No menu items!
Среда, 24 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЇжте бобові - будете здорові!

Їжте бобові — будете здорові!

Ми відкрили для себе бобові культури дуже давно. З року в рік поповнюємо колекцію рослин цього сімейства новими видами та сортами. Звичайно, перше місце серед них на нашій ділянці посідає квасоля. Про неї ми розповімо в найближчих номерах. Сьогодні хочемо познайомити читачів з іншими представниками великої родини бобових, які, повірте, заслуговують на увагу.     […]

Ми відкрили для себе бобові культури дуже давно. З року в рік поповнюємо колекцію рослин цього сімейства новими видами та сортами. Звичайно, перше місце серед них на нашій ділянці посідає квасоля. Про неї ми розповімо в найближчих номерах. Сьогодні хочемо познайомити читачів з іншими представниками великої родини бобових, які, повірте, заслуговують на увагу.

   

Сочевиця — невибаглива культура

Почнемо з сочевиці. За своїми смаковими і поживними якостями сочевиця займає одне з перших місць серед зернових бобових культур. Вона настільки багатогранна, що здатна підлаштуватися під найвибагливіші смаки і при цьому не втратити свій власний характер. Сочевиця розварюється краще, ніж інші бобові. Це один з небагатьох екологічно чистих продуктів, оскільки не накопичує нітрати і радіонукліди.

Сочевиця трав’янистий однорічник заввишки 20-70 см. Їстівні боби бувають різного забарвлення: чорні, коричневі, зелені і червоні (в залежності від сорту). Ця культура досить невибаглива у вирощуванні, здатна переносити тривалу посуху і короткочасні заморозки до -4-5оС. За розміром бобів сочевиця ділиться на великонасінну і дрібнонасінну.

Ми вирощуємо дрібнонасінну – найневибагливішу і посухостійку. І хоча вона любить добре удобрені, пухкі, суглинисті або супіщані ґрунти, ми приручили її до свого чорнозему.

Хороші попередники для цієї культури – кукурудза і картопля. Добриво під неї вносимо восени. Як тільки навесні зійде сніг, висіваємо сочевицю на відкриті сонячні місця. Іноді перед посівом для підвищення врожайності замочуємо насіння в стимуляторі росту або воді. Потім просушуємо його і висіваємо у борозенки на глибину 5 см, між рядами залишаємо відстань 15 см, між рослинами – 10 см.

Основний догляд за сочевицею полягає в розпушуванні ґрунту, видаленні бур’янів, збільшенні кількості поливів після появи зав’язі. Але найголовніше правило — видалити бур’яни, як тільки з’являться перші сходи. У сочевиці є свої особливості розвитку. Перші 5-6 тижнів вона росте досить повільно, а коли відцвіте, починає розвиватися набагато інтенсивніше. Боби дозрівають нерівномірно, спочатку нижні, потім верхні. Тому під час збирання врожаю нам доводиться підлаштовуватися і в першу чергу збирати нижні побурілі боби. Іноді вішаємо зірвані рослини під навіс, щоб дозріли верхні боби.

З сочевиці можна приготувати дуже багато різноманітних страв: і ароматні супи, і цілющий хліб, і ситний плов, і пісні котлети. Особливо подобається нам сочевична каша, яка благотворно впливає на обмін речовин, зміцнює серцево-судинну систему, збагачує організм вітамінами.

    

Нут не боїться холоду і спеки

Нут, або баранячий горох – однорічна рослина, висотою 25-80 см, з прямими розгалуженими стеблами. Це культура континентального клімату, теплолюбна і холодостійка одночасно. Характерна риса нуту – надзвичайна посухостійкість, що важливо для областей з жарким кліматом. Поряд з цим за морозостійкістю нут посідає перше місце серед зернобобових культур. При помірній зимі і пізньоосінньому посіві прекрасно зимує у фазі проростків під сніговим покривом, витримуючи короткочасне зниження температури повітря до -25оС. Навесні після танення снігу проростки витримують заморозки до -16оС, дорослі рослини не гинуть при -8оС.

Найкраще нут росте на піщаних і засолених ґрунтах. З усіх сортів ми вибрали Ювілейний. Полюбили його за високу врожайність і хороші смакові якості зерна. Саме цьому сорту віддаємо перевагу з року в рік.

Висіваємо нут дуже рано, оскільки його насіння проростає при температурі не нижче 4-5оС. Насіння закладаємо на глибину 7-8 см. Оптимальна густота посіву – 50 рослин на 1 погонний метр. Перед посівом насіння замочуємо у воді на 6-12 годин. Проростає воно довго, тому за посушливої погоди (квітень, травень) ділянку поливаємо. Вегетаційний період нуту становить 80-120 днів.

