Плоди груші завжди користувались великим попитом на ринках. Адже вони — просто безцінні. В них є велика кількість цукру (6-16%), органічні кислоти (0,1-0,3%), дубильні та пектинові речовини і клітковина (до 0,4), каротин, азотисті речовини, вітаміни А, В, РР і С. Плоди груші мають менше цукру, ніж яблука, але в них менше кислоти, тому й здаються вони солодшими.
Тепло і якісні грунти
Слід відмітити, що груші потрібно багато тепла для визрівання плодів, тому ареал її поширення значно менший, ніж яблуні. А ще, ця культура полюбляє якісні ґрунти. Л.П Симиренко відмічав, що навіть в Криму груші потрібно підбирати кращі ділянки, тоді й плоди матимуть чудовий смак. Окрім цього, у неї є ще один вагомий недолік: не всі сорти сумісні з карликовою підщепою, що значно стримує вирощування саджанців бажаних сортів.
Сьогодні практично на кожній присадибній ділянці є по кілька різних сортів груш. Проте багато садівників вирощує дуже старі сорти, які правильніше було б назвати класичними — вони невибагливі, прості у догляді. Але не завжди нас задовольняє смак плодів, сильне пошкодження хворобами і шкідниками. Тому зараз більшість садівників старається прописати на своїй ділянці, дачі нові перспективні сорти, котрі значно перевершують старі: і за смаком, і за великоплідністю, і за стійкістю проти хвороб.
Ось тому я і хочу дати коротку характеристику нових перспективних сортів груш зарубіжної селекції, які вирощую у себе в саду. Можливо, ця інформація стане у нагоді тим, хто хоче закласти новий грушевий сад або ж оновити старий, щоб одержувати щорічно щедрі урожаї смачних плодів.
Не бійтеся новинок
Карола — осінній, швецький сорт. Дерево середньоросле, дуже зимостійке, імунне, плодоносить щорічно і щедро. Плоди великі (270-300 г,) зелено-золотисті, з рум’янцем. Сорт десертний — 5 балів, прекрасно зберігається до лютого.
Ноябрська — пізньоосінній сорт Молдавського НДУ садівництва, виноградарства і виноробства. Сорт відзначається середньою зимостійкістю, високою стійкістю проти хвороб. Плоди великі, масою 210-240 г, окремі можуть важити 300 г. М’якоть соковита, ніжна, дуже гарного смаку.
Дегустаційна оцінка — 4,5-4,7 бала. Добре зберігається до січня. Промисловий сорт для закладання інтенсивних насаджень, щеплених на айві.
Дельбараю — ранньозимовий сорт, плоди вагою 300-400 г, деякі досягають 1 кг. М’якоть біла, соковита, масляниста, з тонким ароматом, десертна.
Дегустаційна оцінка — 4,8 бали. Дерево зимостійке, дуже скороплідне, високоврожайне. Плоди чудово зберігаються до січня, товарність їхня дуже висока.
Тающа — ранньозимовий сорт, невибагливий до умов вирощування, характеризується досить високою зимостійкістю, стійкістю проти парші і термічного опіку листя. Плоди дуже великі, одномірні, середня маса 370-400 г, максимальна — 920 г, ледь ребристі, зеленкувато-жовті. М’якоть кремова, соковита, масляниста, смак насичений, гармонійний, солодкий, з помірною кислинкою. Дегустаційна оцінка — 4,9 бала. Зберігаються плоди в холодильнику при температурі -1оС до кінця січня. Товарність дуже висока. Один недолік сорту — несумісність з айвою, що і робить саджанці досить дорогими, адже їх потрібно вирощувати протягом трьох років, використовуючи посередника.
Еріка — новий зимовий сорт чеської селекції. Плоди 200-300 г, зелено-жовті, соковиті, дуже скороплідні і врожайні, високотоварні, імунні. Сорт добре сумісний з айвою.
Марія — пізньозимовий сорт кримської селекції. Сорт скороплідний, високоврожайний, імунний до хвороб, досить зимостійкий. Плоди великі, вагою 240-420 г, жовтувато-зелені, з карміновим рум’янцем. М’якоть кремова, соковита, масляниста, кислувато-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка — 4,8 бала. Дозріває в першій половині жовтня, товарність висока. Серед зимової групи сорт є лідером з врожайності і одним із найпопулярніших у садівників-аматорів, завдяки значній кількості позитивних характеристик. Плоди в холодильнику зберігаються до травня.
Прискорюємо плодоношення
Для закладання саду використовую 1-2-річні стандартні саджанці, висотою 110-120 см, за схемою садіння 2х4 м, на клоновій підщепі ВА-29. За своїми біологічними особливостями, в порівнянні з кісточковими або навіть яблунею, груша є пізньоплідною культурою. Щоб істотно прискорити скороплідність я, по-перше, використовую для цього карликову підщепу ІС-2-10 і напівкарликову підщепу ВА-29 і, по-друге, застосовую ряд агротехнічних заходів, що впливають на крону. Зокрема, такі, як відгинання та деформація гілок. Від цього мої груші починають плодоносити з 3-4 року, і щорічно радують щедрим врожаєм.
Останнім часом садівники скаржаться, що на листі груші з’являються чорні плями і в подальшому воно темніє повністю. Є дві причини цьому явищу. Перша — це парша. Боротьбу з нею ведуть зразу ж після цвітіння дерев, оприскуючи їх розчином міді (0,4% хлорокис міді). Обробку слід повторити при масовому зараженні через 2-3 тижні. І друга причина — дефіцит заліза. Для цього дерева обприскують 0,1%-ною концентрацією залізного купоросу (10 г на 10 л води). Під час обробіток фунгіциди бажано поєднувати з хімічними препаратами, щоб одночасно вести боротьбу і з шкідниками, які причиняють велику шкоду деревам у період вегетації.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про такий сорт груш як Талгарська красуня.
Іван Дзигора, вчений агроном, садівник-експериментатор.
с. Оникієве, Маловисківський р-н, Кіровоградська обл.
Солнце — радость, но и стресс для кожи. Даже короткое пребывание на солнце может оставить…
На ближайшей пленарной неделе Верховная Рада Украины рассмотрит вопрос о продлении военного положения и всеобщей…
Кислый творог — не повод выбрасывать продукт. С помощью простого трюка и доступных ингредиентов можно…
В Украине почти каждый пятый пенсионер получает выплаты по специальному законодательству. Но уже вскоре система…
Украинские фермеры начали сбор арбузов, но пока урожай продают по повышенной цене. Почему арбузы дороже…
Получить извещение о посылке — обыденность. Но в условиях войны даже это может стать смертельной…