No menu items!
Суббота, 23 ноября, 2024
ГлавнаяДачаПрикарпатець успішно вирощує ягоду бадьорості

Прикарпатець успішно вирощує ягоду бадьорості

Ви, мабуть, вже здогадалися, що мова піде про китайський лимонник. В дикому вигляді він поширений на Далекому Сході Росії, а в окультуреному – росте на присадибних і дачних ділянках в Україні. Лимонник китайський – дерев’яниста ліана, яка в дечому нагадує виноград і потребує шпалери. Стебла ліани завдовжки 2-8 м, діаметром 1-5 см в’ються навколо опори […]

Ви, мабуть, вже здогадалися, що мова піде про китайський лимонник. В дикому вигляді він поширений на Далекому Сході Росії, а в окультуреному – росте на присадибних і дачних ділянках в Україні. Лимонник китайський – дерев’яниста ліана, яка в дечому нагадує виноград і потребує шпалери. Стебла ліани завдовжки 2-8 м, діаметром 1-5 см в’ються навколо опори в напрямку руху годинникової стрілки. Квітки однодомні, білі, воскоподібні, пахучі. Плід – збірний, складається з численних червоних, одно-, двонасінних ягід, розташованих на осі завдовжки до 8 см.

    

Розмноження і догляд

Лимонник китайський розмножується насінням, відсадками, коричневими паростками та діленням куща. Висаджують 1-2-річні саджанці у напівзатінених місцях, ями для садіння копають 50х50х50 см, вносять 1-1,5 відра перегною або компосту, 100-200 г суперфосфату, перемішуючи з верхнім шаром ґрунту. У перші 3 роки необхідно отримати максимальний приріст стебел і вивести їх на шпалеру. При догляді слід враховувати, що коренева система лимонника поверхнева і знаходиться на глибині 5-15 см. Органічні і мінеральні добрива рекомендується вносити 3-4 рази за період вегетації. Після закінчення цвітіння ліану підживлюють настоєм коров’яку (1 л на 10 л води). Наприкінці літа вносять фосфорно-калійні добрива.

    

Правильне обрізування

Для лимонника китайського характерна висока зимостійкість. Укривати на зиму необхідно лише 2-3 роки після посадки, в подальшому дорослі рослини не потребують укриття. Щоб досягти високої урожайності цієї рослини, треба проводити обрізку пізньої осені або напровесні (перша декада березня), а починати треба вже з другого року після садіння. При цьому на молодому кущі з усіх пагонів залишають 3-5 найсильніших, а інші вирізають нижче рівня ґрунту. В подальшому обов’язково вирізають сухі гілки, або поламані. При необхідності старі гілки (10-12 років) замінюють добре визрілими порослевими стеблами. Також слід вчасно видаляти всі відсадки, які розростаються в різні боки, адже на них витрачається в значній мірі живлення.

   

Особливі властивості

Китайський лимонник має дуже цінні лікувальні і харчові властивості. Він загострює зір, збудливо діє на центральну нервову систему, покращує діяльність кори головного мозку, стимулює серцево-судинну і дихальну системи. Особливу цінність має насіння, в складі якого велика наявність тонізуючих речовин і ефірних масел. А сила цієї рослини в тому, що вона містить багато органічних кислот (яблучна, лимонна, янтарна), жирні масла в суміші з ефірним вітаміном Е.

Лимонник – не тільки знахідка для медиків. Його темно-червоний сік надає цукеркам і безалкогольним напоям аромат і специфічний смак, його використовують для приготування компотів, соків, желе або настоянок. При правильному використанні цієї рослини від неї можна отримувати значну користь. Навіть листочки і стебла (однорічні пагони) мають лікувальні властивості, а тому, як цінний біологічний стимулятор, його відносять до рослин-лікарів.

Китайський лимонник стабілізує тиск: ягоди його підвищують, а стебла – знижують. Тому заготівлю цієї сировини треба проводити двічі на рік. В липні, коли ягоди ще дозрівають, збирають листя і нарізають стебла (тільки однорічний приріст). У вересні, коли уже достигли ягоди, збирають їх і використовують для приготування настоянок в пропорції 1:10 (заливши ягоди горілкою або спиртом). 1 ч. ложка цієї настоянки взимку ефективно допомагає при респіраторних захворюваннях.

Особливою популярністю серед тих, хто вирощує китайський лимонник, користується суха суміш з ягід, пагонів і листя, яку використовують для заварювання чаю. Ягоди сушать в добре провітрюваному приміщенні, а також в духовці при температурі 60оС.

Листя і молоді пагони збирають у липні, подрібнюють і сушать під навісом, при цьому слід збирати одночасно не більше 20% загальної кількості листя на рослині.

Вживаючи таку суміш, а також ягоди, людина відчуває значну бадьорість, а особливістю є неповторний смак, адже ягода поєднує в собі п’ять смаків: кислий, терпкий, пекучий, гіркуватий, солодкий. Якщо розкусити ягоду, то відразу і не зрозумієш: вона то гірчить, то ніби солодка, а то кисла або солона. Чай із листя китайського лимонника вважається одним із кращих замінників натурального чаю, а ще, він має аромат лимону.

Препарати на основі лимонника підвищують розумову і фізичну працездатність, регулюють кровообіг, підсилюють гостроту зору, активізують моторну і секреторну функції органів травлення, покращують обмін речовин, зменшують концентрацію цукру в крові при діабеті, тонізують діяльність матки.

Вирощуйте цю рослину, вона даруватиме вам радість, бадьорість і користь!

Богдан Іванічок, член клубу «Виноградарі Прикарпаття». м. Івано-Франківськ.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине