No menu items!
Среда, 17 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНа грядку проситься кавбуз

На грядку проситься кавбуз

Родичі гарбузові — бажані господарі наших грядок. Гарбузи, кабачки, цукіні, патисони всі вирощують давно. А ось кавбуз поки що є новинкою. Тож пропоную ознайомитись з цією цікавою культурою. Неабиякий корисний Кавбуз я вирощую на своїй дачній ділянці понад 10 років. Цю культурну рослину одержали оригінальним способом (за допомогою дії препаратів нуклеїнових кислот кавуна і гарбуза) […]

Родичі гарбузові — бажані господарі наших грядок. Гарбузи, кабачки, цукіні, патисони всі вирощують давно. А ось кавбуз поки що є новинкою. Тож пропоную ознайомитись з цією цікавою культурою.

Неабиякий корисний

Кавбуз я вирощую на своїй дачній ділянці понад 10 років. Цю культурну рослину одержали оригінальним способом (за допомогою дії препаратів нуклеїнових кислот кавуна і гарбуза) в Інституті оздоровлення та відродження народів України групою юних генетиків під керівництвом ректора інституту, завідувача відділу модифікації структури біологічно активних речовин Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, кандидата медичних наук А.І. Потопальського.

Об’єднавши характерні властивості батьківських форм (кавуна і гарбуза), кавбуз має на 20-30% вищу врожайність, приємний смак, може використовуватися як харчова дієтична рослина, бо містить багато каротину і понад 15% цукрів (у т.ч. сахарозу і глюкозу), клітковину, пектин, білки, фітин, фосфорні сполуки, ферменти, вітаміни А, В, С, В2, РР, мінеральні речовини (калій, кальцій, магній, залізо, кобальт).

Наявність значної кількості бета-каротину в кавбузі забезпечує протипухлинну дію, а також має значення у профілактиці й лікуванні атеросклерозу. З профілактичною метою необхідно вживати не менш як 100 г кавбузної маси на добу, що забезпечує необхідну для організму добову кількість бета-каротину — 20 мг. Завдяки комплексу пектинів та нших біологічно активних речовин кавбуз і продукти його переробки (сік, пюре, джем, варення, сухий порошок тощо) є ефективними засобами виведення з організму важких металів і радіонуклідів. Ці продукти рекомендовані при загальному виснаженні, для дитячого і дієтичного харчування, при діабеті, захворюваннях печінки, нирок, серцево-судинної і нервової систем, порушеннях обміну речовин (ожиріння, подагра, набряки), статевих розладах.

Його насіння — ефективний глистогінний засіб. Воно корисне дітям, вагітним, літнім людям, коли небажані глистогінні препарати.

Біологічне значення пектинів і харчових волокон, на які багатий кавбуз, проявляється в їхній здатності зв'язувати важкі метали, токсичні речовини та виводити їх з організму. Встановлено, що 1 г пектину здатний зв’язати від 100 до 420 мг стронцію.

Насіння варто прогріти

Кавбуз — невибаглива культура і дає високі врожаї на різних ґрунтах при звичайній для гарбузових культур агротехніці. Найкращими попередниками є картопля, капуста, цибуля, коренеплоди. На одному і тому ж місці кавбуз вирощують через 4 роки.

Плід — ягода смугасто-зеленого кольору, масою від 10 до 65 кг і більше. Шкірка тонка, міцна, тому він добре зберігається. М’якуш кавбуза оранжевого кольору, м’який, його товщина сягає 5-7 см.

Висівають насіння у добре прогрітий ґрунт (12-15оС), при сівбі в холодний ґрунт насіння загниває або з’являються зріджені сходи.

Перед висіванням насіння слід прогріти на сонці протягом 3-5 днів чи в іншому теплому місці за температури 50-60оС протягом 4 годин, а потім замочити у воді кімнатної температури на теплій вологій тирсі чи вологому рушничку протягом 2-3 днів і висіяти у вологий ґрунт. Ці заходи прискорюють проростання насіння та деякою мірою знезаражують його.

Любить підживлення

Висівають насіння у ямки на відстані 70 см одна від одної та 1,2-1,8 м — між рядками. Перед сівбою у ямки вносять по 2-3 кг перегною, 50 г суперфосфату і 2 склянки попелу, перемішують із землею і кладуть по 3-4 насінини в ямку.
Сходи з’являються через 6-7 днів. У подальшому догляд за кавбузами полягає у регулярному просапуванні, розпушуванні грунту та підживленні.

Двічі за період вегетації підживлюю рослини органічними добривами, коров'яком (1:10) або гноївкою (1:4) чи збродженим курячим послідом (1 кг посліду на відро води). Під кожну рослину виливаю по 2 л такого розчину. Це сприяє прискоренню росту, плодоношення та підвищенню врожайності рослини.

Після утворення 2-3 зав’язей верхівку головного стебла прищипують для формування великого плоду (якщо верхівку не прищипувати, то одержите велику кількість дрібних плодів).

Щоб отримати сортове насіння, кавбуз висівають ізольовано від тонкошкірих сортів гарбузів (із товстошкірими сортами гарбузів, кавунами, кабачками, патисонами кавбуз не перезапилюється).

Аби привабити для запилення кавбузів бджіл та комах, по краю ділянки висіваю соняшник, коріандр або кріп.

П.М. ФІЛІПЧУК. м. Коломия, Івано-Франківська обл., 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине