No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк виростити годжі на підвіконні?

Як виростити годжі на підвіконні?

Годжi — це виходець з Гімaлаїв, чагарник висотою до 3 м, з літа до осені він вкритий довгастими (2-З см) червоними ягодами, солодкувато-гіркого смаку, з унікальним набором вітамінів i мінералів, якi в сушеному вигляді схожі на родзинки. Ягоди годжi ще називають «червоними діамантами». До речі, ця культура з року в рiк займає все більші площі […]

Годжi — це виходець з Гімaлаїв, чагарник висотою до 3 м, з літа до осені він вкритий довгастими (2-З см) червоними ягодами, солодкувато-гіркого смаку, з унікальним набором вітамінів i мінералів, якi в сушеному вигляді схожі на родзинки. Ягоди годжi ще називають «червоними діамантами». До речі, ця культура з року в рiк займає все більші площі i набуває популярності по всій Європі. Китайці цю ягоду використовують тисячоліттями. В Україні про неї почали говорити з початком XXI століття.

    

Росте навіть у квартирі

Що являє собою кущ годжi? Це, перш за все, стовбур висотою до 1 м, гілки вкриті тонкими колючками, квіточки маленькі, лілового кольору, цвітуть з червня по жовтень i їх дуже люблять бджоли, а плоди дозрівають з липня i до морозів. Найкраще висаджувати годжі в рядок (це дає можливість зробити шпалеру), щоб легше було формувати. Годжi — перехреснозапильна культура, тому для гарного плодоношення потрібно мати не менше двох кущів.

Копають яму 50х50х50 см. Дають одне відро перегною i 1 л попелу. Відстань між рослинами повинна бути 2-2,5 м, але допускається і 1,5 м, проте не менше. Між рядками залишаємо 2-3 м.

Годжi також можна вирощувати i в квартирі. Головне — більше світла i глибокі контейнери, адже у рослини стержневий корінь. Ці кущі люблять світло, але i невелику тінь переносять добре.

В світі існує понад 40 різновидів годжі, проте лікувальну і харчову цінність мають тібетський і китайський.

Вже не один рiк вирощую годжі i вважаю, що кожен, хто любить землю має посадити цю рослину. В мене кущі займають почесне місце на винограднику, який нaлічує близько 80 комплексностійких столових i технічних сортів винограду.

Розмноження годжi можна проводити трьома способами: насінням, живцями i відводками. Перші ягоди досить часто бувають дрібними, але з кожним роком рослина стає бiльш потужною, разом з цим крупнішають i плоди, котрі також стають бiльш якісними i поживнішими.

     

Два способи формування

Формування годжi проводять двома способами. При першому класичному способі залишають 3-5 найбільш сильних i довгих пагонів, інші вирізують. Це роблять в перші 2-3 роки. Наступного року на скелетній гілці залишають 1-2 пагони довжиною 30-50 см. Це будуть, так звані, «плечі», на яких наступного року залишають 3-4 плодові гiлки. Надалі щорічно підрізають плодові гілки поточного року, залишаючи на кожній 2-4 бруньки. Завдяки такій сильній обрізці стимулюється ріст молодих пагонів, які і дадуть урожай.

При другому способі — годжі формують у вигляді дерева. Вирізають всі гілки, крім однієї, яка повинна бути потужна і найдовша. Залишають стовбур висотою 1,5 м, все, що знаходиться нижче, вирізають, в подальшому формують як при першому способі. В результаті ми отримаємо годжі, яке нагадуватиме плакучу вербу.

Взагалі обрізка годжі повністю нагадує обрізку винограду.

     

10 лікувальних властивостей

Ягоди годжі — справжній скарб, в них містяться безліч вітамінів та мікроелементів, а саме В1, В2, В6, Е, С, 21 мінерал, 18 амінокислот, 4 незамінні полісахариди, яких до речі немає в жодному продукті харчування. Лише заліза в годжі в 15 разів більше, ніж у шпинаті.

Годжі має сильну антиоксидантну дію, яка запобігає розвитку і появі ракових захворювань, підтримує нормальний кров’яний тиск, нормалізує рівень цукру в крові, покращує здоров’я ока і зір, підтримує здорову роботу печінки і нирок, допомагає знизити вагу і омолоджує організм, підвищує імунітет, активізує лібідо, покращує сон і знімає стрес, надає додаткову енергію і силу.

Ягоди годжі слід вживати в їжу тільки висушеними. Рекомендована доза на добу для дорослої людини становить 15-30 г.

Чай з ягодами годжі — смачний і ароматний. Кожного ранку до зеленого чаю додаю 8-10 ягід. Пити треба в першій половині дня, тому що тонізує і бадьорить.

Для схуднення: 1 ст. ложку ягід треба залити 0,5 л окропу, настояти в термосі або чайнику протягом 30 хвилин. Вживати 2 рази на день.

Ягоди годжі можна додавати до каші, коктейлів, салатів, випічки і навіть супів.

Обов’язково посадіть годжі у своєму садку! Ця рослина допоможе вам бути завжди у тонусі!

Богдан ІВАНІЧОК, садівник-експериментатор, м. Івано-Франківськ.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине