Ми відкрили для себе бобові культури дуже давно. З року в рік поповнюємо колекцію рослин цього сімейства новими видами та сортами. Звичайно, перше місце серед них на нашій ділянці посідає квасоля. Про неї ми розповімо в найближчих номерах. Сьогодні хочемо познайомити читачів з іншими представниками великої родини бобових, які, повірте, заслуговують на увагу.
Почнемо з сочевиці. За своїми смаковими і поживними якостями сочевиця займає одне з перших місць серед зернових бобових культур. Вона настільки багатогранна, що здатна підлаштуватися під найвибагливіші смаки і при цьому не втратити свій власний характер. Сочевиця розварюється краще, ніж інші бобові. Це один з небагатьох екологічно чистих продуктів, оскільки не накопичує нітрати і радіонукліди.
Ми вирощуємо дрібнонасінну – найневибагливішу і посухостійку. І хоча вона любить добре удобрені, пухкі, суглинисті або супіщані ґрунти, ми приручили її до свого чорнозему.
Хороші попередники для цієї культури – кукурудза і картопля. Добриво під неї вносимо восени. Як тільки навесні зійде сніг, висіваємо сочевицю на відкриті сонячні місця. Іноді перед посівом для підвищення врожайності замочуємо насіння в стимуляторі росту або воді. Потім просушуємо його і висіваємо у борозенки на глибину 5 см, між рядами залишаємо відстань 15 см, між рослинами – 10 см.
Основний догляд за сочевицею полягає в розпушуванні ґрунту, видаленні бур’янів, збільшенні кількості поливів після появи зав’язі. Але найголовніше правило — видалити бур’яни, як тільки з’являться перші сходи. У сочевиці є свої особливості розвитку. Перші 5-6 тижнів вона росте досить повільно, а коли відцвіте, починає розвиватися набагато інтенсивніше. Боби дозрівають нерівномірно, спочатку нижні, потім верхні. Тому під час збирання врожаю нам доводиться підлаштовуватися і в першу чергу збирати нижні побурілі боби. Іноді вішаємо зірвані рослини під навіс, щоб дозріли верхні боби.
З сочевиці можна приготувати дуже багато різноманітних страв: і ароматні супи, і цілющий хліб, і ситний плов, і пісні котлети. Особливо подобається нам сочевична каша, яка благотворно впливає на обмін речовин, зміцнює серцево-судинну систему, збагачує організм вітамінами.
Нут, або баранячий горох – однорічна рослина, висотою 25-80 см, з прямими розгалуженими стеблами. Це культура континентального клімату, теплолюбна і холодостійка одночасно. Характерна риса нуту – надзвичайна посухостійкість, що важливо для областей з жарким кліматом. Поряд з цим за морозостійкістю нут посідає перше місце серед зернобобових культур. При помірній зимі і пізньоосінньому посіві прекрасно зимує у фазі проростків під сніговим покривом, витримуючи короткочасне зниження температури повітря до -25оС. Навесні після танення снігу проростки витримують заморозки до -16оС, дорослі рослини не гинуть при -8оС.
Висіваємо нут дуже рано, оскільки його насіння проростає при температурі не нижче 4-5оС. Насіння закладаємо на глибину 7-8 см. Оптимальна густота посіву – 50 рослин на 1 погонний метр. Перед посівом насіння замочуємо у воді на 6-12 годин. Проростає воно довго, тому за посушливої погоди (квітень, травень) ділянку поливаємо. Вегетаційний період нуту становить 80-120 днів.
Основний догляд за рослинами – просапування міжрядь, видалення бур’янів. Боби нуту дозрівають дружно і рівномірно. Стебла практично не вилягають. Напівсухі рослини з пожовклими бобами витягаємо з коренем, складаємо в снопики, пов’язуємо і розвішуємо на горищі або під навісом до повного дозрівання.
Обмолочуємо боби по мірі необхідності. Насіння не втрачає схожість протягом 10-ти і більше років. За своїми смаковими якостями нут близький до гороху посівного. Він багатий на білки, вуглеводи, в його складі багато жиру і клітковини. Варимо з нього супи та каші. Смачне смажене зерно додаємо в соуси і холодні закуски. Насіння також використовуємо як корм для домашньої живності.
Одна з найбільш маловідомих культур для городників – чина. Її рід налічує більше 150 однорічних і багаторічних видів. Найбільшого поширення набула чина посівна. Нас вона зацікавила в першу чергу як сидерат. Помірна тіньовитривалість рослини дозволяє їй рости в півтіні під плодовими деревами, тим самим насичуючи їх прикореневу зону азотом. Стебла чини посівної вилягаючі або прямі, досягають 30-50 см у висоту. Насіння чотиригранне, що нагадує зуб.
Однією з позитивних особливостей чини вважається невимогливість до ґрунтів. Найкраще вона відчуває себе на чорноземах. Якщо вирощувати чину на бідних піщаних і супіщаних землях, обов’язково потрібно вносити фосфорні добрива.
Висіваємо чину навесні якомога раніше рядовим способом. В ряду між рослинами залишаємо відстань 5-6 см, між рядами – 20-30 см. Догляд полягає в регулярному просапуванні і розпушуванні ґрунту, в суху погоду посіви вимагають поливу. Збір врожаю починаємо, коли пожовтіє приблизно 75% бобів. Хоча боби чини і не так розтріскуються при дозріванні, як у інших зернобобових культур, все ж з їх збиранням спізнюватися не можна.
Як правило, ми залишаємо боби дозрівати у валках, а потім обмолочуємо їх. Використовуємо чину посівну і як продовольчу культуру, і як кормову (зелена маса, свіжа і у вигляді сіна). Готуємо з зерна різноманітні страви. В результаті теплової обробки вони виходять дуже приємними на смак. Також використовуємо молоді пагони цієї рослини в якості добавки в супи, салати і закуски. У східних країнах чину, як правило, використовують замість гороху.
Завдяки корисним властивостям і нескладній техніці вирощування однією з найбільш поширених культур сімейства бобових став горох. Він найхолодостійкіший серед своїх родичів, не вимогливий до складу і родючості ґрунту. Посів гороху починаємо напровесні, коли в ґрунті ще достатньо вологи, необхідної для проростання насіння. Висіваємо горох на сонячній ділянці, який удобрює восени. Навесні вносимо в кожну лунку по 30-50 г деревної золи. Якщо сіємо рядками, додаємо золу і в рядок.
У свою колекцію бобових відібрали тільки найкращі сорти гороху: Альфа, Вікма, Цукровий, Шеститижневий, Адагумський, Делікатесний, Чудо Кельведона, Фаворит, Каскад. Всі вони підходять для вживання в свіжому і консервованому вигляді.
Марія Похитун, овочівник-експериментатор, смт Липова Долина Сумської області.
Любительская астрономия за последние годы стремительно развивается, и все больше людей стремятся взглянуть на звёздное…
Портулак чрезвычайно живучий сорняк, от которого крайне трудно избавиться. Это растение может стать большой проблемой…
Солнечная активность растет. Что прогнозируют на выходные?
ПФУ сообщил, кому из пенсионеров придется ежегодно проходить проверку. Рассказываем о двух способах подтвердить право…
Украине нужен европейский подход к уходу за пожилыми людьми. В парламенте предложили создать новую систему…
В Украине сбор дикорастущих ресурсов регулируется законодательством. Речь идет не только о грибах, но и…