Основний догляд за рослинами – просапування міжрядь, видалення бур’янів. Боби нуту дозрівають дружно і рівномірно. Стебла практично не вилягають. Напівсухі рослини з пожовклими бобами витягаємо з коренем, складаємо в снопики, пов’язуємо і розвішуємо на горищі або під навісом до повного дозрівання.

Обмолочуємо боби по мірі необхідності. Насіння не втрачає схожість протягом 10-ти і більше років. За своїми смаковими якостями нут близький до гороху посівного. Він багатий на білки, вуглеводи, в його складі багато жиру і клітковини. Варимо з нього супи та каші. Смачне смажене зерно додаємо в соуси і холодні закуски. Насіння також використовуємо як корм для домашньої живності.

     

Чина для господарства і господаря

Одна з найбільш маловідомих культур для городників – чина. Її рід налічує більше 150 однорічних і багаторічних видів. Найбільшого поширення набула чина посівна. Нас вона зацікавила в першу чергу як сидерат. Помірна тіньовитривалість рослини дозволяє їй рости в півтіні під плодовими деревами, тим самим насичуючи їх прикореневу зону азотом. Стебла чини посівної вилягаючі або прямі, досягають 30-50 см у висоту. Насіння чотиригранне, що нагадує зуб.

На своїй ділянці вирощуємо великонасінний сорт чини посівної Степова 21. Він не дуже вимогливий до ґрунту і вельми морозостійкий. Насіння починає проростати при температурі 1-2оС, сходи витримують короткочасні заморозки. Чина – посухостійка культура. Рослина легко переносить нетривалу ґрунтову і повітряну засуху. На цей час воно припиняє зростання, а коли отримує вологу, знову починає рости і дає хороший урожай.

Однією з позитивних особливостей чини вважається невимогливість до ґрунтів. Найкраще вона відчуває себе на чорноземах. Якщо вирощувати чину на бідних піщаних і супіщаних землях, обов’язково потрібно вносити фосфорні добрива.

Висіваємо чину навесні якомога раніше рядовим способом. В ряду між рослинами залишаємо відстань 5-6 см, між рядами – 20-30 см. Догляд полягає в регулярному просапуванні і розпушуванні ґрунту, в суху погоду посіви вимагають поливу. Збір врожаю починаємо, коли пожовтіє приблизно 75% бобів. Хоча боби чини і не так розтріскуються при дозріванні, як у інших зернобобових культур, все ж з їх збиранням спізнюватися не можна.

Як правило, ми залишаємо боби дозрівати у валках, а потім обмолочуємо їх. Використовуємо чину посівну і як продовольчу культуру, і як кормову (зелена маса, свіжа і у вигляді сіна). Готуємо з зерна різноманітні страви. В результаті теплової обробки вони виходять дуже приємними на смак. Також використовуємо молоді пагони цієї рослини в якості добавки в супи, салати і закуски. У східних країнах чину, як правило, використовують замість гороху.

    

Гороху ніколи багато не буває

Завдяки корисним властивостям і нескладній техніці вирощування однією з найбільш поширених культур сімейства бобових став горох. Він найхолодостійкіший серед своїх родичів, не вимогливий до складу і родючості ґрунту. Посів гороху починаємо напровесні, коли в ґрунті ще достатньо вологи, необхідної для проростання насіння. Висіваємо горох на сонячній ділянці, який удобрює восени. Навесні вносимо в кожну лунку по 30-50 г деревної золи. Якщо сіємо рядками, додаємо золу і в рядок.

Як правило, насіння висівають рядовим способом через 6-7 см, з міжряддями 16-22 см, насіння закладаємо на глибину 4-5 см. Намагаємося регулярно його поливати, підживлень навесні ніяких не робимо. Щоб продовжити час використання гороху в свіжому вигляді, сіємо в кілька термінів з кінця квітня до кінця травня. Практикуємо спільні посіви. Горох добре поєднується з редискою, морквою і кукурудзою. У міжряддях гороху, в основному, саджаємо цукрову кукурудзу, яка служить для нього шпалерами, а горох підгодовує кукурудзу азотом.

У свою колекцію бобових відібрали тільки найкращі сорти гороху: Альфа, Вікма, Цукровий, Шеститижневий, Адагумський, Делікатесний, Чудо Кельведона, Фаворит, Каскад. Всі вони підходять для вживання в свіжому і консервованому вигляді.

Марія Похитун, овочівник-експериментатор, смт Липова Долина Сумської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине