В умовах Центральної України оптимальні строки початку збирання — середина жовтня, на півночі — на 2 тижні раніше, на півдні — на 2 тижні пізніше.
При великих обсягах я починаю очищення бульбоцибулин в день збирання, а закінчую, коли вони майже сухі. При невеликій кількості садивного матеріалу раджу очищати бульбоцибулини негайно після збирання. У будь-якому випадку при очищенні вкрай небажано використовувати будь-які інструменти, всю роботу краще проводити вручну, що дозволяє звести до мінімуму травмування бульбоцибулин.
Це трудомістка операція і людям з дуже чутливою шкірою краще цією роботою не займатися, так як сік гладіолусів — сильний алерген.
Техніка очищення нескладна. Спочатку видаляю залишки стебла. Тримаючи бульбоцибулину в лівій руці, великим пальцем цієї руки притискаю основу стебла з протилежного до мене боку, а великим пальцем правої руки різко нахиляю стебло на себе. Повернувши цибулину на 180 °, операцію повторюю. Стебло видаляється легко, не пошкоджуючи саму бульбоцибулину. Подібним же чином видаляю і материнську бульбоцибулину з корінням. Якщо не вдається зробити це відразу після викопування, потрібно дочекатися повного висушування, тоді корковий шар, що утворився захистить дочірню бульбоцибулину від пошкоджень.
Наступний етап — знезараження садивного матеріалу. Якщо прибирання проходить в суху погоду, бульбоцибулини і дітки можна не промивати. Але в дощову пору, при сильній забрудненості садивний матеріал добре промивають в проточній воді, а потім протруюють в розчині фунгіцидів і ставлять на просушування.
У перші 3 дні після очищення я просушую садивний матеріал в тіні, потім розміщую на решетах (в 2-3 шари) в приміщенні з температурою до 30°С і хорошою вентиляцією (включаю в літній кухні газовий конвектор і періодично кухонну витяжку) на 7-10 днів. Якщо в цей період не створити такі температурні умови, бульбоцибулини можуть загнивати. У наступні 20 днів досушую садивний матеріал при температурі 20-25°С і закладаю на зберігання.
При невеликих обсягах кращий спосіб зберігання — в марлевих або бавовняних мішечках, обов’язково з етикетками, в овочевому ящику холодильника. При цьому збереження досягає 95%.
При значних обсягах бульбоцибулин і дітки їх можна зберігати в дерев’яних скриньках, в пластмасових ящиках з-під цитрусових в сухому погребі з хорошою вентиляцією. Багато квітникарів зберігають свій садивний матеріал на горищах біля пічних труб, між віконними рамами і т. п., виходячи з конкретних можливостей.
Перед закладанням на зберігання кожну партію бульбоцибулин я розміщую в поліетиленовий мішок, 5-10 секунд розпорошую в нього аерозольний Дихлофос, щільно зав’язую і залишаю на 20 хвилин — для знищення трипсів.
Можна з цією ж метою скористатися і старим, перевіреним способом — замочування садивного матеріалу перед сушінням в настої часнику (1 кг часнику подрібнюють і настоюють в 10 л води, бульбоцибулини поміщають в настій на 1 годину). Нехтувати цими профілактичними заходами не можна. Слід пам’ятати, що ідеальна температура зберігання — 4-5°С, так як трипси здатні шкодити тільки при перевищенні цього температурного порогу.
Ще один спосіб боротьби з трипсами відкрив для себе випадково. Куплене насіння ромашки виявилося звичайним пижмом, виросло воно розкішним, а по сусідству з ним були висаджені гладіолуси. Трипсів на них в той рік не було взагалі! Тепер я влітку, під час цвітіння, заготовляю траву пижмо, сушу, подрібнюю і пересипаю бульбоцибулини при закладці на зберігання.
При будь-якому способі зберігання садивний матеріал щомісяця оглядаю, видаляю хворі бульбоцибулини, підсушую зволожені. Якщо з’являється цвіль, негайно перебираю їх, замочую на півгодини в 1% -ому розчині сульфату міді (мідний купорос), а потім підсушую при підвищеній температурі (наприклад, над радіатором опалення).
Ігор ГРЕЧАНИЙ, вчений агроном, колекціонер гладіолусів.
м. Олександрія Кіровоградської області.
Стартовала регистрация на получение новых денежных выплат для украинцев.
Каждое домашнее растение не только украшает интерьер, но и доставляет радость своему хозяину.
Котлеты – это классическое блюдо, которое является важной частью украинской кухни. Это сытное, вкусное и…
Чтобы выбрать идеальный диван, важно учитывать множество факторов – от размеров и формы до материалов…
Украинцев могут освободить от нежелательных звонков. Новый законопроект предусматривает возможность идентификации абонентов, нарушающих ваше спокойствие.…
Уже с 1 декабря 2024 клиентов "Ощадбанка" ожидают существенные нововведения. Станут ли услуги банка более…