарний результат своєї праці. Хоча, як кажуть в народі, курчат по осені рахують. Багато залежить від «небесної канцелярії». Град, посуха, затяжні дощі можуть звести нанівець усі наші сподівання. І все таки людський фактор у досягненні результату – найбільш вагомий.

Інжир – рослина, яка вже стала відомою і популярною, без правильного догляду не покаже хорошого результату. Створивши їй належні стартові умови, можна досягти великого успіху навіть у північних областях України.

Більшість моїх кущів висаджені у відкритій землі. Цьогоріч вони дали гарний приріст, зав’язалося багато маленьких фіг. Плодів першого урожаю було небагато, тому розраховую на другий – у вересні-жовтні.

Прикарпаття і північні області мають певні особливості вирощування фігового дерева. На своїх кущах інжиру до середини липня проводив чеканку пагонів. Тим самим провокував появу маленьких фіг, видаляв поросль, котра загущувала кущі, проріджував крону і підживлював добривами, які містять азот. Здебільшого використовую органіку – перегній, компост, живильні настої із скошеної трави. Все це сприяє кращому розвитку рослини.

В другій половині літа і у вересні інжир потребує не меншої уваги. Продовжуємо видаляти поросль, проріджувати крону, прищипувати точку росту сильнорослих пагонів і бічних гілок. Для кращої підготовки рослини до зими, визрівання пагонів для підживлення використовую фосфорно-калійні добрива. Це, в свою чергу, збільшує розмір і якість плодів, сприяє скорішому дозріванню.

З одночасним внесенням добрив під корінь, використовую також листкове живлення витяжкою із попелу. Відро попелу, краще від спалених бур’янів, стебел соняшника, кукурудзи заливаю такою ж кількістю води і настоюю мінімум 3 дні, часто помішуючи. Після цього концентрований настій необхідно злити і розбавити в пропорції 1 до 10 (1 л витяжки на 10 л води). В спеціалізованих магазинах можна придбати готові мікродобрива. Я завжди використовую плантафол у кожному періоді розвитку рослини, особливо під час росту і достигання плодів. Із сухих добрив під корінь даю по 1-2 склянки попелу під кущ, загортаю сапкою і мульчую.

Не забуваємо про полив. Інжир дуже любить багато вологи і сонячне місце. Але під час достигання плодів полив варто припинити. Це сприяє кращому накопиченню цукру.

На достигання і якість плодів впливає нормування урожаю. Цей важливий захід необхідно робити з серпня. В цей час вже видно, які фіги встигнуть дозріти, враховуючи місцевість вирощування, а які – ні. Я ж на кожній гілці залишаю по 5-6, дотримуючись принципу — краще менше, але якісніше. І навіть таке навантаження не завжди приносить успіх. Осінні дні стають коротшими, ночі холодними, а інжир, не забуваймо, теплолюбний екзот, якого ми намагаємось «приборкати». І як на мене, досить успішно.

Богдан Гаморак, садівник-експериментатор, м. Тлумач, Івано-Франківська область.

Новое на сайте

  • Новости

Пионы будут усыпаны огромнейшими шапками из соцветий – вот что нужно успеть сделать

От пионов на вашем участке будете в восторге не только вы, но и ваши соседи.…

07/04/2025 22:59
  • Новости

Погода в Украине на вторник, 8 апреля

8 апреля ожидается мокрый снег, местами возле западных и северных областей.

07/04/2025 22:25
  • Новости

Магнитные бури на вторник, 8 апреля 2025 года

Как повлияет на нас возбужденное состояние магнитосферы Земли?

07/04/2025 21:58
  • Статьи

Устраняем негативные последствия перепадов погоды и магнитных бурь: чем быстро поднять давление без лекарств

Люди, склонные к нестабильному артериальному давлению, особенно часто страдают от перепадов погоды, от влияния магнитных…

07/04/2025 21:19
  • Статьи

Льготы для чернобыльцев: на что могут рассчитывать ликвидаторы третьей и четвертой категории

Мы уже рассказали о льготах для чернобыльцев 1-й и 2-й категории. Продолжаем тему и разъясняем,…

07/04/2025 20:32
  • Новости

Готовим Пасхальные лакомства: как быстро справиться с творожной пасхой

Рецептов обрядового хлеба (куличи) в Украине не счесть. У каждой хозяйки есть свой, «фирменный». Выпекание…

07/04/2025 19:45