No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСумський перець смачніший, ніж закордонний

Сумський перець смачніший, ніж закордонний

Олександр Миколайович та Галина Борисівна Колодьки з с. Хухра Охтирського району Сумської області уже більше 16 років займаються вирощуванням на своїй присадибній ділянці овочевих культур, причому лише з власного насіння, яке правильно збирають і правильно зберігають. Галина Борисівна перебуває на заслуженому відпочинку, своє життя вона присвятила медицині, а Олександр Миколайович трудиться на ветеринарній ниві. Поєднує […]

Олександр Миколайович та Галина Борисівна Колодьки з с. Хухра Охтирського району Сумської області уже більше 16 років займаються вирощуванням на своїй присадибній ділянці овочевих культур, причому лише з власного насіння, яке правильно збирають і правильно зберігають.
Галина Борисівна перебуває на заслуженому відпочинку, своє життя вона присвятила медицині, а Олександр Миколайович трудиться на ветеринарній ниві. Поєднує їх не лише любов один до одного, яку вони пронесли крізь роки, а й спільне захоплення — городництво. Вони — прихильники традиційних культур.

Першими на ділянці подружжя з’явилися томати, про них Олександр та Галина Колодьки можуть розповідати годинами, вони на городі — найголовніші. За ними йдуть перець (солодкий та гіркий) і баклажани. Це трійка улюбленців, без яких на будь-якій ділянці буде порожньо, упевнений Олександр Миколайович.

А ще родина Колодьків намагається якомога менше користуватися хімічними препаратами. З добрив найкращими вважають переброжений курячий послід та настій кропиви.

Все починається з насіння

На сьогодні в нашій колекції налічується більше 30 сортів солодкого перцю, з якими ми не розлучаємось вже багато років.

До сортів, які не потребують великої уваги, добре вирощуються у відкритому ґрунті, не реагують на сонячну спеку належать такі, як Раджа, Людмила, Мотильок, Аден, Червоний бик, Царевич, Анастасія, Айвенго, Руслан, Садове кільце. Та все ж «важковаговики» Симфонія, Любимчик, Гладіатор, Ринковий, Сонце Італії, Гурме, Корно-Ді-Торо, Сибірський бонус потребують до себе уваги. Через сильну літню спеку цей перець вирощуємо у теплицях, там він себе добре почуває, повільно набираючи колір, що впливає на смакові якості, ринковий вигляд та якісну заготівлю насіння. Не відкриємо секрет — кожному сорту потрібен індивідуальний підхід. А ще, будь-який урожай починається з насіння.

За 10-12 днів до висіву готуємо ґрунтосуміш, якщо вона не була завчасно заготовлена з осені. Для цього беремо у рівних частинах поверхневу землю і трирічний гній (сипець), добряче перемішуємо. На одне відро цієї суміші додаємо 0,5 л деревного попелу та, по можливості, 1 кг річкового піску. Вищезгадані компоненти потрібно все-таки заготовляти з осені.

Насіння дезинфікуємо у слабо-рожевому розчині марганцево-кислого калію протягом 20-25 хвилин (до речі марганець реалізують аптеки, які були колись державними). Далі — промивка, просушка. Свіже цьогорічне насіння не потребує додаткових витрат у пророщуванні, тобто не треба проводити замочування в стимуляторах росту. Воно проростає у ящиках при температурі до +25оС на 3-5-у добу. Та все ж, якщо ви не впевнені, у якості і свіжості насіння, краще скористатися стимуляторами емістим або івін, вони допоможуть прорости вашим рослинам на 2-3 дні раніше, а ще покращать врожайність, збільшивши її на 20-30%.

Стаканчики нам не підійшли

Приблизний початок висівання насіння — це кінець лютого — перша декада березня.

В один стандартний ящик висіваємо по одному рядку 9-10 сортів насіння перцю. Поливаємо землю теплою водою (користуємось талою або дощовою), накриваємо поліетиленовою плівкою і ставимо до теплих батарей чи інших обігріваючих приладів. Після появи ростків ящики переміщуємо на підвіконня. Полив повинен бути помірним, щоб розсада не пересихала і не перезволожувалась.

З настанням потепління пікіруємо розсаду у теплиці (середина квітня). На ніч прикриваємо її агроволокном. За 3-4 тижні в теплицях розсада добре приживається, міцніє, загартовується, підростає. Вирощування у стаканчиках нам, на жаль, не підійшло.

Важливий агроприйом — підживлення рослин в період вегетації (використовуємо курячий переброжений послід у співвідношенні 1:10), а також завчасне видалення першої квітки на кущі, що дасть значно більший врожай. Не забуваємо про просапування, розпушування, мульчування ґрунту соломою чи іншими компонентами, тобто захист кореневої системи від прямих сонячних променів.

Сорти, які варто посадити

Є у нас і власний сорт Король Мамонт — перець-гігант із могутніми, розкидистими кущами, висотою до 1 м. Плоди у нього по-справжньому м’ясисті, товстостінні, в біологічній стиглості темнозелені, у технічній — глянцеві, рубіново-червоні, вагою до 450-500 г. Вдалий сорт для споживання у свіжому вигляді, консервації, приготування смачних страв. Добре підходить для вирощування у відкритому ґрунті, але в теплицях дає значно кращий врожай.

Не можемо не загадати про свої улюбені сорти, які щорічно радують щедрими врожаями.

Симфонія — ранній сорт, при достиганні плоди золотисто-жовті, 3-4-гранні, кубовидної форми, вагою 300-400 г, товстостінні, універсального використання. Висота куща до 1 м.

Любимчик — теж ранній сорт, плоди у нього рубіново-червоні, м’ясисті, вагою 300-400 г. Висота куща до 1 м.

Гладіатор — середнього строку дозрівання. Перчина при достиганні набуває лимонового та оранжевого забарвлення, конусовидна, вагою до 300 г, товстостінна.

Ринковий радує зелено-червоними плодами, вагою 300-400 г, котрі, ніби пірамідки, висять на кущі висотою 70-80 см. Вони рівні, гладенькі, товстостінні. Цей сорт — справжній красень, його не соромно показати людям.
Для любителів фаршированого перцю стане у нагоді сорт Людмила. Кущ висотою до 40 см, рясно обсипаний жовтогарячими плодами, вагою 150-200 г.
Є в нашій колекції і декоративний гіркий перець. На увагу заслуговує сорт Спис червоного дракона (рос. Копье красного дракона). Кущ у нього висотою 20-30 см, стручки червоного кольору, довжиною 5-7 см, ростуть вгору. Можна вирощувати як у закритому, так і у відкритому ґрунті. Кущ висотою 20-30 см, плоди жовтого кольору.

Олександр та Галина Колодьки, овочівники. с. Хухра, Охтирський район, Сумська область

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине