Статьи

Жимолость щорічно радує врожаєм

Жимолость — відносно молода ягідна культура в наших садах. Перші саджанці в Україні почали з’являтися в кінці вісімдесятих, в садах любителів рідкісних рослин. Але широких масштабів вирощування жимолость так і не набула.

Мені надіслали один саджанець з Приморського краю Росії в 1986 році. Перші роки він дуже повільно ріс, потім набрав сили і на восьмий рік після посадки був близько двох метрів — я збирав з нього дві жмені гіркуватих ягід. Ну і зрозуміло, кущ пішов під сокиру.

Зараз я не уявляю свого саду без цієї ягоди. Жимолость — рослина дуже легка в вирощуванні. Зовсім невибаглива, морозостійка, цілюща, вона дає перші ягоди в сезоні з високими смаковими показниками. Не буду перераховувати весь хімічний склад і корисність, наголошу лише, що жимолость — одна з небагатьох рослин, яка багата на йод.

На сьогоднішній день в селекції жимолості зроблено багато кроків уперед. Ягоди стали значно більші, смачніші, з різними термінами дозрівання. Свіжі цілющі ягоди можуть вас радувати 50-60 днів у році. Майже подоланий основний недолік — осипання при дозріванні.

Жимолость — листопадний кущ. Висота залежить від сорту і коливається від 1 до 3 м в дорослому віці. Кущі можуть бути розлогі, колоноподібні, а ягоди, від блакитного до темно-синього, майже чорного за кольором, і круглими, видовженими, тупими, або з загостреними кінцями за формою. За смаком — від солодких і прісних, до кислих з гірчинкою (в минулому). Зараз добрий баланс між цукром і кислотою, з безліччю смакових тонів. На мою думку, в північних, центральних, східних та західних областях України жимолость треба вирощувати на сонячних місцях, в південних та в Криму — у напівзатінку.

Рослина швидко відплодоношує, іноді перші стиглі ягоди вже можна куштувати 10 травня.

Аби нещадне сонце її «не випалювало», кущі мульчують і при потребі поливають. Ці агрозаходи — гарантія майбутнього врожаю. Висаджувати жимолость потрібно в одному місці і бажано кілька саджанців різних сортів. Основна маса сортів — самобезплідні, чим більше кущів, тим краще запилення і більший врожай. Жимолость дуже любить органічні підживлення.

Плодоношення не має періодичності, щороку ці рослини вас будуть пригощати смачними ягідками.

В.С. ФРАНЦІШКО, садівник-експериментатор. м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Новое на сайте

  • Статьи

Резонанс Шумана: влияние на здоровье и применение в альтернативной медицине

Электромагнитные поля Земли сопровождают нас ежедневно, но мало кто задумывается, какое влияние они оказывают на…

08/06/2025 23:47
  • Разное

Погода в Украине на понедельник, 9 июня: неделя начнётся с аномальной жары

В понедельник, 9 июня, в центре, на севере и на западе станет немного холоднее. Ночью…

08/06/2025 21:59
  • Новости

Магнитные бури на понедельник, 9 июня 2025 года: к чему готовиться

Как высока солнечная активность? Будут ли геомагнитные волнения в этот день?

08/06/2025 21:14
  • Новости

Гороскоп на неделю с 9 по 15 июня

Неделя принесет одно из самых значимых астрологических событий года: Юпитер (великий благодетель) переходит в знак…

08/06/2025 20:29
  • Новости

Холодный клубничный суп: лучшее, что можно съесть в жару

Освежающий, ароматный и готовится за считанные минуты — этот суп из клубники с йогуртом и…

08/06/2025 19:48
  • Статьи

Не пользовались пенсионной картой? Деньги могут заморозить

Регулярное использование пенсионной карты — не прихоть, а мера безопасности. Рассказываем, почему это важно.

08/06/2025 18:59