Статьи

Рейтинг найсолодших сортів гарбуза

Плоди гарбуза ботаніки називають ягодами. І ці «ягоди» чи не найбільші в світі. Думаю, більшість городників вирощували знаменитий гарбуз-гігант Титан або інші, не менш великоплідні — Атлантичний гігант, Золотий мамонт. Вага цих гарбузів-рекордсменів може сягати 100 кг і навіть більше. На жаль, вони містять насіння зі щільною світло-коричневою оболонкою і заготівельники його не приймають. Тому вигідніше вирощувати сорти Український багатоплідний, Болгарка, Данка Полка. Вони дещо поступаються за врожайністю попереднім, проте дають 10-12 кг сухого насіння з 1 сотки, котре реалізується за найвищою ціною.

     

Славута – національний стандарт

Цікавим вважаю голонасінний гарбуз. Найкращий з таких — Міранда, італійської селекції. Він містить багато маслянистого насіння темно-сірого кольору без оболонки.

Гарбуз — смачний і корисний овоч. Проте згадані вище сорти мають, в основному, кормове та технічне призначення. До столових вимоги інші. Тут цінують невеликі, або навіть маленькі, так звані порційні гарбузи, які за один-два рази можна використати повністю.

Серед інших вимог — добрі смакові якості та високий вміст цукру, бета-каротину та інших корисних речовин.

Вітчизняні селекціонери створили чимало гарних столових сортів. Один із найкращих — Новинка, що має булавоподібну форму з невеликою насіннєвою камерою. Не поступається й Славута — плоско-округлий гарбуз, вагою до 7-8 кг, якому свого часу було присвоєно звання «Національний стандарт України». М’якуш у цих гарбузів товстий, соковитий, смачний, темно-оранжевого кольору і містить 10-12% цукру та до 12мг% каротину.

Ще варто згадати знаменитий кавбуз (міжвидовий гібрид кавуна і гарбуза), який створено в Інституті генетики України. Він успадкував характерні властивості двох батьків — має добрий смак і високий вміст цукру та бета-каротину.

 

Хоккайдо зі смаком моркви

Серед закордонних солодких гарбузів, також є гарні сорти, від яких не варто відмовлятися.

Два роки тому на ринку у Вінниці я побачив дивовижно красиві гарбузики. Продавець відразу почав нахвалювати свій товар: «Це найкращий у світі столовий гарбуз — Хоккайдо. Японський сорт має найвищу дегустаційну оцінку та найліпші смакові якості». Я виростив цей гарбуз і був від нього у захваті. Невеличкі порційні плоди, вагою 1-2 кг — справжня знахідка. Вони дуже смачні і солодкі. За смаком нагадують моркву, а характерний гарбузовий присмак практично відсутній. Очевидно, саме тому він отримав високу дегустаційну оцінку.

Повна його назва — Ючики Курі Хоккайдо. Сік та цукати з цього гарбузика Асоціація охорони здоров’я Японії внесла до списку найкращих продуктів і рекомендує їх для шкільного харчування.

А керівники комп’ютерних фірм замовляють для своїх підлеглих гарбузові цукати, тому що вони поліпшують розумову діяльність.

Ще один цікавий представник Сходу — китайський столовий гарбуз Зимовий солодкий. Це смачний, солодкий і соковитий гарбуз, з рекордним для гарбузових вмістом цукру — 15%.

Гарбузи придатні для приготування різноманітних страв та отримання соку. За нормальних умов вирощування їхня вага може сягати 8-12 кг. Зимовий солодкий охоче поїдають птиця та домашні тварини. Він цікавий і як кормова культура з тривалим періодом зберігання.

Дана — відносно новий сорт столового гарбуза афганської селекції. Довжина овоча сягає 1 м і навіть більше, маса — 6-8 кг. Шкірка має рожевий відтінок. М’якуш оранжево-рожевий, солодкий, м’ясистий.

Серед численних європейських делікатесних гарбузів Мускат де Прованс (Франція), чи не найкращий. Цей гарбуз пізньостиглий (вегетаційний період 105-110 днів), тому з посівом не варто запізнюватись. Гарбуз має оригінальну, поділену на дольки форму та темно-оранжевий колір. М’якуш насичено-оранжевий, дуже щільний, з рекордним вмістом бета-каротину. На вигляд гарбузи наче і не дуже великі, а спробуєш підняти, то відразу з подивом розумієш, що він потягне на 8-10 кг.

Ще один цікавий, поділений на дольки гарбуз Каравай, але його вага не перевищує 2 кг. Родить дуже рясно. Чудовий порційний гарбуз для приготування різних страв.

Валерій Іванович Мельник, с. Червнявка, Оратівський район, Вінницька область.

Новое на сайте

  • Новости

Праздники и народные приметы 23 ноября – почему сегодня нужно освятить в церкви соль и хлеб

Сегодня отмечают 24 ежегодных памятных дат. Среди них – День памяти жертв голодоморов в Украине,…

23/11/2024 06:21
  • Новости

Самый удачный домашний торт на кефире: составит достойную конкуренцию «Медовику» и «Наполеону»

Предлагаем приготовить бюджетный и легкий торт на основе кефира, который обязательно понравится всем любителям шоколадно-карамельного…

23/11/2024 05:23
  • Статьи

Пижама для девочки – уютная красота дома

Пижама – домашняя одежда для сна и отдыха, которая характеризуется комфортом ношения и мягкостью ткани.…

23/11/2024 00:20
  • Новости

Новая дата: когда День святого Николая в 2024 году — что категорически запрещено делать

После перехода на новоюлианский календарь дата Дня святого Николая изменилась. Православная церковь Украины с прошлого…

22/11/2024 23:55
  • Новости

Погода в Украине на субботу, 23 ноября

Будет ли в субботу тепло или готовиться к дождям и снегу? Что говорят синоптики.

22/11/2024 23:30
  • Новости

Магнитные бури в субботу, 23 ноября

Будет ли геомагнитная активность повышена в этот уикенд? Какие прогнозы делают эксперты..

22/11/2024 23:05