Якщо ви тільки збираєтеся прикрасити свою ділянку хвойними рослинами, то вам знадобляться наші рекомендації. Про те, як вибрати садивний матеріал, а також про особливості посадки, поливу та підгодівлі хвойних рослин, ви можете дізнатися в нашому матеріалі.
Саджанці продаються як з відкритою, так і з закритою кореневою системою (в контейнерах). Наша порада: не купуйте хвойні з відкритою кореневою системою.
Усе залежить від виду хвойної рослини: ялицю, ялину, тсугу краще висаджувати в затіненому місці. Туї і туєвики віддають перевагу сонцю, але добре ростуть і у напівтіні. Більшість сортів сосни і ялівцю світлолюбні. Якщо садова ділянка знаходиться в тіні високих дерев, то краще посадити тис або тсугу. Ці два види хвойних належать до тіньовитривалих. Вибираючи місце для посадки рослин з кольоровою хвоєю, пам’ятайте, що для збереження кольору, властивого певному сорту, необхідно підібрати сонячне місце.
Він повинен відповідати виду хвойної рослини. Для кипарисовиків, ялівців і туй підходять слабокислі ґрунти. Сосни добре ростуть на піщаних ґрунтах, а смереки – на глинистих. Наша порада: у багатьох сортів хвойних свої вимоги до ґрунту. Тому при покупці рослини бажано з’ясувати у продавця, який склад ґрунту оптимальний для вподобаної вами хвойної культури.
Висаджувати рослину у відкритий ґрунт треба дуже обережно, щоб не пошкодити кореневу систему, особливо тоненькі корінці. Саме вони забезпечують нормальний розвиток рослини. Перед посадкою в ґрунт рослину потрібно добре полити.
Наша порада: хвойні рослини погано переносять пересадку. Висаджуючи їх, обов’язково враховуйте діаметр крони дорослого дерева і залишайте достатню відстань між місцями насадження. Сланкі хвойники варто не загущати, на 1 м2 має бути висаджено не більше 2 таких рослин.
Повільнозростаючі хвойники висаджуйте на відстані 1-3 м один від одного, а швидкозростаючі – 3-5 м. Після посадки саджанця пристовбурні кола бажано замульчувати корою або гравієм. У більшості хвойних коренева система поверхнева, тому мульчування для них надзвичайно важливе. Воно допомагає рослині зберігати вологу в ґрунті, перешкоджає проростанню бур’янів, сприяє створенню рівномірного теплового режиму. Завдяки мульчуванню коренева система восени захищена від різкого промерзання ґрунту, а навесні – від швидкого відтавання.
Мульча створює ідеальні умови для розвитку під нею дощових черв’яків і ґрунтових бактерій, які покращують структуру землі і сприяють утворенню в ній балансу поживних речовин. Мульчування носить і естетичний характер – композиція хвойників має закінчений вигляд, мульча чудово відтіняє колір хвої.
У перший рік після висадки рослини в ґрунт саджанець вимагає ретельного догляду: йому треба забезпечити достатній полив (не рідше одного разу на тиждень), дощування (через день вранці або ввечері), просапування, підгодівлю, а також мульчування пристовбурних кіл.
У спекотний період молоді дерева бажано притіняти від яскравих променів сонця.
Різні види хвойних рослин вимагають різної частоти поливу. Але в будь-якому випадку полив повинен бути рясним і проводитися рано вранці або пізно ввечері. Особливо важливо, щоб рослина отримала досить вологи на зиму. Дощування в весняно-літній період для хвойників обов’язкове: завдяки йому хвоя очищається від бруду і пилу.
Для підгодівлі хвойних застосовуйте виключно мінеральні добрива. Гній категорично протипоказаний, навіть в малих дозах.
Наша порада: удобрюйте хвойні рослини два рази на рік: у травні (початок активної вегетації рослини) і в кінці серпня, коли починається підготовка до зими.
Ксенія і Мар’ян ШВЕД, садівники-експериментатори, м. Львів.
Пижама – домашняя одежда для сна и отдыха, которая характеризуется комфортом ношения и мягкостью ткани.…
После перехода на новоюлианский календарь дата Дня святого Николая изменилась. Православная церковь Украины с прошлого…
Будет ли в субботу тепло или готовиться к дождям и снегу? Что говорят синоптики.
Будет ли геомагнитная активность повышена в этот уикенд? Какие прогнозы делают эксперты..
Позаботьтесь, чтобы ваш виноград легко перенес зиму и порадовал вас хорошим урожаем в следующем году.
Потрясающе вкусный десерт за рекордно короткое время – прийдете в восторг от этого рецепта.