Плоди гарбуза ботаніки називають ягодами. І ці «ягоди» чи не найбільші в світі. Думаю, більшість городників вирощували знаменитий гарбуз-гігант Титан або інші, не менш великоплідні — Атлантичний гігант, Золотий мамонт. Вага цих гарбузів-рекордсменів може сягати 100 кг і навіть більше. На жаль, вони містять насіння зі щільною світло-коричневою оболонкою і заготівельники його не приймають. Тому вигідніше вирощувати сорти Український багатоплідний, Болгарка, Данка Полка. Вони дещо поступаються за врожайністю попереднім, проте дають 10-12 кг сухого насіння з 1 сотки, котре реалізується за найвищою ціною.
Цікавим вважаю голонасінний гарбуз. Найкращий з таких — Міранда, італійської селекції. Він містить багато маслянистого насіння темно-сірого кольору без оболонки.
Гарбуз — смачний і корисний овоч. Проте згадані вище сорти мають, в основному, кормове та технічне призначення. До столових вимоги інші. Тут цінують невеликі, або навіть маленькі, так звані порційні гарбузи, які за один-два рази можна використати повністю.
Серед інших вимог — добрі смакові якості та високий вміст цукру, бета-каротину та інших корисних речовин.
Ще варто згадати знаменитий кавбуз (міжвидовий гібрид кавуна і гарбуза), який створено в Інституті генетики України. Він успадкував характерні властивості двох батьків — має добрий смак і високий вміст цукру та бета-каротину.
Серед закордонних солодких гарбузів, також є гарні сорти, від яких не варто відмовлятися.
Два роки тому на ринку у Вінниці я побачив дивовижно красиві гарбузики. Продавець відразу почав нахвалювати свій товар: «Це найкращий у світі столовий гарбуз — Хоккайдо.
Повна його назва — Ючики Курі Хоккайдо. Сік та цукати з цього гарбузика Асоціація охорони здоров’я Японії внесла до списку найкращих продуктів і рекомендує їх для шкільного харчування.
А керівники комп’ютерних фірм замовляють для своїх підлеглих гарбузові цукати, тому що вони поліпшують розумову діяльність.
Ще один цікавий представник Сходу — китайський столовий гарбуз Зимовий солодкий. Це смачний, солодкий і соковитий гарбуз, з рекордним для гарбузових вмістом цукру — 15%.
Гарбузи придатні для приготування різноманітних страв та отримання соку. За нормальних умов вирощування їхня вага може сягати 8-12 кг. Зимовий солодкий охоче поїдають птиця та домашні тварини. Він цікавий і як кормова культура з тривалим періодом зберігання.
Дана — відносно новий сорт столового гарбуза афганської селекції. Довжина овоча сягає 1 м і навіть більше, маса — 6-8 кг. Шкірка має рожевий відтінок. М’якуш оранжево-рожевий, солодкий, м’ясистий.
Ще один цікавий, поділений на дольки гарбуз Каравай, але його вага не перевищує 2 кг. Родить дуже рясно. Чудовий порційний гарбуз для приготування різних страв.
Валерій Іванович Мельник, с. Червнявка, Оратівський район, Вінницька область.
Сегодня отмечают 24 ежегодных памятных дат. Среди них – День памяти жертв голодоморов в Украине,…
Предлагаем приготовить бюджетный и легкий торт на основе кефира, который обязательно понравится всем любителям шоколадно-карамельного…
Пижама – домашняя одежда для сна и отдыха, которая характеризуется комфортом ношения и мягкостью ткани.…
После перехода на новоюлианский календарь дата Дня святого Николая изменилась. Православная церковь Украины с прошлого…
Будет ли в субботу тепло или готовиться к дождям и снегу? Что говорят синоптики.
Будет ли геомагнитная активность повышена в этот уикенд? Какие прогнозы делают эксперты..