Плоди гарбуза ботаніки називають ягодами. І ці «ягоди» чи не найбільші в світі. Думаю, більшість городників вирощували знаменитий гарбуз-гігант Титан або інші, не менш великоплідні — Атлантичний гігант, Золотий мамонт. Вага цих гарбузів-рекордсменів може сягати 100 кг і навіть більше. На жаль, вони містять насіння зі щільною світло-коричневою оболонкою і заготівельники його не приймають. Тому вигідніше вирощувати сорти Український багатоплідний, Болгарка, Данка Полка. Вони дещо поступаються за врожайністю попереднім, проте дають 10-12 кг сухого насіння з 1 сотки, котре реалізується за найвищою ціною.
Цікавим вважаю голонасінний гарбуз. Найкращий з таких — Міранда, італійської селекції. Він містить багато маслянистого насіння темно-сірого кольору без оболонки.
Гарбуз — смачний і корисний овоч. Проте згадані вище сорти мають, в основному, кормове та технічне призначення. До столових вимоги інші. Тут цінують невеликі, або навіть маленькі, так звані порційні гарбузи, які за один-два рази можна використати повністю.
Серед інших вимог — добрі смакові якості та високий вміст цукру, бета-каротину та інших корисних речовин.
Ще варто згадати знаменитий кавбуз (міжвидовий гібрид кавуна і гарбуза), який створено в Інституті генетики України. Він успадкував характерні властивості двох батьків — має добрий смак і високий вміст цукру та бета-каротину.
Серед закордонних солодких гарбузів, також є гарні сорти, від яких не варто відмовлятися.
Два роки тому на ринку у Вінниці я побачив дивовижно красиві гарбузики. Продавець відразу почав нахвалювати свій товар: «Це найкращий у світі столовий гарбуз — Хоккайдо.
Повна його назва — Ючики Курі Хоккайдо. Сік та цукати з цього гарбузика Асоціація охорони здоров’я Японії внесла до списку найкращих продуктів і рекомендує їх для шкільного харчування.
А керівники комп’ютерних фірм замовляють для своїх підлеглих гарбузові цукати, тому що вони поліпшують розумову діяльність.
Ще один цікавий представник Сходу — китайський столовий гарбуз Зимовий солодкий. Це смачний, солодкий і соковитий гарбуз, з рекордним для гарбузових вмістом цукру — 15%.
Гарбузи придатні для приготування різноманітних страв та отримання соку. За нормальних умов вирощування їхня вага може сягати 8-12 кг. Зимовий солодкий охоче поїдають птиця та домашні тварини. Він цікавий і як кормова культура з тривалим періодом зберігання.
Дана — відносно новий сорт столового гарбуза афганської селекції. Довжина овоча сягає 1 м і навіть більше, маса — 6-8 кг. Шкірка має рожевий відтінок. М’якуш оранжево-рожевий, солодкий, м’ясистий.
Ще один цікавий, поділений на дольки гарбуз Каравай, але його вага не перевищує 2 кг. Родить дуже рясно. Чудовий порційний гарбуз для приготування різних страв.
Валерій Іванович Мельник, с. Червнявка, Оратівський район, Вінницька область.
Часть украинцев могут получить единовременную денежную помощь в размере от 2500 до 25 тысяч гривен.
При создании интерьера дома проект имеет большое значение. Это многоступенчатый процесс, который подразумевает некоторые сложности:…
Тариф на электроэнергию в мае не увеличится для бытовых потребителей. Впрочем, части украинцев позволят платить…
Пенсии в Украине выросли. Впрочем, ненамного. Стало известно, какие пенсионные выплаты получают треть пенсионеров.
Распределение наследства рано или поздно касается практически каждого. Сегодня попробуем разобраться, как согласно Гражданскому кодексу…
Пенсии в Украине вырастут уже со следующего месяца. Впрочем, повышение пенсионных выплат получат не все…