Статьи

Прикарпатець на власному подвір’ї вирощує гриби шиїтаке

Про вирощування грибів у домашніх умовах чув уже давно. Багато читав різних заміток у газетах і журналах. Однак, ніколи не наважувався й собі взятися до цієї справи. Чи ж вдасться? Але кілька років тому познайомився із харків’янином Борисом Карпичем, який поділився зі мною і своїм досвідом, і міцелієм грибів.

 

«Еліксир життя»

Ось тоді й почалися на моїй садовій ділянці справжні дива. Адже розпочати вирішив не з будь-чого, а з вирощування шиїтаке. Вони відомі під назвою японських, китайських, а ще – імператорських грибів. В давнину ніхто не мав права споживати їх – тільки імператорська сім’я, а спроба вивести міцелій каралась негайною смертю. Таємницю його вирощування берегли століттями. Але в наш час кожен садівник-городник може скуштувати власноруч вирощені імператорські делікатеси, посадивши їх у себе на обійсті.

Цінність їх не тільки у високих смакових якостях (дійсно – пальчики оближеш!), але й у тому, що шиїтаке наділені неабиякими лікувальними властивостями – цілющий азійський гриб порівнюють навіть із женьшенем, називають «еліксиром життя». Адже споживання шиїтаке допомагає продовжити життя й поліпшити його якість – здолати віруси й навіть злоякісні пухлини. На вигляд він нагадує шампіньйон, але капелюшок має коричневий.

Технологія вирощування, як з’ясувалося, досить проста й доступна кожному охочому. Слід враховувати, що зерновий міцелій найкраще заселяє пеньки або колоди за високої температури, вологості. Я висаджую міцелій напровесні – його проростання в деревину (а вирощую гриби на пнях) триває протягом 4-6 місяців.

 

Способи висаджування

Існує кілька способів висаджування грибів.

Перший – найлегший і найпростіший: заготовити пеньки листяних порід дерев. Тоді викопати ямку завглибшки 15 см, добре втрамбувати її, застелити в один шар газетою, насипати зверху зерновий міцелій шаром в 1 см і поставити зверху свіжозрізаний пень (або вимочений протягом кількох діб у воді), а далі – засипати довкола землею та рясно полити водою.

Другий спосіб полягає в наступному: колоду довільної довжини розколюють уздовж навпіл, в розкол устелюють шар міцелію, зверху накривають другою частиною колоди і збивають цвяхами або міцно зв’язують дротом, а тоді наполовину закопують горизонтально в землю й добре поливають. Можна ще посадити зерновий міцелій у колоду, попередньо зробивши в ній отвори великого діаметру, всипати в них міцелій і заглушити дерев’яними кілочками. Таку колоду можна також вкопати в землю або поставити у льох, постійно зволожуючи її.

Існує ще кілька методів вирощування грибів, але розповідаю про найбільш прості й доступні.

Якщо ваші пні із міцелієм стоятимуть просто неба, то бажано розташувати їх у затіненому місці, де зберігається вологість – між деревами, за господарськими будівлями, під огорожами, кущами. А якщо на сонячному місці, то обов’язково затінити їх дерев’яними щитами чи іншим матеріалом. Головне – це правильна посадка зернового міцелію, притінення й вологість.

 

Грибний конвеєр

Хороше місце – також важливий чинник успішного вирощування грибів. Ранньою весною, коли ще немає листя, дерева й кущі не дають тіні, також потрібно захищати пні щитами. На сонці гриби стають сухими, маленькими і втрачають вагу. Тому, якщо літо сухе, грибницю слід часто поливати або обладнати крапельне зрошення. У сприятливих умовах ви зможете за один сезон зібрати з одного пня декілька врожаїв.

Для того щоб бути постійно з грибами, я майже щороку висаджую міцелій. Такий грибний «конвеєр» може бути суттєвим додатком до продуктового кошика кожної родини. Щоправда, одна грибниця і так дає врожай впродовж 5-7 років, тому, активно засаджуючи пні міцелієм, можна ледь не всю свою ділянку зробити «грибницею».

У такий же спосіб вирощую і гливи – вони також смачні й мають неабиякі цілющі властивості. Але, окрім смакоти, маю ще й втіху від тих сюрпризів, які мені підносить домашнє грибне господарство. Приміром цього року, коли ще не встигли відцвісти першоцвіти, вже зібрав на своїй дачній ділянці… перший врожай грибів. А вже перед Великоднем, до святкового столу, із чотирьох пеньків обірвав пів кілограма шіїтаке, залишивши на інших грибницях маленькі грибочки. Вони ж бо виростають не одночасно. Тому задоволення від смакування лісовими дарунками розтягується на тривалий період.

Спробуйте й собі – може, також невдовзі ходитимете на «тихе полювання» до власного садочку.

Богдан Гаморак, м. Тлумач Івано-Франківської області.

Новое на сайте

  • Новости

На Каховском водохранилище вырос «бамбуковый лес»: как выглядит водоем спустя два года после подрыва

Спустя два года после подрыва плотины Каховской ГЭС местность здесь сильно изменилась. Украинские ученые рассказали…

05/06/2025 07:14
  • Новости

Кому периоды обучения не отнесут в страховой стаж для пенсии – эксперт рассказал об изменениях

Получение высшего образования предполагает обучение в течение четырех-шести лет. Зачислят ли этот период в стаж…

05/06/2025 05:31
  • Новости

Погода в Украине на четверг, 5 июня

5 июня практически повсюду будет сухо и солнечно: ожидается погода без осадков на всей территории…

04/06/2025 22:38
  • Новости

Магнитные бури на четверг, 5 июня 2025 года

Какие меры предпринимать метеозависимым людям? Будут ли геомагнитные волнения в этот день?

04/06/2025 21:43
  • Статьи

Гадание на Зеленое воскресенье: кто будет здоров и красив круглый год

Традиции Троицы, или Зеленого праздника, как часто называют ее в Украине, имеют как христианские, так…

04/06/2025 20:56
  • Статьи

Копилка полезных советов: что делать с цедрой и отказываться ли для похудения от десерта

Наши полезные советы помогут вам в быту и на отдыхе - главное, не забывать о…

04/06/2025 19:59