Статьи

Нова перспективна культура для городників і фермерів — фіцефалія

Ось уже 15 років поспіль я вирощую дивовижні фіголисті гарбузи. Зовні вони схожі на всім відомий кавун. Рослина дуже врожайна, грядки просто усипані плодами. Фіголистий гарбуз (фіцефалія) – один із небагатьох окультурених видів багаторічного гарбуза, який в умовах України вирощується як однорічна культура.

      

3-4 кущики достатньо для сотки

Родом він з тропічної Америки. Культивують його в Аргентині, Перу, Мексиці, Чилі.

В XVI-XVII століттях потрапив до Франції, Португалії, а згодом до Німеччини, Японії, Філіппін.

В умовах України дає стабільні і високі врожаї і почувається, як удома.

Фіголистий гарбуз – трав’яниста ліана, з довгими п’ятигранними стеблами і серцеподібним, схожим на інжирне (фігове дерево) листям. Спосіб вирощування фіголистих гарбузів майже нічим не відрізняється від звичайних твердошкірих мускатних гарбузів, проте є деякі особливості. Оскільки стебла дуже плетисті, і у міжвузлях часто утворюються додаткові корінці, які, приростаючи, створюють додаткові розгалуження нових бічних пагонів. Таким чином, один кущ може вкрити велику ділянку, що обов’язково потрібно врахувати під час висаджування.

Принагідно хочу зазначити, що висаджені 3-4 кущики гарбузів з відстанню між лунками 2,5-3 м здатні покрити площу в одну сотку. Бували в мене випадки, що мої фіголисті «втікали» на сусідське подвір’я і там давали сусідам уже на їхніх городах плоди, за рахунок утворення додаткового власного коріння.

Мої смугастики часто забираються на грушу, іргу, абрикос і гойдаються гарбузи на деревах аж до осені, поки не прийде час їх збирати на зберігання.

Пробував їх вирощувати на шпалері із поліпропіленового шпагату – чудово виходить, а видовище просто казкове. Дехто – сміявся, а дехто – був у захваті від такої захопливої краси.

      

Ніколи не перезапилюється

Щодо біологічних особливостей, фіголистий гарбуз – теплолюбна рослина, найкраща температура для розвитку і росту 18-25оС. Але може переносити і короткочасні заморозки до -3-4оС. А тому я, дещо ризикуючи, висаджую фіцефалію у два строки. В перший раз висіваю разом із картоплею, це зазвичай буває у нашій місцевості після Благовіщення, але не пізніше 15-20 квітня.

А вдруге, якщо не дай Боже прихопив мороз і земля добряче промерзла, висаджую після 25 квітня. Але, слава Богу, такого в нас ще жодного разу не траплялося. Насіння фіголистого гарбуза має високу схожість, а тому в ямку кладу 1-2 насінини.

Щоб одержати високий урожай, під час посадки в ямку вношу 1,5-2 кг перегною і склянку деревного попелу, ретельно змішую їх з ґрунтом. Насіння висіваю на глибину 4-6 см.

Висіяне таким способом насіння після появи сходів мульчую перегноєм (сипцем) 3-4-річної давності, це поліпшує тепловий режим і запобігає появі ґрунтової кірки і надмірному росту бур’янів. Вегетаційний період досить тривалий і біологічна стиглість плодів настає через 160-180 днів після появи сходів. Ось чому я так рано їх висіваю.

За ці 5-6 місяців догляду за рослинами слідкую, щоб не було бур’янів, їх знищую, а ось шкідників і хвороб за 15 років вирощування жодного разу на рослинах не бачив.

Врожай збираю до настання заморозків, наприкінці вересня або у жовтні.

Минулоріч гарбузи збирав 10 листопада, погода цьому сприяла.

Фіголистий гарбуз – однодомна рослина, тобто така, на якій одночасно є як чоловічі, так і жіночі квітки. Запилення проводять бджілки в теплу бездощову погоду. І ще одна дуже важлива характерна особливість полягає у тому, що гарбуз ніколи не перезапилюється зі своїми родичами.

       

Зберігається до нового врожаю

Шкірка у фіголистого гарбуза тверда, наче панцир у черепахи, м’якуш соковитий, білосніжний з чорним плескатим насінням. Середня вага гарбузів складає 2-3 кг. Плоди треба збирати з плодоніжкою, так вони краще і довше зберігаються. З грядки їх одразу переношу у приміщення, щоб уникнути значних перепадів температури.

Зберігаю гарбузи у сухому приміщенні при температурі 10-12оС і відносній вологості повітря 80%. Лежкість у них відмінна, можуть добре зберігатися до нового врожаю.

Фіголистий гарбуз, в основному, вирощують овочівники-аматори та господарі, які тримають живність. Проте він заслуговує на більшу увагу.

А ще, з його м’якуша можна приготувати цікаву страву, яка за смаком нагадує тушковані гриби опеньки. Для цього треба взяти плід, вагою не більше 0,5-0,8 кг, звільнити м’якуш від шкірки, нарізати його на шматочки 3х3 см. 2-3 середніх цибулини нарізати напівкільцями. Викласти гарбуз і цибулю на пательню, додати 2-3 ст. ложки олії, посолити за смаком і тушкувати на помірному вогні до готовності.

Приготувати цей делікатес можна і зі стиглих смугастиків, просто доведеться звільнити м’якуш від насіння.

Іван ШУЛЬЦ, с. Вільховець Звенигородського району Черкаської області.

Новое на сайте

  • Разное

Их следует есть каждый день: семь сыров, которые приносят пользы больше всего

Твердый, мягкий или кисломолочный? Каждый вид сыра имеет свои преимущества, но есть сорта, которые считаются…

19/08/2025 07:43
  • Новости

Некоторые украинцы могут потерять право собственности на землю: кого коснется

Право собственности на земельный участок - это возможность владеть, пользоваться и распоряжаться им по своему…

19/08/2025 05:33
  • Новости

Погода в Украине на вторник, 19 августа

Вторник в Украине будет солнечным, прогнозируют синоптики. Антициклон по имени Kyra (карта) обусловит всюду сухую…

18/08/2025 23:49
  • Статьи

Зубная боль ночью: что делать и куда обратиться в Киеве?

Зубная боль всегда возникает не вовремя, но особенно неприятно, когда она беспокоит ночью. В такие…

18/08/2025 23:27
  • Новости

Магнитные бури во вторник, 19 августа 2025 года: какой прогноз дают специалисты

Очень важно в дни с магнитными бурями и накануне уделять особое внимание здоровью

18/08/2025 23:10
  • Новости

ПриватБанк неожиданно ограничил возможности использования своих карт для пожилых клиентов

Клиенты заподозрили ПриватБанк в эйджизме после резких изменений в условиях кредитования пенсионеров.

18/08/2025 21:59