Плоди гарбуза ботаніки називають ягодами. І ці «ягоди» чи не найбільші в світі. Думаю, більшість городників вирощували знаменитий гарбуз-гігант Титан або інші, не менш великоплідні — Атлантичний гігант, Золотий мамонт. Вага цих гарбузів-рекордсменів може сягати 100 кг і навіть більше. На жаль, вони містять насіння зі щільною світло-коричневою оболонкою і заготівельники його не приймають. Тому вигідніше вирощувати сорти Український багатоплідний, Болгарка, Данка Полка. Вони дещо поступаються за врожайністю попереднім, проте дають 10-12 кг сухого насіння з 1 сотки, котре реалізується за найвищою ціною.
Цікавим вважаю голонасінний гарбуз. Найкращий з таких — Міранда, італійської селекції. Він містить багато маслянистого насіння темно-сірого кольору без оболонки.
Гарбуз — смачний і корисний овоч. Проте згадані вище сорти мають, в основному, кормове та технічне призначення. До столових вимоги інші. Тут цінують невеликі, або навіть маленькі, так звані порційні гарбузи, які за один-два рази можна використати повністю.
Серед інших вимог — добрі смакові якості та високий вміст цукру, бета-каротину та інших корисних речовин.
Ще варто згадати знаменитий кавбуз (міжвидовий гібрид кавуна і гарбуза), який створено в Інституті генетики України. Він успадкував характерні властивості двох батьків — має добрий смак і високий вміст цукру та бета-каротину.
Серед закордонних солодких гарбузів, також є гарні сорти, від яких не варто відмовлятися.
Два роки тому на ринку у Вінниці я побачив дивовижно красиві гарбузики. Продавець відразу почав нахвалювати свій товар: «Це найкращий у світі столовий гарбуз — Хоккайдо.
Повна його назва — Ючики Курі Хоккайдо. Сік та цукати з цього гарбузика Асоціація охорони здоров’я Японії внесла до списку найкращих продуктів і рекомендує їх для шкільного харчування.
А керівники комп’ютерних фірм замовляють для своїх підлеглих гарбузові цукати, тому що вони поліпшують розумову діяльність.
Ще один цікавий представник Сходу — китайський столовий гарбуз Зимовий солодкий. Це смачний, солодкий і соковитий гарбуз, з рекордним для гарбузових вмістом цукру — 15%.
Гарбузи придатні для приготування різноманітних страв та отримання соку. За нормальних умов вирощування їхня вага може сягати 8-12 кг. Зимовий солодкий охоче поїдають птиця та домашні тварини. Він цікавий і як кормова культура з тривалим періодом зберігання.
Дана — відносно новий сорт столового гарбуза афганської селекції. Довжина овоча сягає 1 м і навіть більше, маса — 6-8 кг. Шкірка має рожевий відтінок. М’якуш оранжево-рожевий, солодкий, м’ясистий.
Ще один цікавий, поділений на дольки гарбуз Каравай, але його вага не перевищує 2 кг. Родить дуже рясно. Чудовий порційний гарбуз для приготування різних страв.
Валерій Іванович Мельник, с. Червнявка, Оратівський район, Вінницька область.
В 2026 году в Украине меняются условия выхода на пенсию по возрасту. Это может стать…
Рождество ассоциируется с домашним уютом и вкусной выпечкой, но не все готовы проводить часы на…
Во время отопительного сезона часть потребителей может получить денежную компенсацию за потребленную электроэнергию. Выплаты осуществляются…
Во время отключений света многие люди инстинктивно тянутся к смартфону. Врачи объясняют, почему чтение новостей…
В сезон холодов многие люди сталкиваются с усталостью и подавленным настроением. Врачи обратили внимание на…
Мировая тенденция удешевления молочной продукции докатилась и до Украины. Потребителям это выгодно, но что будет…