Статьи

Миколаївська квітникарка розповіла про декоративну рослину, без якої важко уявити сучасний сад

Якщо ви мрієте створити клумбу в сучасному стилі, то зверніть увагу на кермек — модну невибагливу садову рослину, що підходять не тільки для декорування квітників, але і дуже популярна в сучасних стильних букетах. Кермеку немає рівних за красою, коли мова заходить про складання зимових букетів. Його дрібні квітки з яскравим або пастельним забарвленням в щитках або віничках виглядають ефектно і не втрачають своєї привабливості — при правильній сушці — роками.

З агротехнікою немає проблем

Але під якою б назвою вам не зустрілася це рослина — кермек, статіце, лімоніум — в науковому світі він відомий як Limonium, і є представником роду кермек сімейства свинчаткові. В роду налічується понад триста видів, основна частина яких зустрічається в Середній Азії, Алжирі та Середземномор’ї.

Асортимент кермеку великий, але всі види підрозділяються на кореневищні багаторічні і трав’янисті однорічники. Найбільш популярні однорічні кермеки — кермек виїмчастий, китайський, кермек Переса, а також кермек Суворова.

Багаторічники — це кермек Гмелина, широколистий, звичайний і каспійський.

Однорічні кермеки — рослини, що формують прикореневу розетку листя і численні пагони, які увінчуються суцвіттями. У них потужний стрижневий корінь, завдяки якому рослини мають високу посухостійкість. Листя овальне або яйцеподібне, витягнуте, в довжину досягає 10-15 см. Квітконоси розгалужуються, як правило, тільки у верхній частині, але зате створюють над кущем мереживну хмару. Дрібні квітки з сухою чашечкою і трохи більшим віночком, зібрані в складні суцвіття — щитки, волоті і парасольки, що складаються з щільних або пухких колосків.

Достоїнства однорічного лімоніуму

Найбільш популярним серед однорічників вважається кермек виїмчастий. Висота рослини до півметра з досить великими ланцетним або пір’ястим прикореневим листям і численними прямостоячими квітконосами, розгалуженими нагорі. Дрібні квітки до 1 см в діаметрі, зібрані в колоски, в свою чергу складаються в складні щитки суцвіть. Рослина відрізняється сухою чашечкою квіток. Палітра однорічного кермеку включає яскраві акрилові тони — від білого і блакитного до ультрамаринового синього, лілового, фіолетового, льодяниково-рожевого, лимонного…

У продажу можна знайти насіння карликових сортів кермеку виїмчастого з різноманітно пофарбованими квітками — Петіт букет, Biedemieier mixed (висотою до 30 см), Пацифик мішунг (до 80 см) і ін.

Однорічний лімоніум чудово виглядає в будь-яких декоративних композиціях — від ящиків до класичних клумб і міксбордерів. Вони гарні в якості бордюру на передньому плані, в групах на газоні або на альпійських гірках. Їхні квіточки приваблюють в сад метеликів.

Краще вирощувати через розсаду

Однорічні та багаторічні кермеки вирощують, як правило, через розсаду. Їх висівають в стандартні терміни для основних літників — протягом березня, в легку універсальну ґрунтосуміш. Насіння негусто розсипають по зволоженому субстрату і злегка прикривають ґрунтом. Під плівкою або склом за температурі +20оС вруна з’являються через 1 тиждень. Пікірування на стадії 2-3 справжніх листочків проводять в стаканчики або горщики.

Лімоніум вважається одним з найбільш витривалих літників. Висаджувати його слід на сонячних ділянках, на легких ґрунтах з нейтральною кислотністю. Всі без винятку кермеки дуже погано переносять пересадку. У рослин формується глибокий стрижневий корінь, і вирощування можливо тільки за умови дбайливого збереження кореневища при висадці розсади. Оптимальна відстань при посадці — 30-40 см.

Кермеки є засухостійкими рослинами, але полив в сильну посуху благотворно позначається на цвітінні.

Багаторічні види прекрасно зимують без укриття і не потребують підготовки до морозів, добре виглядають як прикраса зимового саду зі своїми мереживними суцвіттями, з-під снігу виходять зеленими.

Якщо кермеки вирощують для живих букетів, то суцвіття зрізають після повного розкриття бутонів. Для засушування краще використовувати рослини з квітками, які не повністю розкрилися (при сушінні вони розкриються).

Тетяна ЛЯШЕНКО, садівниця.

м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

  • Новости

Для чего умные водители держат в салоне автомобиля иголку или шпильку – вы будете удивлены

Автомобильные эксперты рассекретили хитрый прием многих водителей. И теперь вы тоже будете знать, для чего…

27/04/2024 22:58
  • Новости

Погода в Украине на воскресенье: где ждать грозовых осадков 28 апреля

В воскресенье, 28 апреля, ожидается потепление, соответственно станет заметнее разница между ночными и дневными температурами.…

27/04/2024 21:47
  • Новости

​Магнитные бури на воскресенье: какой уровень опасности ожидается 28 апреля

В течение последних 24 часов вспышки на солнце продолжаются. В воскресенье жители Земли почувствуют на…

27/04/2024 20:36
  • Новости

Чистим духовку без вредных химикатов – эффективный лайфхак с всего одним ингредиентом

Духовка – один из самых сложных в уходе приборов. Засохшие загрязнения трудно удалить, а жирные…

27/04/2024 19:24
  • Новости

До 900 грн каждому: как клиенты ПриватБанка могут получить щедрое вознаграждение

ПриватБанк объявил о новой акции, в которой могут участвовать все клиенты, владеющие картами "Универсальная" или…

27/04/2024 18:28
  • Новости

Вы удивитесь: делайте это всего 30 минут в неделю – и ваш уровень стресса значительно снизится

Как снизить уровень стресса – что нужно делать Ученые из Университета штата Северная Каролина в…

27/04/2024 17:22