Завдяки корисним властивостям і нескладній техніці вирощування однією з найбільш поширених культур родини бобових став горох. Він найхолодостійкіший серед своїх родичів, не вимогливий до складу і родючості ґрунту. Посів гороху починаємо напровесні, коли в ґрунті ще достатньо вологи, необхідної для проростання насіння. Висіваємо горох на сонячній ділянці, яку удобрюємо восени. Навесні вносимо в кожну лунку по 30-50 г деревної золи. Якщо сіємо рядками, додаємо попіл і в рядок.
Як правило, насіння висівають рядовим способом через 6-7 см, з міжряддями 16-22 см, насіння закладаємо на глибину 4-5 см. Намагаємося регулярно його поливати, підживлень навесні ніяких не робимо. Щоб подовжити час використання гороху в свіжому вигляді, сіємо в кілька термінів з кінця квітня до кінця травня. Практикуємо спільні посіви. Горох добре поєднується з редискою, морквою і кукурудзою. У міжряддях гороху, в основному, саджаємо цукрову кукурудзу, яка служить для нього шпалерою, а горох підгодовує кукурудзу азотом.
У свою колекцію бобових відібрали тільки найкращі сорти гороху: Альфа, Вікма, Цукровий, Шеститижневий, Адагумський, Делікатесний, Чудо Кельведона, Фаворит, Каскад. Всі вони підходять для вживання в свіжому і консервованому вигляді.
Марія Похитун, овочівник-експериментатор, смт Липова Долина Сумської області.